Quantcast

Kūrybiniam polėkiui – ir negalia ne kliūtis

  • Teksto dydis:

Svarbiausia – norėti, siekti tikslo, stengtis, nepasiduoti. Tada ir idėjų maišas atsiriša, ir jėgų atsiranda, ir pagalbą kas nors pasiūlo. Apie tai kalba dvi pretendentės į Metų kaunietės titulą, kurias šįkart pristatome.

13. Birutė Letukaitė

Choreografė, pedagogė, legendinio Kauno šokio teatro "Aura" įkūrėja ir vadovė bei šokio festivalių rengėja dėl šios savo veiklos paaukojo sveikatą ir didelę dalį asmeninio gyvenimo. Ji jau tris dešimtmečius vadovauja savo įkurtam teatrui, o daugiau kaip du dešimtmečius rengia ir tarptautinį šiuolaikinio šokio festivalį.

Auksiniu scenos kryžiumi už viso gyvenimo nuopelnus ir ilgametį kūrybos indėlį į šalies kūrybos meną apdovanota kūrėja turi daugybę planų ir ambicijų. Jau pasiekta tiek, kiek kitiems prireiktų bent kelių gyvenimų, tačiau B.Letukaitės siekiams ir kūrybiniams užmojams krašto nematyti.

Būtent ji yra tarptautinio šokio festivalio "Aura", pernai surengto 25-ąjį kartą, pagrindinis variklis.

Kūrybinį ir organizacinį kelią B.Letukaitė pradėjo neturėdama nei lėšų, nei patalpų, nei daug bendražygių, nei žinių.

Ji juokauja, kad yra tarsi apsėsta šokio ir scenos potraukio. "Net mano vaikai kartais sakydavo, kad "Aura" man svarbiau už juos", – pastebėjo choreografė.

Įdėtos pastangos, užsidegimas atsiperka su kaupu – visi jos surengti renginiai yra anšlaginiai, bilietai išgraibstomi akimirksniu. "Auros" teatras ir festivalis seniai tapo neatsiejama Kauno dalimi ir vizitine kortele.

Kaunas yra modernaus išraiškos šokio žanro lopšys, o B.Letukaitė – trečiosios kartos atstovė, kuri šį žanrą puoselėja nenutrūkstamai.

Choreografė prisiminė ne vieną situaciją, kai rodėsi, kad sumanymas žlugs, jeigu stengdavosi, jo neatsisakydavo, visuomet rasdavo išeitį. "Svarbiausia – turėti savo tikslą, jo siekti ir nepasiduoti. Būna, kad netikėtai šast ir atsiriša idėjų maišas, tik reikia spėti pagauti siūlo galą", – aiškino B.Letukaitė.

14. Ona Matusevičiūtė

Gyvenimo džiaugsmu ir energija trykštanti neregė spėja visur: vadovauja Kauno aklųjų ir silpnaregių bei Prienų aklųjų ir silpnaregių vokaliniams ansambliams "Credo" bei "Puriena", lankosi "Žalgirio" rungtynėse, pati įveikia buities rūpesčius ir dar rūpinasi mama. "Turiu ir šunį, kuriam taip pat reikia dėmesio", – vardijo moteris.

Vis dėlto ji kuklinasi ir save vadina pilka pele. Energijos ji sako pasisemianti iš savo darbo – muzika įkvepia ir suteikia jėgų. "Su muzika, su daina dirbu, nuolat būnu tarp žmonių", – pridūrė O.Matusevičiūtė.

Aktyvumas yra ir jos genuose. Mama, jaunesnė būdama, taip pat nesėdėdavo be veiklos.

O.Matusevičiūtė savęs niekada nekankino klausimu "Už ką?" Ji įsitikinusi, kad Dievas duoda tiek, kiek žmogus gali pakelti. Net ir gerai matantieji ne visada yra laimingi.

"Reikia mokėti džiaugtis tuo, ką turi. Kas iš to, jeigu verksi atsisėdusi? Ir pačiai liūdniau bus, o ir kitam į tave žiūrėti nesmagu", – dėstė kaunietė.

Ar nevargina nuolatinės kelionės iki Prienų į repeticijas su ansambliu, kaip ji apskritai viena iki ten nusigauna? "Jeigu noro yra, nusigausi visada", – juokdamasi rimavo Ona.

Itin jos mėgstamas laisvalaikio užsiėmimas – krepšinio rungtynės. Ji neretai lankosi ir "Žalgirio" arenoje, kur klausosi, kaip vyksta Lietuvos krepšinio lygos (LKL) ar "Eurolygos" rungtynės. Moteris aiškino, kad žiūri klausydama. Labai gerai jaučia ir girdi kiekvieną žiūrovų emociją, garsą.

"Esu užkietėjusi Kauno "Žalgirio" sirgalė. Stengiuosi nepraleisti nė vienų "Žalgirio" ir Lietuvos rinktinės rungtynių. Mėgstu ir teatrą", – pasakojo O.Matusevičiūtė.

Rinkimų "Metų kaunietė 2015" 30-uko dalyvių sąrašą, kaip galima balsuoti už vieną ar kelias kandidates ir kurios jau sulaukė didžiausio palaikymo, rasite portale www.kaunodiena.lt/mk.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių