Quantcast

Lietuvos zoologijos sodo žirafa gyvens geriau

  • Teksto dydis:

Lietuvos zoologijos sode žirafos visuomet buvo vienos iš lankomiausių gyvūnų. Šie aukščiausi pasaulyje egzotiški gyvūnai yra bandos gyvūnai, tačiau žirafos patinas Griaustinis jau kurį laiką gyvena vienas, o specialistai teigia, kad jam žūtbūt reikia poros. Galbūt situacija netrukus pasikeis.

Norint į Lietuvos zoologijos sodą atvežti antrą žirafą, buvo iškilusi problema: patalpos, kuriose apsigyvens šis gyvūnas, turi atitikti itin aukštus vidinių patalpų ventiliavimo reikalavimus. Lietuvoje vasaros trumpos, todėl zoologijos sode gyvenančios žirafos didžiąją laiko dalį praleidžia vidinėse patalpose. Aukštaūgių gyvūnų gerovei užtikrinti naudojami įvairūs natūralūs pakratai: šiaudai, pjuvenos, kvarcinis smėlis. Žirafų pašarai taip pat dulka – tai šienas, vantos (džiovintos šakos), todėl Griaustinis pastaruoju metu turėjo gyventi patalpoje, kur per savaitę susidarydavo iki 1 cm dulkių.

Lietuvos zoologijos sodo darbuotojai džiaugiasi, kad gavus privačių rėmėjų pagalbą nuo šiol Griaustinis galės gyventi patogiau. „Kartlando“ ir „ClimPro“ bendromis pastangomis žirafos gyvenamojoje patalpoje buvo įrengta vėdinimo sistema, kuri užtikrins nuolatinę oro cirkuliaciją. Kadangi žirafos – Afrikos žemyno gyventojos, patalpoje, kurioje gyvena žirafa, oro temperatūra negali būti mažesnė negu +20 °C, todėl sumontuotas specialus vėdinimo įrenginys, kad būtų galima palaikyti optimalią patalpos temperatūrą. Įdiegti triukšmo slopintuvai ir kita įranga, kad Griaustinis galėtų gyventi patogioje ir sveikoje aplinkoje.

Lietuvos zoologijos sode nuo 1979 m. buvo 13 žirafų, o Griaustinis – jau keturioliktas. Specialistai teigia, kad įdiegus modernią ventiliacinę sistemą, netrukus bus galima atsivežti dar vieną žirafą – draugą arba draugę, kad Griaustinis vienas nedundėtų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių