Quantcast

Visuomeninio transporto kontrolierius kaunietei: „Eik tu šikt!“

Visuomeninio transporto kontrolierių elgesys retkarčiais vis dar kelia nuostabą ir pasipiktinimą.

Pribloškė grubumas

Portalą kauno.diena.lt pasiekė kaunietės filmuota medžiaga, kurioje užfiksuotos akimirkos po to, kai, jos teigimu, iš 34 numeriu pažymėto miesto maršruto autobuso buvo išvarytos dvi dvylikametės, turėjusios lengvatinius transporto bilietus, bet neturėjusios mokinio pažymėjimų.

Filmuodama stotelėje moteris piktinosi, kad dėl tokio biurokratizmo mergaitės buvo priverstos nutraukti kelionę – juk jos buvo įsigijusios transporto bilietus.

Kaunietė vaizdo įraše priekaištavo kontrolieriui, dėvėjusiam „Ekskomisarų biuro“ užrašais pažymėtą liemenę, kad šis iš transporto priemonės vaikus tiesiog išvijo.  Vyras šiurkščiai atkirto: „Aš išvijau? Išsiblaivykit jūs!“.

Nepaisant tokio kontrolieriaus pasiūlymo, vaizdo medžiagą atsiuntusi moteris tikino, kad nuo vieno iš kontrolierių sklido alkoholio kvapas.

Įsakmų moters prašymą pasisakyti pavardes vienas kontrolierių palydi vaizdingu: „Eik tu šikt!“ ir pagrasina iškviesti policiją. Rėkdamas klausė, ar ji turi teisę filmuoti, bandė atimti telefoną. Šios aistros virė Baltų pr., Šilainiuose, esančioje stotelėje. 

 

 

Turi teisę išlaipinti

Iki 10 metų, norint pasinaudoti transporto nuolaida, nereikia mokinio pažymėjimo, tačiau suėjus 10 metų lengvatai gauti pažymėjimas būtinas. 

Nepaisant to, kad mokinukės šiuo atveju už kelionę turėjo sumokėti visą kainą, kontrolierių elgesys, įamžintas įraše, glumina.

Kadangi vaido įraše matomas „Ekskomisarų biuro“ logotipu paženklintas automobilis, taip pat vienas kontrolierius vilki šios bendrovės pavadinimu paženklintą uniformą, portalas kauno.diena.lt susisiekė su „Ekskomisarų biuro“ Kauno skyriumi.

Telefonu atsiliepusi moteris teigė, kad kontrolieriais dirbantys darbuotojai yra ne jų, o bendrovės „Kauno autobusai“. Ji tikino, kad biuras automobilius „Kauno autobusams“ nuomoja. 

„Kauno dienai“ susisiekus su bendrovės „Kauno autobusai“ viešųjų ryšių atstove Ramunė Tarandė, ji informavo, kad kontrolieriai atlieka savo pareigas, vadovaudamiesi galiojančiais jų veiklą reglamentuojančiais įstatymas ir kitais teisės aktais.

„Mokiniai, kurie mokosi mokyklose pagal bendrojo ugdymo programas, turi teisę važiuoti miesto autobusais ir troleibusais su nuolaida, tačiau teisės aktai numato keleivio prievolę kontrolę vykdančiam pareigūnui pateikti dokumento, patvirtinančio šią teisę, originalą“, – situaciją komentavo ji.

Pasak R. Tarandės, jei keleivis nepateikia tokio dokumento, vadinasi, jis turi sumokėti visą bilieto kainą arba būti nubaustas administracine tvarka už važiavimą be bilieto. Ekipažas turi teisę tokius keleivius išlaipinti.

„Mūsų kontrolieriai tokiose gana dažnai pasitaikančiose situacijose siekia elgtis tolerantiškai ir ieškoti kompromiso. Administracinio nusižengimo protokolas nebus rašomas, jei buvo pasiūlyta įsigyti visos kainos bilietą arba išlipti iš autobuso“, – sakė bendrovės atstovė.

Pasiteiravus apie šį konkretų atvejį, R. Tarandė patikino, kad artimiausiu metu bus įvertintas kontrolierių elgesys šio incidento metu. Jeigu pasitvirtins netinkamo elgesio su keleiviais aplinkybės, bus imtasi ekipažo atžvilgiu įstatymais numatytų poveikio priemonių. Atstovės teigimu, kontrolieriai, kaip ir vairuotojai, prieš darbą ir po darbo pasitikrina blaivumą elektroniniu alkotesteriu parko dispečerinėje.

„Apgailestaujame, kad keleivei teko patirti tam tikrų nepatogumų, tačiau labai prašytume visų keleivių ateityje suprasti mūsų reikalavimų pagrįstumą ir atminti savo, kaip keleivių, pareigas bei jų laikytis“, – sakė moteris.

Pasižymėję ne kartą

Prieš dvejus metus buvo paskelbta, kad Kauno miesto autobusuose ir troleibusuose darbą pradėjo nauji kontrolieriai. Išplatinta informacija, kad „keleivinio transporto kontrolės paslaugas nuo šiol teikia saugos tarnyba „Ekskomisarų biuras“, jau turinti patirties užtikrinant keleivių kontrolę viešajame transporte Kaune".

Saugos bendrovės „Ekskomisarų biuro“ pavadinimas jau ne kartą buvo linksniuotas prieštaringai vertinamose konfliktinėse situacijose ir dėl kontrolierių abejingumo bendraujant su keleiviais, ir dėl apgadintų automobilių.

Kauno.diena.lt yra rašiusi apie kaunietės Indrės (pavardė redakcijai žinoma) istoriją. Moteris lengvuoju  automobiliu "Subaru" vyko į "Žalgirio" arenoje vykstantį koncertą. Po susidūrimo su apsaugos darbuotojais moters automobilio užpakalinis stiklas iš keleivio pusės liko sudaužytas.

Panašiai nutiko ir Kaune gerai žinomos bendrovės darbuotojui į "Žalgirio" areną vykusiam tarnybiniu automobiliu. Tąsyk arenoje taip pat vyko renginys. Po susidūrimo su apsaugos darbuotojais buvo apgadintas automobilio priekinis dangtis, buferis ir dešinės pusės sparnas. 

Dar kitas nemalonus kauno.diena.lt aprašytas atvejis, susijęs su "Ekskomisarų biuru", - apie tai, kaip garbaus amžiaus moteriai, sergančiai Alzheimerio liga, turėjusiai neįgaliojo pažymėjimą ir lengvatinį bilietą, buvo skirta bauda, nes ši prastai matydama iš piniginės ištraukė jau nebegaliojantį neįgaliojo pažymėjimą – formaliai žiūrint ji neturėjo teisės naudotis transporto lengvata. 

Naująjį pažymėjimą, galiojantį, ji taip pat turėjo piniginėje, tačiau sunkiai susivokianti ir prastai matanti senjorė iš susijaudinimo galbūt jį pamiršo.

Primenama, kad rugsėjo 1–12 d. bendrojo ugdymo mokyklų mokiniams suteikiama galimybė laikinai naudotis priklausančia viešojo transporto lengvata be galiojančio lengvatą patvirtinančio dokumento. Tokia išlyga taikoma prašant Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriui, kol į mokyklas grįžę mokiniai prasitęs turimų mokinio pažymėjimų galiojimą.

Norite pranešti naujieną? Rašykite mums adresu portalas@kaunodiena.lt arba spauskite čia.


Šiame straipsnyje: kontrolieriaiviešasis transportasKauno autobusaiEkskomisarų biurasvisuomeninis transportasskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai smogikų komanda,kuri sui teresuota surinkt kuo daugiau baudų t.y.pasipinigauti ,žmogišku o čia nebūna !

Ūsas

Ūsas portretas
neveltui jis vadinasi ekskomisarų biuras t.y. buvusių kurie niekur nepritapo tai dabar kuria savo"šaraškino"kontoras į kurias priima visas padugnes(sovietines)...Todėl it toks"elgesys"su keleiviais"ir alkoholio tvaikas.

vile

vile portretas
moteris kuri tai filmavo buvo blaivi, vairavo masina, o po to nuvaziavo i policija, taigi apie ka jus cia rosote, kam patinka ir kurie iprate tuos sikti ir siuntineja, o tos moters taip siuntineti nereikejo, pjokai seniai nupuse
VISI KOMENTARAI 69

Galerijos

Daugiau straipsnių