Quantcast

Košmarą Klinikose išgyvenusios moters artimieji: bijome, kad ji nebevaikščios

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Paskutinę gegužės dieną į Kauno klinikas atvežtai 82-ejų metų marijampolietei šis vizitas tapo košmaro pradžia. Kaip teigia moters artimieji, savo kojomis iki gydymo įstaigos pati atėjusi močiutė gali visai nebevaikščioti.

Su portalu susisiekusi Klinikose gydomos Stasės Dūdienės anūkė Grita Ingelevičienė papasakojo, kad močiutė su sūnumi Vytautu gyvena Marijampolėje, didelių sveikatos problemų neturėjo, tačiau dėl senyvo amžiaus atsirado poreikis atlikti biopsijos (audinio gabalėlio paėmimas iš organo) tyrimą.

„Nuo pat pradžių močiutė į ligoninę labai nenorėjo, sakė, kad vežame ją mirti. Tačiau galvojome, kad tyrimas tikrai reikalingas, o medikai Kaune tinkamai atlieka savo darbą“, – gegužės 31 dienos nuotaikas atsimena Vilniuje gyvenanti Stasės anūkė.

Nuvažiavus į Kauno klinikas artimiesiems buvo pasakyta, kad Stasei biopsijos atlikti negalima dėl netinkamo kraujo. Visų pirma reikia normalizuoti jo sudėtį. 

„Labai nenorėdama ji liko Klinikose, buvo paguldyta į Gastroenterologijos skyrių. Tačiau didžiausias košmaras dar tik buvo priešakyje“, – drebančiu balsu su portalo žurnalistais kalbėjo Grita.

Močiutė silpo akyse, palatoje drauge su ja buvę žmonės mums pasakojo, kad ji visiškai nebevalgė, kentė didelius skausmus.

„Jei kelsi šūmą, nieko nesakysime“

Praėjus keturioms dienoms, kurių metu Stasei į kairės kojos šlaunį buvo leidžiami vaistai, prasidėjo, artimųjų žodžiais kalbant, iki šiol besitęsiantis košmaras.

„Pirmiausia mane apstulbino vis besikeičiančių gydytojų rezidentų ir močiutę prižiūrėjusios seselės elgesys. Kadangi iš Vilniaus kasdien atvažiuoti negaliu, vis skambindavau pasiteirauti apie jos būklę. Kartą man pasakė, kad jei taip dažnai skambinėsiu ir, liaudiškai kalbant, kelsiu šūmą, man telefonu iš viso nieko nesakys“, – piktinosi moteris, kuri kartu su tėvu Vytautu buvo įtraukti į sąrašą žmonių, besirūpinančių Stase.

Tačiau ir tai, pasak moters, nebuvo blogiausia, nes nuo leidžiamų į šlaunį vaistų susidarė didžiulė hematoma (liaudyje dar vadinama mėlyne), o neilgai trukus čia susidarė ir pūlinys.

„Močiutė silpo akyse, palatoje drauge su ja buvę žmonės mums pasakojo, kad ji visiškai nebevalgė, kentė didelius skausmus“, – baisius išgyvenimus portalui pasakojo Gritė.

Gyvas lavonas

Dėl susidarusių komplikacijų Stasę teko operuoti – pirmą kartą ant chirurginio stalo ji atsigulė birželio 15 d.

„Po operacijos močiutė šiek tiek atsigavo, raminau ją, kad galbūt baisiausia jau praeityje. Ji ir pati jau buvo kiek geresnės nuotaikos. Tačiau tik dieną. Vėliau vėl prasidėjo baisūs skausmai ir galiausiai močiutė kojos nebevaldė visai“, – toliau dėsto moteris.

G.Ingelevičienė prisimena, kad vaizdas, kuomet ji nuvyko aplankyti iš operacijos į palatą jau parvežtą mylimą giminaitę, šokiravo.

„Iš rankų išmečiau visus turėtus pirkinius. Močiutė skausmo perkreiptu veidu žiūrėjo į mane. Ji buvo beveik gyvas lavonas“, – ašarų pokalbio metu nesuvaldo Gritė.

Stasės koja susidarius hematomai/Asmeninio archyvo nuotr.

Nieko nelaukdama moteris ėjo pasikalbėti su Gastroenterologijos klinikos gydytoju Juozu Kupčinsku. Pokalbio metu medikas pripažino, kad moters būklė – prasta: „Neneigiame, kad pacientės būklė tikrai nėra gera, mes dėl to nesiginčijame.“

Pokalbio metu gydytojas pasakojo, kad Stasės kraujo krešumas nebuvo tinkamas atlikti biopsijai, kadangi ji iki atvykimo vartojo kraują skystinančius vaistus. Tuo tikslu, gydytojo žodžiais kalbant, pacientei buvo leidžiami vaistai, kurie krešumą atstato. 

Retai pasitaikanti komplikacija

Iš rankų išmečiau visus turėtus pirkinius. Močiutė skausmo perkreiptu veidu žiūrėjo į mane. Ji buvo beveik gyvas lavonas.

„Leidžiant vaistus gali būti komplikacijos. Greičiausiai vaistų leidimo vietoje susidarė nedidelis infekcijos židinys, pakraujavimas ir pasižeidė šalia esanti kraujagyslė. Tikrai nebuvo taip, kad leidome netinkamus vaistus“, – anūkei kalbėjo J. Kupčinskas. 

Gastroenterologijos klinikos vadovas Limas Kupčinskas patvirtino, kad pacientei leidžiant vaistus išsivystė komplikacija. 

„S.Dūdienei vaistai buvo leidžiami į raumenis, kuriuose kraujagyslių nesimato. Hematomos simptomai pasirodo tik vėliau. Tai retai pasitaikanti komplikacija“, – paklaustas apie galimas priežastis, sakė jis. Gydytojas ramina, kad apie kojos amputaciją jokios kalbos nėra.

Po pirmosios operacijos praėjus šešioms dienoms, birželio 21 d., Stasė buvo operuota antrą kartą. 

L. Kupčinsko duomenimis, šiandien moteris jau gydoma Chirurgijos skyriuje. 

„Stasės būklė gera, kraujotaka gera, ji nuolat stebima chirurgų“, – sakė medikas.

Penktadienį po pietų Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vyr. specialistė Eglė Audickaitė viešai išplatintame pranešime teigia, kad kol kas nuo komentarų susilaiko: „Šiuo metu pacientės būklė yra stabili, jai suteikiama visa reikiama pagalba, o esant artimųjų skundui, Kauno klinikose bus sudaryta šio atvejo komisija, kuri numatyta tvarka įvertins įvykį ir pateiks išvadas.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Svečias

Svečias portretas
Pradėkime nuo to, kad biopsija per rimtas tyrimas atlikti "dėl senyvo amžiaus", o artimieji dažnai netinkamai vertina priežasties–pasekmės ryšį. Tad toliau ir nėra ką komentuoti....

kai

kai portretas
už visą profesionalią pagalbą gydytojams bus atsilyginama analogiškai (gaidys per tvorą, cviekas padangoje, plyta per dantis), tada ženkliai pagerės gydymo kokybė.

mažai

mažai portretas
labai mažai liko gydytojų ne ti ligoninėse,bet ir poliklinikose,kurie dirba iš pašaukimo ir savo darbą atlieka nuoširdžiai.Manau laikas tokiems atlygint ta pačia moneta.Čia kaip anekdote,kai papuolė santechnikas į ligoninę ir tiesiai į operacinę.Išoperavo jį ir chirurgas šast šast bele kaip ir užsiuvo sakydamas '' Bus ir taip gerai ".Kai nuėmė tvarstį,žiū santechnikas,kad siūlė kreiva,randas kaip rimbas. Ir taip susiklostė,kad prakiuro bute vamzdynas pas tą chirurgą.Išsikviečia santechniką,na tas vazdyną išpjaustė,bele kaip sutvirtino,aprišo įzoliacija.Chirurgas žiūri išsigandes,o santechnikas ir sako " Bus ir taip gerai".
VISI KOMENTARAI 74

Galerijos

Daugiau straipsnių