Quantcast

KTU gimnazistai atstovaus Lietuvai Pietų Korėjoje

  • Teksto dydis:

Šiais metais jaunių gamtos mokslų olimpiadoje, kuri gruodžio pirmąją savaitę vyks Pietų Korėjoje, Lietuvai atstovaus net trys Kauno technologijos universiteto gimnazijos (KTUG) auklėtiniai – Mindaugas Dženkaitis, Justinas Terentjevas ir Ignas Šakuro. Jie vienai iš dviejų komandų buvo atrinkti net iš 722 dalyvių, šiais metais panorusių išbandyti savo jėgas.

Dalyviai atrenkami rudenį vykstančios Lietuvos gamtos mokslų olimpiados (LGMO) metu. Šiais metais atrankoje dalyvavo rekordinis skaičius 8-10 klasių moksleivių – net 722, iš kurių į geriausiųjų 30-uką dėl galimybės atstovauti Lietuvai, pateko devyni KTU gimnazistai.

Lietuvos gamtos mokslų olimpiadoje J. Dženkaitis, J. Terentjevas užėmė pirmąsias vietas, I. Šakuro antrąją ir po finalinės atrankos pateko į geriausiųjų šešetą, iškovodami teisę vykti į Pietų Korėjoje vyksiančią olimpiadą.

„Visa gimnazijos bendruomenė šiais vaikinais labai didžiuojasi. Vien tai, kad jie pateko tarp geriausiųjų Lietuvoje – puiku, o iki „nuostabu“ liko grįžti su medaliais iš Pietų Korėjos“, – su šypsena sakė KTU gimnazijos direktorius Tomas Kivaras.

Didelėje dalyje valstybių laimėjimas tarptautinėje olimpiadoje atveria galimybes gauti valstybės paramą siekiant aukštojo mokslo. T. Kivaro teigimu, gimnazijos auklėtiniams – tai pirmoji tarptautinė olimpiada, kurioje šie dalyvaus. Sėkmė joje atveria galimybes patekti į Europos Sąjungos gamtos mokslų olimpiados atranką.

„IJSO dalyvius dažnai tenka matyti atstovaujant Lietuvą tarptautinėse fizikos, chemijos, biologijos olimpiadose. Tai reiškia, jog šis tarptautinis konkursas – tik puikus startas, vėliau laukia intensyvus darbas. Nepamirškime, kad olimpiados dalyviams tenka susibičiuliauti su skirtingų kultūrų vaikais, o tai irgi labai šaunu“, – kalbėjo T. Kivaras.

Tarptautinė jaunių gamtos mokslų olimpiada (angl. International Junior Science Olympiad, IJSO) skirta moksleiviams iki 16 metų. IJSO tikslas – skatinti viso pasaulio moksleivių susidomėjimą mokslu, eksperimentais, mokyti problemų sprendimo, kritinio mąstymo. IJSO siekia teigiamo poveikio gamtos ir matematikos mokslams mokyklų lygmenyje.

Olimpiadoje kasmet dalyvauja moksleiviai iš 50 pasaulio valstybių. IJSO organizatoriai pabrėžia, kad olimpiada – tai ne tik žinių konkursas, bet ir vieta, kur jauni žmonės gali pažinti skirtingas kultūras ir pabendrauti su bendraamžiais iš viso pasaulio.

Visiems šių metų olimpiados dalyviams reikės atlikti tris užduotis: pirmoji – atsakyti į 30 testo klausimų iš biologijos, chemijos ir fizikos disciplinų, antroji – išspręsti kompleksines teorines užduotis, susijusias su šiomis mokslo sritimis, trečioji – dirbant komandoje atlikti praktinę užduotį.

Prieš vykimą į olimpiadą moksleiviams organizuojama paruošiamoji stovykla. Šiais metais ji vyks lapkričio 13-15 dienomis Vilniaus universiteto (VU) Chemijos fakultete. Stovyklą organizuoja Lietuvos neformaliojo vaikų švietimo centras.

Visų olimpiados dalyvių laukia chemijos, biologijos, fizikos teorijos ir grafinio duomenų vaizdavimo žinių papildymas bei praktiniai užsiėmimai su laboratorine įranga. Stovyklos metu vadovai iš VU, „Gamtos mokslų ugdymo centro“ ir KTUG perduoda savo patirtį, sukauptą ne vienus metus ruošiant Lietuvos mokinius IJSO ir EUSO olimpiadoms.

Gimnazijos direktorius savo auklėtiniams linkėjo, kad ši tarptautinė olimpiada būtų tik pirmoji iš daugelio ir tikrai ne paskutinė.  

Lietuva IJSO olimpiadoje dalyvauja nuo 2008 metų. Per šį laikotarpį Lietuvą atstovaujantys moksleiviai laimėjo šešis sidabro ir dešimt bronzos apdovanojimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių