Quantcast

Kuo ypatingas Kauno rajono socialinių paslaugų centras?

Kauno rajono socialinių paslaugų centras (SPC) švenčia dešimtmetį. Iš arčiau pažvelgėme, kuo šis centras ypatingas ir kaip čia jaučiasi įvairaus amžiaus lankytojai.

Paslaugų puokštė

Per dešimt metų Kauno rajono socialinių paslaugų puokštė gerokai padidėjo. 2007 m. pagalbą rajono šeimoms teikė 20 darbuotojų, dabar socialinių paslaugų komandą sudaro 150 specialistų. Įkurtą SPC sudaro penki skyriai, kurie rūpinasi ne tik socialiai pažeidžiamomis šeimomis, krizių ištiktomis mamomis, bet ir tiesia ranką žmonėms su negalia.

"Norime pasidžiaugti, kad organizacija tikrai išaugo. Garliavoje įsteigtas krizių centras. Iš pradžių buvo skeptiškų reakcijų, ar reikia tokios įstaigos. Tačiau dabar čia nėra laisvų vietų, nes moterims šeimose kyla įvairiausių problemų. Vėliau  Domeikavoje įsteigėme šeimų gerovės centrą. Dabar prižiūrime apie 300 šeimų, – pasakojo laikinoji SPC direktorė Kristina Stanislovaitienė. – Pas mus išnyksta socialinės rizikos šeimų terminas, nes teikiame pagalbą tiems, kuriems jos tuo metu reikia."

Ji užsiminė, kad centro specifika – darbas vyksta visose Kauno rajono seniūnijose ir organizuojamas kuo arčiau šeimos gyvenamosios vietos. Teikiama ir pagalbos į namus paslauga, prižiūrimi negalią turintys gyventojai, o jų artimuosius konsultuoja psichologai. Jei žmonės turi mažesnę negalią, socialinių darbuotojų padėjėjai palengvina buitį: šiek tiek patvarko namus ar nuperka būtiniausių produktų, paprasčiausiai pabendrauja.

"Šiandien daugėja ne tik vienišų žmonių. Susvetimėjimas juntamas ir pačiose šeimose. Artimiesiems dažnai pritrūksta laiko tiesiog ateiti, pabendrauti ir padėti. Tad mes stengiamės, kad ryšiai stiprėtų ir nenutrūktų. Kad jie atsisakytų praeities nuoskaudų ir padėtų vieni kitiems", – kalbėjo laikinoji vadovė.

K.Stanislovaitienė pasakojo, kad Dienos socialinės priežiūros skyriuje suaugusiems asmenims su negalia atliekamos sveikatinimo procedūros, vyksta įvairios mankštos, kineziterapijos kursai. Čia įrengtoje salėje organizuojami ne tik sporto užsiėmimai, bet ir meninė bei sociokultūrinė veikla.

"Kiekvienais metais rengiame žmonių su negalia sporto šventę, kurioje vyksta lenktynės vežimėliais, šaškių turnyrai ir kitokios pramogos. Centrą lankantys žmonės labai kruopščiai varžyboms rengiasi, tad šventė suteikia gerų emocijų", – kalbėjo vadovė.

Šiandien daugėja ne tik vienišų žmonių. Susvetimėjimas juntamas ir pačiose šeimose. Artimiesiems dažnai pritrūksta laiko tiesiog ateiti, pabendrauti ir padėti. Tad mes stengiamės, kad ryšiai stiprėtų ir nenutrūktų.

Noras padėti

Savo darbo specifika sutiko pasidalyti ilgametė centro darbuotoja Liucija Gadliauskienė. Ji socialinių paslaugų srityje dirba beveik ketvirtį amžiaus, o Kauno rajono SPC gyventojams padeda nuo pat įkūrimo dienos. Moteris pasakojo, kad per metus ji padeda maždaug pusei tūkstančio žmonių, todėl gali jaustis tikrai pakylėta.

"Kai pradėjau dirbti seniūnijoje, susipažinau su visomis darbo sritimis. Dirbome ir su seneliais, ir vaikais, ir žmonėmis su negalia. Vėliau rajono savivaldybėje dirbau su našlaičiais. Jiems išėjus iš socialinių namų, padėdavau parūpinti būstą. Juos, kaip savo vaikus, už rankos vedžiodavau, tad dar ir dabar su kai kurias gatvėje pasilabinu. Jie padėkoja už suteiktą pagalbą. Dabar mes dirbame su įvairiais žmonėmis. Sritis plati, bet labai įdomi, todėl šį darbą tikrai myliu", – kalbėjo darbuotoja.

Liucija pasakojo, kad visi žmonės, kuriems ji pagelbėjo, tapo savi, tad dabar lengva dirbti su įvairaus amžiaus gyventojais. Pašnekovė nedvejodama sakė, kad ir dabar, jei reikėtų, rinktųsi socialinio darbuotojo profesiją.

"Tai labai prasminga veikla, nes reikia žmogui padėti, o kai tai padarai, jauti didelį džiaugsmą ir pasitenkinimą", – pastebėjo L.Gadliauskienė.

Ji prasitarė, kad nors darbas ir teikia džiaugsmą, tačiau per jos praktiką pasitaikė širdį spaudžiančių istorijų. Moteriai įsiminė istorija, kai Kauno rajono gyventojai pardavė namą su savo tėvais. Senoliai tiesiog buvo išmesti į gatvę.

"Buvo labai didelis šokas, tačiau turėjome padėti ir pasirūpinti senukais", – prisiminė socialinė darbuotoja.

Tampa draugu

SPC dirbantis kineziterapeutas Eimantas Vainauskas neįgaliesiems tampa ne tik fizinių užsiėmimų vadovu, bet ir draugu, su kuriuo galima pasišnekėti apie gyvenimą. Kol kas vaikiną labiausiai įkvėpė vienas vyras, kuris tiesiog dega troškimu vėl vaikščioti.

"Atėjo vienas pacientas pas mane tiesiog degančiomis akimis ir pasakė, kad nori ant kojų atsistoti. Jis labai ilgai gulėjo, tačiau dabar labai užsidegęs dirba. Jis ir namuose atlieka pratimus, todėl matyti didelė pažanga. Kai jis pradėjo pas mane lankytis, buvo prikaustytas prie lovos. Dabar pats atsistoja ir su ramentais per kambarį pereina", – Kauno rajono gyventojo atkaklumu žavėjosi specialistas.

Užsienio patirtis

Kauno rajono SPC svarbi ir tarptautinė patirtis. Šiemet čia apsilankė svečiai iš devynių pasaulio šalių. Dienos socialinio centro vadovė Aušra Drevininkaitienė pasakojo, kad užsiėmimai su užsieniečiais ypač įsiminė vaikams. Su Kinijos, Portugalijos, Indonezijos ir kitų šalių patirtimi vaikai susipažino per menus. Mažieji patys galėjo nuspręsti, ar nori su svečiais pašokti, pagroti, padainuoti. Tokiai išskirtinei veiklai netrukdė ir kalbos barjeras.

"Mūsų vaikai turi dovaną – apsieina be kalbos. Dauguma negalią turinčių vaikų negali susišnekėti angliškai, tad bendravo gestais, mimika, kūno padėtimi, viską galėjo išreikšti judesiais", – pasakojo A.Drevininkaitienė.

Vaikams šie užsiėmimai paliko didelį įspūdį. Pasisemti tarptautinės patirties buvo naudinga ir darbuotojams. Po užsieniečių vizito Dienos centre su negalią turinčiais vaikais specialistai pradėjo rengti šokių užsiėmimus.

"Tie, kurie negali kojomis judėti, gali rankas kilnoti, ir tai tikrai teikia džiaugsmą. Tai linksmas užsiėmimas. Tik prisipažinsiu, kad jis nėra lengvas, nes nesame šokių specialistai, todėl kviečiamės ir mokytojus", – kalbėjo pašnekovė.

Nesuvaidinta pagalba

Audrius Zakarauskas į Kauno rajono SPC veda savo neįgalų sūnų ir tikina, kad matyti pastebimi pokyčiai.

"Vaikas gauna įvairiapusę pagalbą – tiek psichologinę, tiek fizinę. Visi darbuotojai nuostabūs, dirba savo darbą 100 proc. atsidavę dėl mūsų vaikų. Jų dėka vaikai tobulėja ir lavinasi. Iš tiesų galiu tik geru žodžiu paminėti", – kalbėjo Kauno rajone gyvenantis tėvas.

Dienos centre taikomas metodikas jis panaudoja ir namuose, tad vaikas gali dar geriau lavinti sensoriką ir įvairius įgūdžius. Vaikas noriai atlieka fizinius pratimus ir užsiima menine veikla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Merui

Merui portretas
Negražu net nepadėkoti Jolantai už „sargavimą“ pirmaisiaisi penkeriais metais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių