Quantcast

Kodėl subliuško pažadai dėl greičio matuoklių?

Dar pernai pavasarį nuspręsta Kauno gatvėse įrengti dešimt greičio matuoklių, tačiau iki šiol jų nėra. Dabar kalbama, kad jie greičio mėgėjus pradės tramdyti tik nuo rudens.

Pažadai subliūško?

Kauno taryba pritarė, kad iš miesto biudžeto būtų skirta lėšų naujiems greičio matuokliams įrengti. Iš pradžių planuota įsigyti penkis greičio matavimo prietaisus, kurių vieta būtų keičiama, tad vairuotojai nežinotų, kuris greičio matavimo inkilas yra aktyvus, kuris – ne. Pagal pirminius užmojus, greičio matuoklius turėjo prižiūrėti savivaldybės įmonė "Kauno gatvių apšvietimas". Jai dabar patikėta rūpintis vieninteliu Taikos prospekte esančiu stacionariu greičio matuokliu.

Tąkart Eismo saugumo komisijoje apsvarstyta, kad greičio matuokliai pažeidėjus turėtų fiksuoti abiem eismo kryptimis. Taip pat jie turėjo fiksuoti neapdraustas, techniškai netvarkingas transporto priemones ir vairuotojus, praskriejus per sankryžą degant raudonam šviesoforo signalui.

Nuokalnės gatvėje net buvo bandomi įvairūs greičio matuokliai. Ieškota, kuris Kauno gatvėms labiausiai tinkamas, bet specialistai šiek tiek patampė vairuotojų nervus ir vėl atleido vadeles. Greičio mėgėjai ir toliau skraido Kauno gatvėse, nes iki šiol neatsirado naujų matuoklių.

Kauno policija taip pat laukia naujų greičio matuoklių, nes tai sumažina eismo įvykių tikimybę. Kol žadėta įranga dar neatsirado, policija imasi kitų prevencijos priemonių.

"Itin dažna skaudžių eismo įvykių, kurių metų žūsta ir sužalojami žmonės, priežastimi tampa viršytas greitis. Kauno apskrities pareigūnai aktyviai vykdo ne viešojo pobūdžio policines priemones visoje Kauno apskrityje. Prie saugumo keliuose didinimo prisideda ir greičio matuokliai, dėl kurių vairuotojai tampa drausmingesni.

Eismo dalyviai dažnai prisitaiko prie stacionarių greičio matuoklių, kadangi jų buvimo vietos įprastai nekinta, tad saugumą keliuose stiprina mobilūs greičio matuokliai. Jais greitį galima matuoti neįprastose ir įvairiose vietose. Siekiant didinti vairuotojų sąmoningumą, mažinti sužeistų ir žuvusių gyventojų skaičių, vykdomos įvairios prevencinės priemonės visoje Kauno apskrityje", – teigė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Vigintas Lukošius.

Itin dažna skaudžių eismo įvykių, kurių metų žūsta ir sužalojami žmonės, priežastimi tampa viršytas greitis.

Naujas konkursas

Savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras "Kauno dienai" aiškino, kad greičio matuoklių įrengimas užtruko, nes vienas iš konkurso dalyvių apskundė rezultatus teismui. Buvo įvertinta, kad teisminiai ginčai gali trukti ne vienus metus, todėl ginčai baigti taikos sutartimi, o konkurso procedūros pradėtos iš naujo.

"Taip tikimės greitesnio rezultato", – pridūrė jis.

P.Keras tikino, kad naujasis konkursas įpareigoja vėl bandyti įvairių gamintojų radarus. Ši procedūra bus pakartota šiuo metu vykstančio viešojo pirkimo metu.

"Įrenginių bandymas realiomis sąlygomis buvo viena iš vykdyto viešojo pirkimo proceso sudedamųjų dalių – ekonominio naudingumo vertinimas", – aiškino specialistas.

Keičiasi vietos

Praėjusiais metais įvertinus policijos bei Kelių ir transporto tyrimo instituto rekomendacijas, dešimtyje Kauno vietų numatyta įrengti greičio matuoklius. Po viešųjų pirkimų planuota radarus įrengti Savanorių prospekto, Nuokalnės gatvės, Šiaurės, Europos prospektuose, Tunelio gatvės, R.Kalantos gatvės įkalnėse, be to, Jonavos gatvėje, Karaliaus Mindaugo prospekte, Žemaičių plente ir ties T.Masiulio bei Raudonojo Kryžiaus gatvių sankryža.

Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas P.Keras tikino, kad dabar numatytos greičio matuoklių vietos šiek tiek keičiasi. Planuojama įsigyti penkis greičio matuoklius ir įrengti aštuonis greičio matuoklių korpusus su visa infrastruktūra skirtingose miesto vietose.

"Įsigyti greičio matuokliai galėtų būti nuolat perkeliami iš vienos vietos į kitą. Atsisakyta greičio matuoklio vietos Marijampolės plente ir Raudonojo Kryžiaus gatvės sankryžoje, kadangi pertvarkius eismą šioje sankryžoje eismo įvykių skaičius gerokai sumažėjo. Tunelio gatvėje ateityje planuojama įrengti sektorinį greičio matuoklį", – kalbėjo eismo specialistas.

Anot jo, tiksli greičio matuoklių kaina paaiškės pasibaigus viešojo pirkimo procedūrai. Pagal pateiktų pasiūlymų skaičių, tikimasi konkurencingos kainos.

"Pasirašius sutartį, rangovas greičio matuoklius turės įrengti per šešis mėnesius. Jei konkurso procedūros vyks sklandžiai, tikimės kad visi greičio matuokliai bus įrengti iki rudens", – apie terminus, kada galėtų pradėti veikti nauji greičio matuokliai, kalbėjo P.Keras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vidas

Vidas portretas
Visai nebūtinos tos spokinicios

Turgus

Turgus portretas
Svarbiausia kad zenklams Kaunas tvarkosi pinigu uztektu.

Šiaip

Šiaip portretas
O kodėl subliuško taip plačiai kažkada reklamuota per tv atrakcija su ikalinimo istaigų ryšio blokatoriais? Svarbu pinigus biudžeto "isisavinti" ir atkatus išdalinti... O toliau nors ir tvanas... Po 4 metų bus kiti tegul nuo ju klausia... Ir taip jau 20 virš metų...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių