Quantcast

Kur iškeliavo Laisvės alėjoje rastas lobis?

Vasaros pradžioje Laisvės alėjoje rastos monetos perduotos muziejininkų žinion. Miestiečiai dalį lobio galės išvysti jau kitų metų pradžioje.

Žinia apie lobį, kurį bemaž penkis šimtus metų saugojo Laisvės alėjos grindinys, pasklido dar birželį – vykdant Laisvės alėjos rekonstrukcijos darbus, netoli R.Kalantos skvero, "Kauno tiltų" darbininkai aptiko pusketvirto šimto monetų: Žygimanto Augusto dvidenarių, grašių ir ketvirtokų.

Nuvalius vieną jų paaiškėjo, kad iš rankų į rankas ši keliavo dar 1566-aisiais. Monetos išsilaikė labai gerai – kai kurios sulipusios, pažaliavusios, tačiau nesudūlėjusios, lengvos, nukaltos iš prasto metalo.

"Pats radinys finansiškai nėra labai vertingas, bet istoriškai – įdomus", – radybų dieną lobį vertino Kultūros paveldo departamento  Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus.

Atidžiai apžiūrėjusi lobį, speciali Kultūros paveldo departamento komisiją jį įvertino 40 650 eurų. 10 proc. šios sumos atiteks monetų radėjams – prie Laisvės alėjos grindinio plušėjusiems darbuotojams. "Kauno tiltų" administracijai apie tai informuota raštiškai.

Visgi komisija nusprendė, kad geriausios sąlygos radinio saugojimui M.K.Čiurlionio muziejuje.

Policijos užantspauduotoje dėžutėje monetos kelis mėnesius buvo saugomos Vilniuje, Nacionaliniame muziejuje. Spalio pabaigoje Kultūros paveldo departamento direktoriui pasirašius įsakymą, lobį nuspręsta perduoti Nacionaliniam Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejui.

"Dar buvo svarstomos Vytauto Didžiojo karo ir Kauno miesto muziejų kandidatūros. Visgi komisija nusprendė, kad geriausios sąlygos radinio saugojimui M.K.Čiurlionio muziejuje", – kalbėjo Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vyriausioji valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė.

Numizmatikos skyriaus vedėjas dr. Ignas Narbutas patvirtino, kad rastos monetos šiuo metu yra M.K.Čiurlionio muziejuje. Tiesa, smalsuoliams jos kol kas neprieinamos.

"Su restauratoriais apžiūrėjome monetas ir sprendėme, ką su jomis daryti", – dalis monetų, anot muziejininko, jau yra mirkomos specialiame, oksidus tirpinančiame skystyje, todėl tikėtina, kad sausio mėnesį vienoje ekspozicinių salių jas galės pamatyti kauniečiai ir miesto svečiai. Kiek truks likusių monetų paruošimas I.Narbutas negalėjo atsakyti, esą tai priklauso nuo daugybės veiksnių.

"Kiekvienos monetos valymo trukmė gali būti labai skirtinga. Tos, kurios oksidavosi labiau, mirks ilgiau. Daug ką šiame procese lemia ir metalas", – belaukiant kitų metų sausio, miestiečiams kantrybės linkėjo I.Narbutas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

magnolija

magnolija portretas
Klauskit sputniko.

sanciu,,kibiras,,

sanciu,,kibiras,, portretas
Prie ,,ruso,,,vaikai rado keliolika monetu,susiprate nunese i Ciurlionio muzieju,numizmate mete i grindu plyteles,sako,, nieko gero,ne sidabras,ne taip skamba ir nesokineja,,chebra tik ant ledu gavo,nors tada jie buvo oho ho.

Kauniokas

Kauniokas portretas
Liėtuvis juk ira tarbakrauskis niėko negelalima patikėti) save apvoginėja
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių