Quantcast

Ligoniai miršta kasdien, o nauji gydymo metodai vilkinami

Medicinos pažanga vis dar negali įveikti vėžio. Nauji gydymo metodai mūsų šalyje sunkiai skinasi kelią į klinikinę praktiką ne tik dėl lėšų stokos ar ydingo jų paskirstymo, bet ir dėl biurokratinių barjerų.

Ne naujas, bet negirdėtas

Sergamumas onkologinėmis ligomis yra antra iš trijų pagrindinių mirties priežasčių. Lietuvos higienos instituto duomenimis, prieš metus jos sudarė 84,1 proc. visų mirčių, kurių priežastimis yra kartu su kraujotakos sistemos ligomis ir išorinėmis mirties priežastimis. Medikai įsitikinę, kad mirštamumą galima sumažinti taikant naujus efektyvius gydymo metodus.

Jau pusantrų metų Kauno klinikų Onkologijos ligoninėje taikomas palyginti naujas gydymo metodas – elektrochemoterapija, bet apie jį Lietuvoje mažai kas girdėjo. Taip yra todėl, kad iki šiol šiuo metodu gydyta tik dešimt ligonių.

Europoje elektrochemoterapija paplitusi jau gana plačiai. Ji taikoma Italijos, Vokietijos, Švedijos, Didžiosios Britanijos gydymo įstaigose. Kauno klinikų medikai, įvaldę šį metodą ir įsitikinę jo pranašumais, taip nori gydyti daug daugiau pacientų, tačiau negali. Kodėl?

Turi daug pranašumų

"Vaistai nuo navikų ligoniui suleidžiami į piktybinio auglio zoną arba sistemiškai į veną. Tuomet pasitelkiama speciali aparatūra ir elektrodai. Navikinį audinį veikiant reikiamų parametrų elektriniais impulsais naviko ląstelės membranoje sukeliama destabilizacija. Kitaip tariant, elektriniai impulsai sukelia pokyčius ląstelės membranoje, formuojasi laikini kanalai – vyksta elektroporacija, dėl to padidėja membranos pralaidumas chemoterapijai", – vaistų veikimo mechanizmą pristato šio gydymo metodo įdiegimo iniciatorė Kauno klinikų Onkologijos ligoninės Konservatyviosios onkologijos skyriaus vadovė docentė Sigita Liutkauskienė.

Išorėje – ląstelinėje terpėje esančios medžiagos ir vaistai, kurie normaliomis sąlygomis sunkiau prasiskverbia į ląstelės vidų, taikant šį metodą lengvai pasiekia taikinį. Dėl to pagerėja medžiagų – šiuo atveju vaistų nuo vėžio – pernaša į ląstelės vidų, padidėja jų koncentracija piktybinėse ląstelėse.

"Poveikio zona ir poveikis yra selektyvus. Po elektrochemoterapijos procedūros, atlikus navikinio audinio tyrimą, nustatyta, kad citostatiko – chemoterapinio vaisto nuo vėžio koncentracija navike yra iki 800 kartų didesnė nei taikant tradicinę chemoterpiją", – pabrėžia gydytoja onkologė chemoterapeutė S.Liutkauskienė.

Vadinasi, naudojant mažesnes vaistų nuo vėžio dozes galima pasiekti didelę jų koncentraciją tik pakenktose ląstelėse, gaunamas geresnis gydymo efektas.

Švelnesnis šalutinis poveikis

Pagrindinės elektrochemoterapijos indikacijos – įvairių rūšių piktybiniai odos ir poodžio navikai, krūties vėžys, recidyvas jau švitintoje odoje, sarkomos, melanomos metastazės.

Po elektrochemoterapijos ligonis nevemia, jam nebūna silpna, neslenka plaukai, nes cheminiai preparatai injekuojami vietiškai arba vienkartinai sistemiškai, kaupiasi esamo naviko vietoje.

"Elektrochemoterapija skiriama odos ir poodžio piktybiniams dariniams gydyti, nepriklausomai nuo histologinio naviko tipo. Šio gydymo tikslas yra simptomų sumažinimas, vietinė piktybinio naviko kontrolė, bet ne sisteminė. Geriausi rezultatai yra pasiekiami, gydant Kapoši sarkomą, kai galimas ligos išgydymas", – patikslino gydytoja S.Liutkauskienė.

Gydymo procedūros atliekamos ligoniui sukėlus vietinę ar bendrinę nejautrą, kad neskaudėtų. Vieniems pakanka vienos procedūros, kitiems reikia kelių. Vienos procedūros trukmė – apie 20 min.

"Po elektrochemoterapijos ligonis nevemia, jam nebūna silpna, neslenka plaukai, nes cheminiai preparatai injekuojami vietiškai arba vienkartinai sistemiškai, kaupiasi esamo naviko vietoje", – docentė S.Liutkauskienė priduria, kad naujasis metodas padeda išvengti varginančių chemoterapijos šalutinio poveikio simptomų.

Gydytoja tvirtina, kad po procedūros, priklausomai nuo naviko tipo, gaunamas atsakas 50–85 proc. atvejų, kai elektroporacijos paveiktoje vietoje navikas išnyksta ir ilgai neatsinaujina.

"Elektrochemoterapiją, esant reikalui, galima skirti daug kartų, derinti su kitais standartiniais vėžio gydymo būdais. Ji gali būti taikoma tokiose zonose, kur chirurginis gydymas dėl naviko lokalizacijos negalimas ar nepageidautinas", – informaciją apie indikacijas papildo metodo šalininkė Kauno klinikų Onkologijos ligoninės gydytoja onkologė chemoterapeutė Ilona Padvelskienė.

Dar vienas elektrochemoterapijos pranašumas – geri kosmetiniai rezultatai.

Atsakymo negauna

Galimybė taikyti elektrochemoterapiją Kauno klinikų Onkologijos ligoninėje atsirado pažangių gydymo metodų siekiančiai administracijai gavus aparatą panaudos, adatas – labdaros būdu.

Aparato pakanka vieno, per dieną juo galima gydyti daug ligonių, bet adatos yra vienkartinės ir gana brangios.

"Mums, Kauno klinikų filialui, yra paskirtas biudžetas medicinos technikai pirkti, ir mes disponuojame šiomis lėšomis", – paklaustas apie galimybę įsigyti adatų atsakė Onkologijos ligoninės direktorius Saulius Grižas.

Medikai ligoniams adatų nusipirkti patiems nesiūlo. Tai, anot jų, būtų prekyba ar spekuliacija gydymo metodu.

"Gali pirktis patys, bet mes netaikome tokios praktikos, – patvirtina docentė S.Liutkauskienė. – Didžiausia problema yra per mažas šios paslaugos apmokėjimas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Ligoninė negalėtų suteikti šios paslaugos visiems pacientams, kuriems ji reikalinga, nes yra brangi ir nuostolinga įstaigai."

Sprendimai priimami vangiai

"Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka planuoja atlikti sveikatos priežiūros technologijos – elektrochemoterapijos – vertinimą. Tai atlikus, pateikiami siūlymai dėl technologijos tinkamumo kompensuoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo ar valstybės biudžeto lėšomis. Kol kas vertinimų nėra", – "Kauno dienai" iškėlus metodo finansavimo klausimą atsakė Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Rimantas Zagrebajevas.

Ligoniai serga ir miršta kasdien. Ligos laikui nepavaldžios. Priimantieji sprendimus, kol sveiki, turėtų dirbti sparčiau, Sveikatos apsaugos ministerija – to išreikalauti iš jai priklausančių institucijų.

"Stacionarinių aktyviojo gydymo ir dienos chirurgijos paslaugų apmokėjimui, taikant giminingų diagnozių grupių metodą, už suteiktas asmens sveikatos priežiūros paslaugas apmokama už visą gydymo atvejį, įskaitant ir paciento gydymui taikomų procedūrų ar intervencijų išlaidas. PSDF biudžeto lėšomis yra galimybė apmokėti ir tuos stacionarinio gydymo atvejus, kai atliekama chemoterapija ir taikomas gydymas elektrochemoterapija", – apibendrino R.Zagrebajevas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valdziai

Valdziai portretas
Gydymas nemokamas.o runkeliu jie nemato ir taip 27metus visos partijos mato.tik turcius ir save.istorija ir mano nuomone

susidūręs

susidūręs portretas
Labai skaudu. O biurokratai įsivaizduoja, kad jų baisios ligos niekuomet nepalies, o jei palies, tai naują gydymą jie sau "susikombinuos". Tinginių, korupcionierių šaika, kurią seniai metas išleisti šieno ravėti.

kritikas

kritikas portretas
Bet fotografo darbas-žemiau kritikos. Pagal nuotraukas, tai visa ligoninė kažkur į smegduobę smenga, tiesiog gydytojai už nugaros...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių