Quantcast

Laisvės alėjos gyventojus varo iš proto naktinio klubo linksmybės

Naktinio klubo linksmybės Laisvės alėjos kieme tapo pragaru aplinkinių kiemų gyventojams. Nors įstatymas draudžia garsią muziką po 22 val., tačiau klubo "Anna Mesha" savininkams tai nerūpi.

Kenčia trejus metus

Po vidurnakčio prasideda Vasario 16-osios gatvėje įsikūrusio naktinio klubo "Anna Mesha" gyvenimas. Ši įstaiga dirba dvi naktis per savaitę – penktadienį apie vidurnaktį atgijęs klubas vėl nurimsta tik sekmadienį paryčiais. Baras ir didžėjaus pultas įsirengti kieme. Klubas priima maždaug 150 žmonių.

"Jie ten šoka, dainuoja, šūkauja", – taip naktines lopšines apibūdino netoli klubo vidinio kiemo gyvenanti Jurina Virbickienė.

Tokia kaimynyste Laisvės alėjos ir Vasario 16-osios gatvės kiemuose mėgaujasi trijų namų gyventojai. Kartais mažesnės, kartais didesnės decibelų dozės gyventojams tiekiamos jau trejus metus. Klubo įkaitais tapusių namų gyventojams atstovaujanti J.Virbickienė neslepia: kai tik čia įsikūrė naktinis klubas "Anna Mesha", dėl keliamo triukšmo kaimynai kovojo po vieną.

"Būdavo, kad tai vienas, tai kitas kaimynas skambina bendruoju pagalbos telefonu (BPC). Tačiau niekas nesikeičia. Suskaičiavome, kad per trejus metus į BPC skambinome per 50 kartų, daugiau nei 20 skundų parašyta policijai", – statistiką žėrė moteris.

Galiausiai kauniečiai ėmė rašyti bendrus skundus ir prašymus. "Paskutinius du savaitgalius tikrai negalime skųstis. Triukšmo nebuvo", – po eilinių pareiškimų policijai ir skundų Kauno savivaldybėje pasiektais rezultatais nedrąsiai džiaugėsi J.Virbickienė.

Susitarimas nutrūko

Tik ar ilgai truks ši ramybė? Juolab kad gyventojai jau kartą buvo pasiekę, jog naktinio klubo lankytojai pramogautų už uždarų durų. Šie rezultatai subyrėjo į šipulius, kai pasikeitė klubo vadovas.

"Su ankstesniu direktoriumi Daivaru Judinu buvome susitarę, kad jie laikysis tvarkos, o mes informuosime, jei kils triukšmas. Viskas apsivertė aukštyn kojomis, kai klubo vadovu tapo žmogus nelietuviška pavarde. Mes jo niekada nesame matę", – dėstė J.Virbickienė.

Viskas apsivertė aukštyn kojomis, kai klubo vadovu tapo žmogus nelietuviška pavarde. Mes jo niekada nesame matę.

Gyventojų žiniomis, klubas buvo perpirktas, paskirtas kitas direktorius. Kauniečiai buvo priversti ir vėl griebtis plunksnos skundams raityti.

Tačiau jų  laukė netikėtas biurokratų akibrokštas. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas atliko tyrimus ir nustatė, kad esą išmatuotas ekvivalentinis garso lygis neviršija leistino triukšmo lygio.

"Tą tyrimą jie darė šių metų sausio 3 ir 11 d. – antradienį ir ketvirtadienį. Bet juk klubas dirba tik savaitgalį. Be to, kiemeliu jie ėmė naudotis tik atšilus orams", – nuostabos valstybinės įmonės darbu neslėpė gyventojų interesams atstovavusi moteris.

Garso amplitudė

Gyventojams rūpesčių keliančią vietą garbesnio amžiaus kauniečiai nesunkiai identifikuotų, prisiminę legendinį tarpukario Kauno restoraną "Versalį", sovietiniais laikais čia veikė kavinė "Vakaras". Būtent šis kadaise buvęs įspūdingas pastatas šiuo metu yra juodais tamsintais langais. Anksčiau pastatu dalijosi du naktiniai klubai, dabar liko karaliauti tik "Anna Mesha".

Tačiau įeiti į šį naktinį klubą nelengva net policininkams. Viešojoje erdvėje buvo skelbta, kad priėjusį prie klubo durų svečią nužvelgia viduje esanti apsauga. Jų sprendimu svečias įleidžiamas arba ne. "Policijos pareigūnai klausė, kaip patekti į klubo kiemelį. Paaiškinau, kad pro pagrindines duris, o jie pareiškė, kad buvo neįleisti", – pasakojo J.Virbickienė.

Kitaip nei pro pagrindines duris į kiemelį patekti nėra galimybių. Per apgailėtinai atrodančio legendinio pastato kiemą galima prieiti prie dabar jau neveikiančio klubo kiemo, tačiau nuo klubo "Anna Mesha" kiemo pastarąjį skiria tvirta siena. Net ir palypėjus laiptais neįmanoma pamatyti, kas vyksta naktinio klubo kiemelio teritorijoje.

"Tačiau girdisi labai gerai. Iš vienos kiemo pusės pastatas, iš kitos – plytų siena ir kažkaip tas garsas eina tiesiai į kiemus. Pareigūnai tvirtina, kad prie klubo durų negirdėti jokio triukšmo", – trejų metų bendravimo su pareigūnais patirtimi dalinosi J.Virbickienė.

Moteris tikino, kad klubo linksmybės kartais girdisi ir prie Laisvės alėjoje esančio Vytauto Didžiojo paminklo, o dar geriau – prie užtvaro į savivaldybės kiemą iš L.Sapiegos gatvės. Būtent savivaldybės kieme ir yra naktinio klubo triukšmą kenčiančių kauniečių namai.

Siekia tvarkos

Dėl šių vasaros klubo naktinių linksmybių aplinkiniai gyventojai parašė kolektyvinį pareiškimą Centro policijos komisariatui. Gyventojus pasiekė du atsakymai – vienu gyventojai buvo informuoti, kad bendrovės "Anos kiemelis", kuriai priklauso klubas "Anna Mesha" direktoriui, skirta 50 eurų bauda, antruoju – žmonės informuoti, kad po jų pareiškimo apie savaitgalį keliamą triukšmą nutarta nepradėti administracinio nusižengimo bylos teisenos.

Tokį sprendimą surašiusi Centro PK Veikų tyrimo vyresnioji tyrėja Lilė Žukaitė dėsto, kad birželio 3 ir 4 d. maždaug praėjus valandai po vidurnakčio į klubą "Anna Mecha" dėl triukšmo pareigūnai buvo kviesti net keturis kartus. Tačiau triukšmo negirdėjo, taigi triukšmo faktas nenustatytas.

Tyrėja argumentuoja, kad nenustačius triukšmo fakto ir atsižvelgus į tai, kad tarp naktinio klubo ir gyventojų yra susiklostę konfliktiniai santykiai, nėra objektyvių ir neginčijamų įrodymų, kad buvo padarytas administracinis nusižengimas.

"Tarp mūsų nėra konflikto. Mes nesame prieš verslą ir jokiu būdų nesiekiame, kad klubo veikla būtų nutraukta. Mes tik norime, kad jie laikytųsi nustatytos tvarkos ir netrukdytume vieni kitiems. Kaip galima vystyti verslą pažeidžiant kitų gerovę", – gyventojų poziciją išdėstė J.Virbickienė.

Konkretūs pažeidimai

Nereikia būti teisėju, kad matytum akivaizdžią teisybę gyventojų dėstomuose argumentuose. Juolab kad tie argumentai paremti atsakingų institucijų atsakymais. Dėl muzikavimo klubo kiemelyje po atviru dangumi Kauno savivaldybė pateikė galiojančią nuostatą  – muziką groti leidžiama iki 22 val., neviršijant teisės aktuose nustatytų triukšmo ribinių dydžių.

Viešosios tvarkos taisyklių Kauno mieste 16 punktas nurodo, kad minėti reikalavimai netaikomi uždarose patalpose grojamai muzikai, skleidžiamai garso informacijai ar reklamai, jei garsas nesklinda į išorinę aplinką ir neviršija teisės aktuose nustatytų triukšmo ribinių dydžių.

"Akivaizdu, kad klubui "Anna Mesha", kadangi jis vykdo veiklą lauke, turi būti taikoma nuostata leidžianti groti muziką tik iki 22 val., ir ši nuostata yra pažeidžiama", – galiojančia tvarka rėmėsi J.Virbickienė.

Tik ar "Anna Mesha" išvis gali muzikuoti lauke. Savivaldybė gyventojus informavo, kad šiai įstaigai nėra išduotas joks leidimas lauke įsirengti kavinės.

Gyventojai buvo teisūs ir dėl prekybos alkoholiu lauke. Kauno savivaldybė patvirtino, kad bendrovės "Anos kiemelis" naktiniam klubui "Anna Mesha" nėra išduotas leidimas prekiauti alkoholiu lauke. Taigi jie prekiauti alkoholiu gali tik patalpų viduje.

Gyventojų rankose trys akivaizdūs pažeidimai. Juolab kad kiemelyje vykstančią diskoteką ir prekybą alkoholiu viešoje erdvėje publikavo patys naktinio klubo šeimininkai.

Išskirtinė kontrolė

J.Virbickienė prisipažino, kad gyventojus stebina keli dalykai. Policija, gavusi dešimtis gyventojų skundų, apsiribojo tik baudomis. Žmonės dalijosi pastebėjimu, kad klubuose galioja tradicija kiekvienam vakarui paskirti vis kitą atsakingą asmenį. Esą įstatymiškai išeina, kad nustatytą tvarką pažeidžia vis kitas žmogus, todėl net ir tam pačiam klubui dėl kiekvieną kartą paskirto vis kito atsakingo asmens skiriamos minimalios baudos, kurios greičiausiai neturi didelės įtakos klubo finansinei padėčiai.

Gyventojus stebina ir tai, kad pareigūnai tikrinti triukšmo atvyksta į Vasario 16-osios gatvę, nors gyventojai BPC aiškiai išdėsto, kad atvykti reiktų kitu adresu į kiemus, tačiau BPC patruliams perduoda tik oficialų naktinio klubo adresą.

"Kauno dienai" nepavyko susisiekti oficialiai skelbiamais klubo "Anna Mesha" ir bendrovės "Anos kiemelis" telefonais. Bendrovė registruota Vilniuje, Smolensko gatvėje. Oficialiai skelbiamas bendrovės direktorius – Fady Farhat.

Šiemet sostinėje atidarytas naktinis klubas "Anna Mesha. butas". Viešojoje erdvėje šio klubo bendraturčiu pristatytas Arūnas Paulauskas patvirtino sklandančius gandus, kad ne kiekvienas yra laukiamas šiame klube.

"Mes norime išlaikyti savo kartelę aukštai, suburti čia tarsi bendruomenę – gerų, stilingų žmonių, kurie yra tinkami mums, kurie gali sau leisti būti šitame klube", – žiniasklaidai kalbėjo A.Paulauskas ir pripažino – ne kiekvienas žmogus yra tinkamas šio klubo auditorijai.

Kauniečius klubo "Anna Mesha" kaimynus kol kas ramina žinia, kad artimiausiu metu jie bus pakviesti į posėdį Kauno savivaldybėje, kuriame kviečiamas dalyvauti ir klubo vadovas. Gyventojams siūloma "Anna Mesha" įtraukti į padidinto stebėjimo objektų sąrašą. Tai reiškia, kad savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius šiam klubui skirtų prioritetinę kontrolę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jei klubo direktorius būtų lietuvis

jei klubo direktorius būtų lietuvis portretas
tai jau seniai būtų uždarytas, bet esmė tame,kad direktorius ne lietuvis..........

Gytis

Gytis portretas
Tokiose klubuose dažniausiai platinami narkotikai, todėl bet ko neįleidžia, tik savus. Kad nesusitvarko policija, atsakymai du: Ar blogai dirba ar suinteresuoti klubo veikla. Tvirta žodį turi tarti savivaldybe

Ole

Ole portretas
Čia ,,kruti" komentatoriai siūlo kraustitis į miegamuosius rajonus. Jei galvojama, kad ten nėra triukšmo, tai labai klystama- kiekviename name atsiranda stikliuko, ir muzikos mėgėjai, kurie galvoja, kad ir kitiems turi tai labai patikti ir visai jiems nesvarbu ar diena ar naktis ,,muzika '' liejasi laisvai visame mikrorajone, o aidas linksmai atkartoja ir sudie ramybe ir nepasirinksi ko tu nori ar nenori klausytis
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių