Quantcast

KTU rektorius teigia tapęs šmeižto auka (P. Baršausko komentaras)

Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius Petras Baršauskas kaltinamas didelio masto plagijavimu. Jei įtarimai pasitvirtins, jis neteks ne tik habilituoto mokslų daktaro laipsnio, bet ir rektoriaus posto.

Nukopijuotas darbas?

Buvęs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius prof. Algirdas Avižienis pastebėjo, kad P. Baršausko habilitacijai teiktas mokslinis darbas "Transfer of International Management Principles to CEECs" yra nukopijuotas nuo užsienio autorių. Pastarieji neįvardyti ir literatūros sąraše. Monografiją P. Baršauskas Habilitacijos komisijai pateikė 2002 m. Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU).

"Perskaičiau monografiją ir radau labai keistą reiškinį. Yra apie 150 nuorodų ir dešimt jų yra į P. Baršausko paskelbtus mokslinius straipsnius, o kiti – į užsienio autorių. Užkliuvo, kad nebuvo nė vieno lietuvių autoriaus, kurio darbą buvo verta paminėti, tik jis pats. Man kilo mintis, kad čia kažkas negerai", – "Kauno dienai" pasakojo A. Avižienis.

Tuomet monografiją jis perskaitė dar atidžiau. "Radau neįtikimą faktą. Santraukoje atsirado nuorodos į keturiolika lietuvių darbų autorių, nors knygoje jų nė vieno nebuvo. Įdomu, kad tarp autorių buvo visi Habilitacijos komiteto nariai. Kitaip tariant, santrauka buvo suklastota ir įdėta tai, ko nebuvo pačioje monografijoje", – pasakojo profesorius.

Tai paskatino jį patikrinti, ar KTU rektoriaus darbas nėra plagiatas. A. Avižienis vieną reikšmingą paragrafą patikrino pasinaudojęs mokslinių straipsnių paieškos "Google Scholar" sistema, vertinančia, ar nėra sutapimų kituose moksliniuose straipsniuose ar knygose. Jo nuostabai, sutapimų buvo labai daug, tačiau prie ištisų pastraipų nebuvo nuorodų į šaltinius.

"Per minutę suradau, kad yra keleriais metais anksčiau dviejų amerikiečių profesorių parašytas vadovėlis, kuriame yra ta pati pastraipa. Tuomet radau vis daugiau ir daugiau sutapimų, nurašyti ištisi puslapiai. Ta knyga iš viso net nepaminėta P. Baršausko monografijoje. Kitur pažymėtos citatos, nuorodos į visai kitus straipsnius", – situaciją komentavo A. Avižienis.

Kartais KTU bando pristatyti, kad čia VDU su jais nori kovoti, tačiau tai  –neteisybė.

Siekia panaikinti laipsnį

Buvęs VDU rektorius visus galimus plagiato sutapimus nusiuntė Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybai bei VGTU senatui ir rektoriui. Prof. A. Avižienis tikisi, kad bus panaikintas P. Baršausko mokslinis laipsnis.

"Noriu pabrėžti, kad kartais KTU bando pristatyti, kad čia VDU su jais nori kovoti, tačiau tai – neteisybė. Buvau VDU rektoriumi, bet aš visą gyvenimą dirbu su technologijos mokslais susijusioje srityje, jaučiu, kad KTU yra labai skriaudžiamas, kai jį valdo nekompetentingas žmogus. Mano tikslas yra išgelbėti KTU", – tikino A. Avižienis.

Akademinės etikos ir procedūrų tarnyba patvirtino, kad skundas dėl prof. P. Baršausko darbo gautas rugpjūčio 28 d. Skundo pagrindu pradėtas tyrimas. Jis gali trukti iki trijų mėnesių.

Turi pasiaiškinti

Tuomečio Habilitacijos komiteto narys, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) prof. Zigmas Lydeka "Kauno dienai" teigė, kad P.Baršauskas dėl galimo plagiato privalo pasiaiškinti.

"Žinoma, viską turės vertinti ir akademinės etikos kontrolierius, ir VGTU, nes jie buvo sudarę Habilitacijos komisiją. Aš tik antradienį pamačiau, kaip tai atrodo, tad vertinu labai neigiamai. Prof. P. Baršauskas, monografijos autorius, turi paaiškinti, nes jei iš tiesų yra tokio didelio masto kitų autorių panaudojimas, kompiliavimas nėra etiškas. Tai tyrėjui nepriimtina", – nuomonę išsakė Z. Lydeka.

Jis tikino, kad komisija vertina tokį darbą, kokį pateikia autorius, tačiau Habilitacijos komitetui nėra nurodyta tikrinti, ar darbas plagijuotas, ar ne.

"Kiek pamenu, jis yra pasirašęs tokį garantinį lapą ir įteikė tuo metu, kai gynėsi. Tad tai lieka autoriaus atsakomybei", – sakė P. Baršausko habilitacijos mokslo darbą vertinęs Z. Lydeka.

Vadina šmeižtu

Praėjusią savaitę KTU magistro antrojo kurso studentas Donatas Raščius internete publikavo vaizdo įrašą, kuriame nurodė galbūt nukopijuotas P. Baršausko mokslinio darbo vietas. KTU į tai sureagavo tik po kelių dienų.

Viešųjų ryšių atstovai išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad prieš šį universitetą vykdoma sisteminga šmeižto kampanija, kurios dalyviu tapo ir D. Raščius, kuriam dėl nepažangumo nebuvo leista gintis baigiamojo magistro darbo.

Tuomet KTU atstovai taip pat pareiškė, kad P. Baršausko mokslinis darbas "atitiko visus jo rengimo metu taikytus reikalavimus".

"Habilitacinį darbą vertino ir patvirtino habilitacijos komisija, todėl visi su juo susiję klausimai turi būti skirti komisijai", – tuomet pareiškė KTU korporatyvinių ryšių direktorė Ornela Ramašauskaitė.

Ne pirmas kartas

"Kauno diena" primena, kad birželio pabaigoje pastebėta, kad KTU rektorius prof. P. Baršauskas pasisavino autorystę. Triukšmas kilo dėl disertacijos apie elektroninės komercijos modelius. Ją prieš dvylika metų apsigynė Tadas Šarapovas, o mokslinis vadovas buvo dabartinis KTU rektorius P. Baršauskas, kurio pavardė šalia disertacijos autoriaus jau po metų atsirado ant tuo pačiu pavadinimu išleistos monografijos.

Abu darbus išstudijavęs profesorius Gediminas Merkys tuomet sakė, kad sutampa didžioji dalis disertacijos ir monografijos teksto. Monografijoje nenurodyta, kad ji parengta disertacijos pagrindu. Monografija svarbi siekiant mokslinio vardo.

P. Baršauskas tuomet aiškino, kad ant knygos viršelio atsiradusi jo pavardė – įprasta mokslinė praktika.

"Kaip mes galime būti ne bendraautoriai, jeigu tai yra disertacija, aš oficialus disertacijos vadovas, o jis oficialus doktorantas? Taigi mes privalome skelbti darbus, kartu daryti ir prieš, ir po iš tos tyrimų medžiagos, kurią darėme. Neturiu net atsakymų, neturiu net ko sakyti", – tuomet teigė P. Baršauskas.

Prof. A. Avižienis tikino, kad šis atvejis yra smulkmena, palyginti su dabar atrastais sutapimais, kurie pateikti habilitacijos mokslo darbe.

Į "Kauno dienos klausimus KTU rektorius P. Baršauskas atsakė raštu.

– Kaip vertinate pareiškimą, kad jūsų mokslinis darbas gali būti nuplagijuotas nuo kitų?

– Vertinu neigiamai, nes juo siekiama ne konstruktyviai kritikuoti, kviesti diskusijai, ieškoti tiesos, o, garsiai šaukiant, kompromituoti žmones, institucijas. Mokslinius darbus vertinti turi šios srities ekspertai. Socialiniuose tinkluose žmonės bendrauja, keičiasi nuomonėmis, idėjomis, vyksta konstruktyvios diskusijos, tačiau tai nėra vieta daryti teisinius sprendimus.

– Kaip ketinate paneigti pasklidusią informaciją?

– Minimas vaizdo įrašas yra tik viena iš daugelio jau kelerius metus tebesitęsiančios prieš KTU ir mano asmenį nukreiptos tendencingos šmeižto kampanijos dalių. Ši kampanija vyksta KTU vykdomų pertvarkų ir aukštojo mokslo reformos kontekste, kai kurioms aukštosioms mokykloms žūtbūt siekiant išlaikyti status quo.

Gyvename teisinėje valstybėje, tačiau susidaro vaizdas, kad Lietuvoje teisingumą vis dažniau bandoma vykdyti feisbuke, o ne teisiniu būdu. Esu atviras konstruktyviai diskusijai, pokalbiams su visais, kurie į mane kreipiasi. Šiuo metu atliekama monografijos, dėl kurios esu 100 proc. užtikrintas, nes tai buvo ilgo ir kruopštaus darbo rezultatas, analizė. Noriu kalbėti remdamasis ne emocijomis, o argumentais, faktais.

– Kodėl moksliniame darbe, pasak kai kurių mokslininkų, buvo netinkamai cituota?

– Citavimo kultūra Lietuvoje per pastaruosius du dešimtmečius smarkiai keitėsi. Monografijoje citavau laikydamasis to meto citavimo normų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

n...

n... portretas
cikras berniukas... kur pasidėjo solidumas?...

Ramutis Rindzevičius

Ramutis Rindzevičius portretas
KTU mano 40 metų darbovietė (2071-2011).Dirbau Radioelektronikos fakultete. Šią įstaigą irgi teko palikti 2011 metais pradėjus kovą su universitete plintančiu plagijavimu . Plagijavimo faktus moksliniuose straipsniuose aptikau rašydamas mokslinę monografiją anglų kalba katedros bendradarbės monografijos bendraautorės doc. L. Narbutaitės ir jos bendradarbių darbuose.Plagijavimo faktų medžiagą teko persiųsti švietimo ministrui, Prezidentei, Seimo pirmininkui, Ministrui pirmininkui, visų aukštųjų mokyklų prorektoriams mokslo reikalams, Lietuvos Mokslo Tarybos Pirmininkui prof.A. Butkui, nes universiteto vadovybė nereagavo į iškeltus faktus ir grasino mane atleisti iš darbo, apkaltinus užsiimant šmeižtu ir negarbingu elgesiu. Prof. B.Dekeris buvo neatestuotas ir atleistas iš darbo, L.Narbutaitė atleista iš prodekanės pareigų.Naujasis rektorius P.Baršauskas irgi atleido iš darbo ir mane. Gal jautė pavojų? Gaila, kad tokie faktai menkina universiteto įvaizdį ir kenkia mokslo vystymuisi Lietu

Buvusi studentė

Buvusi studentė portretas
Išviešinti prof. Avižienio faktai apie mokslinių darbų plagijavimą KTU rektoriaus,dar kartą parodo kas per mokslo institucija yra ši įstaiga..Ar prisimenate koks skandalas kilo dėl Uspaskicho magistro laipsnio. Net nesimokė, o laipsnį ir diplomą gavo. Už tai Lietuvos universitetai užima itin žemas vietas Europos ir pasaulio universitetų reitinguose. Ką tokie profesoriai ir dėstytojai gali duoti studentams, kokį išsilavinimą, kad jie patys didžiausi plagijatoriai. Manau,kad dėstyti ir vadovauti turi tokie profesoriai ir dėstytojai kurie savo mokslinį laipsnį būtų gavę, ar bent vieną iš jų užsienio universitetuose, pvz.Olandijos. Tai tada žinotų, kaip reikia studijuoti, kaip reikia rašyti mokslinius darbus ir juos gintis ir kokia tvarka yra dėl plagjiavimo juose. Tada nekiltų noras tokiems profesoriams savintis kitų mokslininkų darbus ir mintis. Tik Lietuvoje tokio žemo lygio universitetuose ir gali dėtis tokie dalykai.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių