Quantcast

Kriminalinį Kauno pulsą palaikė ekshibicionistas ir neblaivūs „ereliai“

Per kelias šeštadienio popiečio valandas, kurias portalo kaunodiena.lt žurnalistai praleido su mieste budinčiais policijos patruliais, paaiškėjo, kad tuščios tik Kauno gatvės, bet ne komisariatų pažeidėjų sulaikymo kambariai.

Per kelias šeštadienio popiečio valandas, kurias portalo kaunodiena.lt žurnalistai praleido su mieste budinčiais policijos patruliais, paaiškėjo, kad tuščios tik Kauno gatvės, bet ne policijos komisariatų laikinojo pažeidėjų sulaikymo kambariai. O į juos patekę neblaivūs namų „liūtai“ akimirksniu virsta romiomis avelėmis.

Nusikaltėlius stebi 56 akys

„Šiandien rami diena: Kaunas - tuščias“, - apie 15 val. sėdant į vieną iš 13 tuo metu mieste budėjusių tarnybinių Patrulių rinktinės automobilių, konstatavo vyriausiasis jos patrulis Ramūnas Sasnauskas. Patalpoje, kurioje jo darbo vieta, galima stebėti visų 56 Kaune įrengtų vaizdo kamerų filmuojamus vaizdus. Vienu metu – net iš 36 skirtingų vietų. Daugiausia šių kamerų įrengta miesto centre bei senamiestyje. Tačiau yra ir prie Zoologijos sodo, „Taubūčių“, „Saulėtekio“, „Girstupio“ bei Pažaislio vienuolyno.

Per tas kelias patruliavimo kartu su Mobilaus būrio vyriausiaisiais patruliais Augustu Valaičiu bei Algiu Vaičiūnu valandas turėjome progos įsitikinti, kad, ko neaprėpia mieste įrengtos vaizdo kameros, kompensuoja vis pilietiškesne tampanti visuomenė.

Pasiklydo tarp bažnyčių

Tai, kad išsirengėme į reidą ilgąjį šventinį savaitgalį, priminė jau pirmoji mūsų ekipažui tekusi užduotis. Gautas pranešimas, kad Šilainiuose galimai pasiklydo į krikštynas iš kaimo atvykęs senolis. Jis išėjo pirkti gėlių ir jau dvi valandos – nežinia kur.

Sunerimę artimieji, ėmę patys važinėti po mikrorajoną, informavo, kad pražuvėlis vilki baltais marškiniais. Todėl mūsų ekipažas sustoja prie kiekvieno, sukant ratus po Šilainius, sutikto taip vilkinančio vyresnio amžiaus vyriškio ir klausia jo vardo bei pavardės. Ne vieną toks policijos dėmesys sutrikdo.

Galiausiai pasirodo ir pražuvėlis, iš tikrųjų – su gėlėmis rankoje, bet vilkintis melsvus marškinius. Jis neigia pasiklydęs ir pasakoja, kad, kai grįžo į namus su gėlėmis, kaimynai pasakė, kad jau visi išvažiavo į bažnyčią. Nuskubėjo ten ir jis, bet kaip paaiškėjo ne į tą bažnyčią, nes Šilainiuose jos – dvi.

Aukos – šuo ir vaikai

Dar nesibaigus senolio paieškai, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) budėtojas informuoja gavęs pranešimą apie galimai žiaurų elgesį su gyvūnu. Prie vieno Šiaurės prospekto daugiabučio aptiktas nugaišęs šuo. Kaimynai įtaria, kad jis išmestas iš balkono. Ar taip ir buvo, AVPK budėtojų poskyrio vyresnysis specialistas Giedrius Stakeliūnas dar negalėjo pasakyti ir po kelių valandų – ši informacija tebebuvo tikslinama.

Beveik tuo pačiu metu pranešama ir, kad žmonės Panemunės paplūdimyje sulaikė vyrą, kuris rodė vaikams lytinius organus. Anot G.Stakeliūno, nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Tačiau juo įtariamas 78-erių metų vyras, kuris buvo visiškai blaivus, po apklausos policijoje paleistas, nes „nebuvo pagrindų“ uždaryti jo į areštinę. Apie tai, kad jis bandė papirkti pareigūnus, siūlydamas 15 eurų kyšį, sekmadienio rytą pranešė Policijos departamentas. Jo suvestinėse teigiama, kad vyriškis bandė išsipirkti už tai, kad nebūtų nubaustas, jog, žiūrėdamas pro žiūronus į moteris ir vaikus, lietė savo lytinius organus. Neva už tai grėsė tik administracinė atsakomybė, o dabar pradėtas ikiteisminis tyrimas ir dėl policijos papirkimo.

Skrydis per miestą

Netrukus paaiškėjo, kuo dar užsiima ištuštėjusiame mieste likę kauniečiai.

Budėtojas praneša, kad pagalbos šaukiasi neblaivaus smurtautojo įkaitais viename T.Masiulio gatvės bute tapę jo namiškiai. Netrukus tramdyti tokio paties Ringaudų gyventojo siunčiamas ir mūsų ekipažas.

„Dabar prisisekite saugos diržus!“ – liepia A.Valaitis ir įjungia garsinį tarnybinio automobilio signalą. Atstumą nuo Vilijampolės iki Ringaudų įveikiame per penkias minutes. Deja, tenka konstatuoti, kad dar ne visi vairuotojai pasitraukia iš kelio, išgirdę į įvykį skubančių policijos automobilių garsinį signalą.

Atsipirko išgąsčiu

Atvykus nurodytu Ringaudų adresu, mus pasitinka agresyviai nusiteikęs T.B., kurio skydas – paleisti šunys. „Jis visada išgėręs paleidžia šunis ir pradeda grasinti“, - skundžiasi pareigūnams viename name su T.B. gyvenanti moteris. Jai pritaria kiti namiškiai.

„Psichologinis smurtas“, - konstatuoja patruliai ir T.B. sodinamas į grotuotą tarnybinio automobilio dalį. Atsidūręs policijos rankose, jis – jau ne toks agresyvus. „O atgal parvešite?“ – netgi bando juokauti. Ir net gudrauti: „Pamiršau pasą...“ Tačiau patruliai atkerta, kad dokumentai, vykstant į policiją, - jau nebūtini. Dabar - naujos technologijos.

Centro policijos komisariate T.B. nustatomas sunkus girtumas. Tačiau, kol jis čia laikomas, policijos tyrėja, nuvykusi į Ringaudus ir apklausiusi T.B. namiškius, nusprendžia ikiteisminio tyrimo nepradėti - nepakanka duomenų. Išsiblaivęs T.B. galės grįžti į namus.

Nenuspėjamos metamorfozės

„Jau trečias šiandien smurtautojas artimoje aplinkoje! Tačiau vienas buvo blaivus“, - konstatuoja T.B. priėmęs Centro policijos komisariato budėtojas Almantas Ramanauskas.

Netrukus kitas patrulių ekipažas pristato vos ant kojų bepastovintį 57-erių V.P. kruvina nosimi. „Šlitinėjo neblaivus Vytauto prospekte, įžeisdamas žmogaus orumą ir visuomeninę dorovę“, -  teigia jį atvežęs patrulis. Sulaikytasis net nesugeba pūsti į budėtojų dalyje ant sienos kabantį alkoholio matuoklį. Tačiau, kai pareigūnai mėgina išverti iš jo kelnių diržą – dėl viso pikto, prieš uždarydami į laikino sulaikymo kambarį, V.P. staiga atgauna jėgas ir ima priešintis. Jį įveikia tik du patruliai. Ir po kelių minučių V.P. užmiega saldžiu kūdikio miegu ant sulaikymo patalpos gulto.

Girti ir pavojingi

Pristačiusiųjų V.P. ekipaže – ir moteris. „Kaip vyrai reaguoja, kai jų tramdyti atvyksta moteris?“ – klausiame šios Patrulių rinktinėje besistažuojančios kriminalinės policijos tyrėjos. „Jie iš karto paplonina balsą ir pradeda elgtis džentelmeniškiau“, - atsako neseniai tarnybą policijoje pradėjusi pareigūnė.

Per kelias patruliavimo valandas budėtojas pranešė apie mažiausiai tris galimai girtus vairuotojus Kauno gatvėse. „Mercedes Benz“ vairuotojas pavojingai manevruoja ir neleidžia aplenkti. „Vairuotojas girtavo prie tvenkinio ir išvažiavo neblaivus pilku „VW Passat“, „Veiverių plentu – Garliavos link važiuoja pavojingai manevruojantis juodas „VW Passat“, - dalijosi iš visuomenės gauta informacija budėtojas.

Juodą „VW Passat“ jau Garliavoje pavijo vienas pranešimo metu Jonavos gatvėje buvęs patrulių ekipažas. Pasitvirtino įtarimas, kad vairuotojas neblaivus. Tačiau pilkojo „VW Passat“ pareigūnams sulaikyti nepavyko.

Tenka būti robotais

„Didžiausias patrulio atlyginimas mūsų rinktinėje, atsižvelgiant į jo tarnybos stažą, - apie 700 eurų. Tačiau mes tiek negauname“, - prisipažino A.Valaitis ir A.Vaičiūnas, tarnaujantys Patrulių rinktinės Mobiliame būryje, kuris dažniausiai siunčiamas į grėsmingiausiai skambančių pranešimų vietas ir naudojamas malšinant riaušes.

Anot A.Valaičio, per dvikovas su pažeidėjais patirtus sužalojimus jis dažniausiai pamato tik grįžęs po tarnybos į namus. O ši trunka net 12 valandų.

„Policijos pareigūnai turi būti bejausmiai, kaip robotai. Todėl negalėčiau išskirti nė vieno įvykio, nes vengiu darbe bet kokio asmeniškumo“, - toks buvo A.Valaičio atsakymas į klausimą, kokį iškvietimą ar sulaikymą įsiminė labiausiai.


Šiame straipsnyje: policijareidaskaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių