Quantcast

Ledo ritulio šeima laukia mažiausiųjų

Kokią sporto šaką parinkti vaikui, kad užsiėmimai būtų naudingi sveikatai, formuotų charakterį ir kartu padėtų mokslams? "Kaunas Hockey" kapitonas Vytautas Jagelavičius neabejoja – ledo ritulį. Ši galimybė jauniesiems kauniečiams atsiras jau greitai: rugsėjį prie reprezentacinės Kauno miesto komandos pradės veikti "Kaunas Hockey akademija".

Į treniruotes – nuo šešerių

"Norime kuo daugiau vaikų pritraukti į ledo ritulio šeimą ir parodyti, koks tai gražus sportas. Daug kas klaidingai įsivaizduoja, kad jis brutalus. Ledo ritulys reikalauja ne vien fizinės jėgos ir ištvermės. Tai pats greičiausias sportas, kai turi daryti tris dalykus vienu metu: čiuožti, valdyti ritulį ir mąstyti, nes reikia turėti bent tris sprendinius galvoje, ką darysi, gavęs ritulį", – vardija ledo ritulininkui būtinas savybes V.Jagelavičius.

"Kaunas Hockey" lyderis džiaugiasi, kad gyvenimo aplinkybės jam padėjo atrasti ledo ritulį: "Mano istorija juokinga. Viskas prasidėjo nuo smėlio dėžės. Kartą su metais vyresniu broliu ir draugu žaidėme joje, o draugas staiga ir sako, kad nebegali žaisti, turi eiti į ledo ritulio treniruotę. Suklusome su broliu – kas tai? Nieko apie ledo ritulį nebuvome girdėję."

Ir kokia laimė, džiaugiasi V.Jagelavičius, kad tėvai atkreipė dėmesį į abiejų sūnų susidomėjimą, pasidomėjo galimybėmis lankyti treniruotes, nuvedė į ledo areną. "Kojos išskėstos, labiau eini palei bortą, o ne čiuoži", – šypsosi prisimindamas pirmąją treniruotę. Vytautui buvo šešeri, ir nuo tada ledo ritulys jo gyvenime užima vieną svarbiausių vietų.

"Buvo sezonų, kai to žaidimo labai daug ir negaudavau, buvau komandos gale, ketvirtame penkete. Vaikui dėl to labai skaudu, kilo net minčių mesti, eiti į kitą sportą", – prisipažįsta degęs ne vien entuziazmu. Vis dėlto vaikystėje įsiplieskusi aistra šiai sporto šakai atlaikė visus išbandymus. Tiesa, užsidirbti pragyvenimui iš šio žaidimo Lietuvoje sunku. Pajamas V.Jagelavičiui teikia verslo vadybininko darbas.

"Ledo ritulys yra kitas darbas, – šypsosi šio sporto aistruolis ir džiaugiasi, kad būsima žmona ir dukrytė nepraleidžia nė vienų rungtynių. – Kitaip šeimoje būtų sunku išsaugoti santykius, nes ledo ritulys vagia laisvalaikį. Baigi darbą – važiuoji į areną, savaitgaliais – varžybos."

Augantis prestižas

V.Jagelavičius džiaugiasi, kad ledo ritulys išsikovoja vis stipresnes pozicijas Lietuvos ir Kauno sporto žemėlapyje. "Istoriškai Kaunas yra miestas, kuriame prasidėjo ledo ritulys. Steponas Darius jį atvežė į Lietuvą. Jo iniciatyva suburta pirmoji Lietuvoje ledo ritulio komanda ir sužaistos pirmosios ledo ritulio rungtynės. Tarpukariu Kaunas buvo stiprus ledo ritulio centras. Iki praėjusio amžiaus pabaigos, kai žiemos būdavo ilgos ir šaltos, ledo ritulys Kaune klestėjo: kiekvienas kombinatas turėjo savo komandą, vykdavo mikrorajonų varžybos", – įsijungia į pokalbį "Kaunas Hockey" komandos vadovas Petras Nausėda, primindamas šios sporto šakos istoriją.

Kelis dešimtmečius ledo ritulys buvo primirštas, tačiau pastaruosius metus galima vadinti ledo ritulio renesansu. Dar neseniai mažai kas būtų patikėjęs, kad prie Kauno ledo arenos rikiuosis eilės, o tribūnos lūš nuo sirgalių, tačiau "Kaunas Hockey" rinktinė pakeitė kauniečių mąstymą. Dabar žalia ir balta spalvos asocijuojasi ne tik su krepšiniu – kietose kovose miesto garbę gina ir ledo ritulio komanda.

"Praėjęs sezonas parodė, kad Kaunas stiprus ne tik krepšiniu", – didžiuojasi sidabro medalį debiutiniame Lietuvos ledo ritulio čempionate pelniusios Kauno komandos kapitonas V.Jagelavičius.

Kauniečių ledo ritulininkų lyderis džiaugiasi, kad prie šios sporto šakos stiprinimo prisideda ir nuolat tobulinama vaikų rengimo sistema.

Smagus ir sveikas užsiėmimas

Ledo ritulys – kietas, dinamiškas sportas, ritulys smūgio metu gali pasiekti net 180 km per valandą greitį, tad kaip dėl  traumų? Gal tėvus tai gali pristabdyti?

"Aš esu tos kartos, kai kliušką turėjo kiekvienas berniukas, –  prisimena savo kelią į ledo ritulį Elektrėnuose gimęs ir augęs P.Nausėda.  – Mane į ledo areną mama atvedė aštuonerių, nuo to laiko ir esu šiame sporte. Nuo keturiolikos treniravausi su vyrų komanda, nuo septyniolikos žaidžiau už vyrų rinktinę."

Komandos vadovas sako, kad ir jam, ir Vytautui labai pasisekė, jog juos tėvai atvedė į šį sportą. "Ledas – labai smagus ir sveikas užsiėmimas. Tai dar viena alternatyva vaikams, kurie nenori žaisti krepšinio ar futbolo, bet nori sportuoti. Vaikams – ne vien berniukams, bet ir mergaitėms, patinka šis sportas. Juos tik reikia atitraukti nuo kompiuterių ir atvesti į areną, – drąsina tėvelius P.Nausėda ir primena šio sporto naudą sveikatai: – Statistiškai ledo ritulį besitreniruojantys vaikai perpus mažiau serga peršalimo ligomis, nes fiziškai užsigrūdina vėsesniame ore. O ir traumomis šis sportas nėra pavojingesnis už kitus – čia juk apsaugos užsidedamos."

"Kaunas Hockey akademijos" steigėjai renkasi tėvams itin patiksiančią darbo formą. Siekiama sudaryti bendradarbiavimo sutartį su Kauno vaikų darželiais, suorganizuoti vaikų pavėžėjimą iš darželių į ledo ritulio treniruotes ir atgal.

"Yra organizacinių iššūkių, – neneigia "Kaunas Hockey" komandos vadovas. – Vis dėlto pernai surengtas pabandymas parodė, kad einame teisingu keliu", – sako P.Nausėda.

Tuomet treniruotės buvo skirtos su šia sporto šaka jau pažįstamiems vaikams ir paaugliams, atvirą treniruotę surengė iš Suomijos atvykęs treneris, buvęs profesionalus ledo ritulininkas Konsta Kuusinenas. Rudenį "Kaunas Hockey akademijoje" laukiami patys mažiausieji, darželinukai.

Tokio tipo akademija – ne tik būrelis, kuriame mažieji mokysis ledo ritulio meistriškumo ir sveikai bei aktyviai leis laisvalaikį. "Tikiu, kad  "Kaunas Hockey akademija" stiprins šios sporto šakos kultūrą mūsų mieste", – mano komandos "Kaunas Hockey" vadovas P.Nausėda.


Ką suteikia ledo ritulys vaikui

Ugdo pasitikėjimą savimi.

Stiprina sveikatą ir imuninę sistemą.

Lavina bendravimo įgūdžius.

Formuoja charakterį.

Ugdo valią.

Formuoja būsimus lyderius.

Lavina mąstymą.

Skatina geriau mokytis.

Ugdo socialinius įgūdžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentatorius

komentatorius portretas
koks ten dabar monstras is Ordino laiku?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių