Quantcast

KTU studentas tadžikas: sėkminga praktika – pirmas žingsnis

  • Teksto dydis:

Lietuvoje gera gyventi, čia – Europa, kur gali rasti darbą tarptautinėje įmonėje su didelėmis galimybėmis, ir aplinka, kurioje malonu dirbti, – sako Kauno technologijos universiteto (KTU) Informatikos fakulteto studentas Kamoliddinas Mirzoevas.

Prisiminė pradžią

Šią vasarą vaikinas atliko praktiką tarptautinės įmonės "Nasdaq" Technologijų ir verslo kompetencijų centre Vilniuje. Tai – ne pirmoji iš Tadžikijos atvykusio studento praktika Lietuvoje.

Paskutiniojo bakalauro kurso studentas K.Mirzoevas su šypsena prisimena savo pirmuosius metus KTU: "Pirmąjį pusmetį buvo sunku – daug mokėmės matematikos ir programavimo, bet jau antrame semestre buvo lengviau. Vėliau pažinome miestą, išmokome planuoti laiką, derinti pramogas ir studijas, tad antrieji metai buvo tikrai smagūs."

Pasak tadžiko studento, pasirinkęs informacinių technologijų (IT) sritį, jis niekada nesigailėjo – šiandien IT specialisto reikia kone kiekvienai įmonei.

"Nasdaq" praktikos pasiūlymu Kamoliddinas susidomėjo KTU rengiamose Karjeros dienose, kuriose studentams darbą ir praktiką siūlo kone pusantro šimto darbdavių.

"Manau, kad pagrindinis dalykas, dėl kurio "Nasdaq" mane priėmė, buvo tai, kad turėjau didelių ambicijų ir labai norėjau dirbti šį darbą. Taip sutapo, kad iš vienuolikos atrinktų studentų buvau vienintelis ne lietuvis", – sako K.Mirzoevas.

Tarptautinė komanda – stipresnė

"Esame tarptautinė lygių galimybių įmonė, o oficiali darbo bendravimo kalba yra anglų", – teigė Ramūnas Stankevičius, "Nasdaq" programinės įrangos kūrimo direktorius.

Pasak jo,  kultūriniai skirtumai "Nasdaq" nieko nestebina, nes tarptautinėje įmonėje (o praktikantų darbas prie realios patirties maksimaliai priartinamas) bendravimas anglų kalba su skirtingų kultūrų kolegomis yra kasdienybė.

"Moderniuose informacinių technologijų kūrimo projektuose skirtingų požiūrių komandos nariai tik sustiprina pačią komandą", – sako R.Stankevičius, kuris buvo studentų grupės, kartu su Kamoliddinu atlikusios praktiką įmonėje, vadovas.

Kūrė žaidimą

K.Mirzoevas teigia per porą praktikos mėnesių susipažinęs su kone pusšimčiu naujų žmonių. Jis juokiasi sakydamas, kad net ir lietuvių kalba, kuria kolegos kalbasi tarpusavyje per pertraukėles, jam nebėra problema.

"Kartais kuris nors iš draugų susigriebia ir pasiūlo išversti tai, ką jie tarpusavyje kalbėjo, tačiau aš atsakau, kad nereikia – jau daug ką suprantu lietuviškai", – sako KTU studijuojantis tadžikas.

Praktikos metu studentų grupei buvo duota konkreti užduotis – sukurti žaidimą finansų rinkų tema. Pasak K.Mirzoevo, geriausia buvo tai, kad reikėjo išmokti dirbti komandoje, viską atlikti patiems, tačiau mentorių konsultacijos buvo pasiekiamos bet kada.

"Žaidimui sukurti mums buvo skirtos trys savaitės, o mums  užteko dviejų. Labai džiaugėmės – liko dar viena savaitė žaidimui patobulinti, suteikti naujų savybių", – pasakojo studentas.

Abipusė nauda

Pasak K.Mirzoevo, gera praktika atveria kelius ateities darbui, todėl jis tikisi po studijų likti Lietuvoje ir dirbti čia IT srityje. Nors, jo teigimu, įmonėms gana sudėtinga įforminti dokumentus užsieniečiams, per pastaruosius dvejus trejus metus tai tapo daug lengviau.

"Žinoma, reikės žiūrėti, kaip seksis, tačiau man čia labai patinka – atsiranda galimybių dirbti tarptautinėse įmonėse, kur ir darbas įdomus, ir darbo aplinka labai maloni. Pavyzdžiui, "Nasdaq" mes turėjome stalo futbolą, virtuvę, kurioje visada yra šviežių vaisių. Tai įkvepia, norisi dirbti dar geriau", – sako K.Mirzoevas.

R.Stankevičiaus teigimu, įmonė, priimdama į praktiką studentus, vienu šūviu nušauna du zuikius – studentai supažindinami su įmonės veikla, su profesija, o įmonė gali atsirinkti sau potencialių naujų darbuotojų.

"Mums tai – tarsi dešimties savaičių trukmės darbo pokalbis su potencialiu kandidatu", – šypsosi vienas iš "Nasdaq" vadovų.

Pasak jo, pagrindiniai kriterijai tiek atsirenkant praktikantus, tiek darbuotojus yra jų loginis mąstymas, gebėjimas atlikti užduotis ir lojalumas įmonei: "Ir toliau imsime į praktiką geriausius, gabiausius studentus, kurie rodys didžiausią motyvaciją dirbti "Nasdaq" pabaigę studijas, nepriklausomai nuo jų tautybės."

Susikalba angliškai

Jau trejus metus gyvenantis Lietuvoje tadžikas teigia, kad didžiausias iššūkis vos atvykus buvo išlikti.

"Problemų kildavo kiekviename žingsnyje – man buvo septyniolika, todėl kiekvienam veiksmui reikėjo tėvų leidimo. Nemėgau ir lietuviško maisto, tad teko išmokti gaminti pačiam", – pasakojo KTU informatiką studijuojantis K.Mirzoevas.

Daugiausia su kitais užsieniečiais studentais bendraujantis Kamoliddinas sako, kad tai nereiškia, jog lietuviai yra uždaresni, tiesiog, jo nuomone, reikia pačiam žengti pirmą žingsnį.

Jis įsitikinęs, kad jeigu tikrai nori, pasiekti gali bet ką: "Pavyzdžiui, studentų, kurie norėjo gauti praktikos vietą "Nasdaq", buvo tikrai daug. Tačiau aš konsultavausi su KTU Karjeros centru, pasistengiau, kad mano CV būtų kuo geresnis, kad kuo geriau pasirodyčiau per interviu, nes labai norėjau ten dirbti."

Užsieniečius studentus jis drąsina imtis iniciatyvos, ieškoti studentiškų organizacijų, prašyti paramos – tiek mokantis, tiek ieškant darbo. Nėra sunku, tačiau dėl savo ateities reikia pasistengti, teigia Kamoliddinas, palikęs tėvų namus vos sulaukęs septyniolikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

otto

otto portretas
Vėl "Kauno tiesa" rašo apie neišardomą tautų draugystę. Kaip rašė "Stalino saulės" nešėja, Salomėjas Neris - tautų mūs draugystė kaip plienas tvirta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių