Quantcast

Iš konservatorių tvirtovės Kaune liko tik Žaliakalnis

To Kauno konservatoriai negalėjo sapnuoti net baisiausiame košmare: iš septynių vienmandačių rinkimų apygardų į Seimą išsikrapštė tik Gabrielius Landsbergis. Juos sutriuškino Kauno mero palaikomi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatai.

Prarado titulą

Kai kurie konservatoriai patys ne kartą kritikavo sprendimą Kauno Centro-Žaliakalnio vienmandatėje apygardoje kelti Vilniuje gyvenančio partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą, jis vienintelis sulaukė kauniečių palaikymo antrajame rinkimų ture. Kitose šešiose apygardose triumfavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai, tiesiog nušlavę varžovus. Ir tai nutiko Kaune, iki šiol vadintame neįveikiamu konservatorių bastionu.

"Nuo savęs atsiprašau, jeigu tikėjomės geresnių rezultatų, bet sakau, kitą sykį tikrai bus geriau", – vakar ryte BNS sakė  Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas G.Landsbergis paaiškėjus, kad Seimo rinkimų antrajame ture konservatoriai patyrė fiasko.

(Nuotraukoje – G. Landsbergis)

"Pasiekėme maksimalų rezultatą", – neslėpė džiaugsmo LVŽS Kauno regiono rinkimų štabui vadovavęs Mindaugas Puidokas, kurį antrajame rinkimų ture kauniečiai išrinko į Seimą Aleksoto-Vilijampolės apygardoje. Su juo konkuravusi Kauno konservatoriams vadovaujanti Edita Gudišauskienė liks dirbti miesto taryboje.

Pasak M.Puidoko, partija suprato, kad bus sudėtinga konkuruoti Centro-Žaliakalnio apygardoje, kur kandidatavo konservatorių lyderis G.Landsbergis, tačiau tikėjosi, kad likusiose šešiose Kauno apygardose ir Raudondvario bei Garliavos apygardose Kauno rajone švęs pergalę.

"Mane kaip Kauno regiono štabo vadovą tas rezultatas labai džiugina, nes jį pasiekėme su jaunų žmonių komanda. Tai įrodo, kad jauni žmonės turi potencialą, jeigu dirba daug ir sunkiai", – pareiškė M.Puidokas.

Klausys frakcijos

Iki šiol Kauno technologijos universiteto Viešosios politikos ir administravimo institute dirbantis M.Puidokas tikino nepamiršiantis Kauno.

"Buvau išrinktas Aleksoto-Vilijampolės apygardoje, turėsiu nuolat savo atstovą Kaune ir pats būsiu Kaune, nes man tai labai svarbus miestas. Toliau glaudžiai bendradarbiausime ir su "Vieningu Kaunu", nes su mumis į Seimą pateko du šio judėjimo nariai – Aušra Papirtienė ir Gediminas Vasiliauskas, ir tas tandemas leis geriau atstovauti žmonėms. Tai padės paversti Kauną stipriu regioniniu centru, ko šiandien labai reikia Lietuvai", – rinkimų agitacijos retorikos gaidelė nuskambėjo iš išrinktojo Seimo nario lūpų.

Apie artimiausius darbus jis nebuvo linkęs kalbėti. "Leiskite vieną dieną pasidžiaugti, o kaip viskas bus toliau, pamatysime tada, kai jau dėliosis koalicijos mozaika. Dar derybos nėra prasidėjusios. Iš politologinės pusės neteisinga būtų ką nors komentuoti, kol tai dar nėra įvykę", – aiškino M.Puidokas.

Jis pats sakė esąs nusiteikęs Seime dirbti tai, kur matys reikalinga partijos frakcija. "Mano darbo sritys priklausys nuo susitarimo frakcijos viduje. Daugiausia naudos galėčiau atnešti dirbdamas Švietimo arba Užsienio reikalų komitetuose, bet yra ir kitų galimybių, nes mano išsilavinimas yra gana platus. Mūsų tikslas – suformuoti stiprų Seimą, kad pagaliau Lietuvoje realiai būtų įgyvendinamos konstitucinės normos, kada Seimas užsiima parlamentine kontrole ir įstatymų leidyba, o Vyriausybė – vykdomąją valdžia. Jeigu mes neturėsime stipraus Seimo, o tik pritariantį, koks buvo iki šiol, neturėsime stiprios įstatymų leidybos ir realiai efektyvaus valstybės valdymo", – dėstė M.Puidokas.

Nesijaučia paliekanti

Šilainiuose ilgametį Seimo narį konservatorių Rimantą Joną Dagį įveikęs LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis vakar telefonu buvo nepasiekiamas, nes intensyviai sukosi sėkmingų rinkimų rezultatų nulemtų reikalų karuselėje. Neatsiliepė ir jo partijos kolega Aurelijus Veryga, švenčiantis pergalę prieš konservatorių Tadą Langaitį Panemunės vienmandatėje apygardoje.

(Nuotraukoje – A. Papirtienė)

Kauno miesto tarybos narė A.Papirtienė vakar neslėpė, kad diena po rinkimų nėra lengva. "Pirmiausia noriu susidėlioti mintis po intensyvios rinkimų epopėjos, kuri man nebuvo lengva", – prisipažino mokytoja Kauno Kovo 11-osios gimnazijoje dirbanti išrinktoji Seimo narė.

Kalniečių apygardoje sutriuškinusi buvusį Kauno merą Andrių Kupčinską, A.Papirtienė žadėjo ir dirbdama Seime nepamiršti Kauno. "Kauno aš tikrai nepaliksiu, o visos problemos, kurios yra Kaune, liks su manimi. Darbų laukia daug, dabar reikia tik susidėlioti viską ir pradėti dirbti", – kartojo politikė.

Pasiteiravus, ar jau planuoja kraustytis į sostinę, A.Papirtienė tikino, kad Vilnius yra visai netoli nuo Kauno ir kraustymosi klausimas dabar nėra pats svarbiausias. Pagrindinė jos veikla buvo susijusi su švietimu ir profsąjungomis, tad ir Seime A.Papirtienė nusiteikusi visas jėga skirti šiems reikalams. "Mano sritis – švietimas, taip pat norėčiau dalyvauti peržiūrint Darbo kodeksą, bendrauti ir dirbti su profsąjungomis", – sakė politikė.

Ar nebus gaila palikti miesto tarybą, kurioje dirbo nuo 2015-ųjų pavasario? "Nesijaučiu ką nors paliekanti. Esu nusiteikusi ir toliau bendrauti ir bendradarbiauti. Svarbu būti reikalingam žmonėms ir dirbti jiems", – tikino pašnekovė. Ji užsiminė savo patarėjų komandą formuosianti iš tų žmonių, kurie jai padėjo nuo pat pradžių per visą rinkimų kampaniją.

Laukia partijos sprendimų

"Dar sunku patikėti. Sunku patikėti, kad mandatas jau iškovotas", – prisipažino Petrašiūnų vienmandatėje apygardoje patyrusį politiką Kazį Starkevičių nurungęs Kauno miesto tarybos narys G.Vasiliauskas.

Apie tolesnius planus jis kol kas nesiryžo kalbėti. "Turėsime laukti tolesnio vadovybės sprendimo, su kuo eisime į koaliciją, kuriame komitete dirbsiu. Buvau išreiškęs pageidavimą dirbti Sveikatos reikalų komitete, bet turiu ekonomisto išsilavinimą, daug metų dirbau energetikos srityje, nesvetima būtų ir tai. Bet tai ne vien nuo manęs priklausys, turėsime spręsti kolegialiai", – tikino politikas. Apie tai, kokios valdančiosios koalicijos Seime norėtų, G.Vasiliauskas nenorėjo komentuoti. "Tai komandinis darbas, ir aš pasikliausiu komanda. Nenoriu reikšti savo nuomonės", – teigė pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkejas

Rinkejas portretas
Pundzius paruode kaip koncervatoriai atsinaujino

glvackui

glvackui portretas
Glaveckai nusisukai nuo rinkeju kai isgriove antra pagal kokybe urbsio vidurine - va tau ir rezultatas Dabar kaune nera geros vidurines muzikams..... Yra tik aukstuomenei....

glvackui

glvackui portretas
Glaveckai nusisukai nuo rinkeju kai isgriove antra pagal kokybe urbsio vidurine - va tau ir rezultatas Dabar kaune nera geros vidurines muzikams..... Yra tik aukstuomenei....
VISI KOMENTARAI 65

Galerijos

Daugiau straipsnių