Quantcast

Kodėl rajono gyventojams vanduo kainuoja brangiau?

  • Teksto dydis:

Kauno rajono taryba patvirtino šiek tiek mažesnes nei iki šiol bendrovės "Giraitės vandenys" geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainas. Tačiau šios paslaugos įmonės klientams ir toliau kainuos brangiau nei Kaune.

Ir sumažino, ir padidino

Kauno rajono savivaldybė skelbia, kad nuo sausio 1 d., kai įsigalios naujosios kainos, "Giraitės vandenų" paslaugų vartotojų išlaidos bus 0,4 proc. mažesnės nei iki šiol. Taryba nustatė, kad 1 kub. m geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kaina mažėja nuo 2,15 iki 2,04 euro už kub. m butuose ir nuo 1,95 iki 1,83 euro už kub. m namuose (visos kainos nurodytos be PVM). Tačiau, pasak opozicijos atstovo, Liberalų frakcijos savivaldybės taryboje seniūno Gintauto Krilavičiaus, pranešimą išplatinę tarybos sekretoriato darbuotojai nutylėjo, jog išaugo apskaitos prietaisų aptarnavimo bazinė kaina (vadinamasis abonentinis mokestis). "Butuose gyvenantys vartotojai iki šiol mokėjo 0,83 euro abonentinį mokestį, o nuo Naujųjų metų mokės 1,38 euro. Taigi, šis mokestis išaugo 0,55 euro", – skaičiavo G.Krilavičius. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad kaina mažinama atskiru tarybos sprendimu savivaldybei pavaldžią bendrovę "Giraitės vandenis" atleidus nuo 14 tūkst. eurų šiemet siekiančio žemės mokesčio. "Taip pažeidžiamas interesas tų rajono gyventojų, kurie nesinaudoja "Giraitės vandenų" paslaugomis", – užsiminė tarybos narys.

Kaune kainuoja pigiau

Pasak G.Krilavičiaus, savivaldybės tarnautojai taip pat nutylėjo, kad "Giraitės vandenų" teikiamų paslaugų kaina išliks aukšta, palyginti su dalį Kauno rajono gyventojų aptarnaujančios miesto savivaldybės kontroliuojamos bendrovės "Kauno vandenys" paslaugomis.

Šios įmonės klientai už vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą butuose moka 1,29 euro už kub. m ir 1,01 euro vadinamąjį abonentinį mokestį. "Giraitės vandenų" šios grupės klientai nuo Naujųjų metų mokės po 2,04 euro už kub. m ir 1,38 euro abonentinį mokestį. Individualių namų gyventojai "Kauno vandenims" atitinkamai moka po 1,17 euro už kub. m ir 0,83 euro abonentinį mokestį. "Giraitės vandenų" šios grupės klientai mokės po 1,83 euro už kub. m ir 1,11 euro abonentinį mokestį. "Taigi, "Giraitės vandenų" tiekiamo vandens kaina butuose yra 0,75 euro už kub. m, o individualiuose namuose – 0,66 euro už kub. m didesnė nei "Kauno vandenų". Abonentinis mokestis "Giraitės vandenų" klientams didesnis atitinkamai 0,37 ir 0,28 euro", – skaičiavo G.Krilavičius.

Paklaustas, kodėl "Giraitės vandenys" vandenį tiekia ir nuotekas šalina gerokai brangiau nei Kauno miesto įmonė, "Giraitės vandenų" direktorius Gitis Urbelis atsakė: "Viena priežasčių – mes aptarnaujame apie 80 kaimų, ir jie yra išsimėtę didelėje teritorijoje. Vienam vartotojui tenka 3–4 kartus daugiau tinklų nei Kauno mieste. Kalbant vien apie geriamąjį vandenį, mes eksploatuojame 25 stotis, "Kauno vandenys" – tik vieną, valymo įrenginių mes turime 27, "Kauno vandenys" – tik vienus. Tačiau mūsų tiekiamo vandens kokybė geresnė nei Kaune." Pasak G.Urbelio, Kaune geriamajame vandenyje daug geležies, yra mangano. "O pas mus dabar beveik visur geras vanduo", – tikino rajono įmonės vadovas.

Sulaukia daug skundų

G.Krilavičius pripažino, kad "Giraitės vandenims", aptarnaujantiems dideliame plote išsibarsčiusius gyventojus, sunku būtų konkuruoti su miesto įmone, kur daug paslaugų vartotojų koncentruojasi mažoje teritorijoje. "Sutinku, kad tai iš dalies apsunkina įmonės veikimo sąlygas. Tačiau iškyla "Giraitės vandenų" paslaugų kokybės klausimas. Ypač naujesniuose rajonuose, net toje pačioje Giraitėje, kur įsikūrusi ir "Giraitės vandenų" įmonė. Sulaukiu daug gyventojų skundų, kad yra vandens tiekimo problemų, kad buitiniai prietaisai, kuriems reikia tam tikro vandens spaudimo, neveikia", – G.Krilavičiaus žiniomis, piko metu, rytais ir vakarais, kai gyventojai sunaudoja daugiau vandens, Giraitėje vandens spaudimas dažnai būna labai mažas.

Opozicijos atstovas užsiminė, kad jis savivaldybės tarybos Ūkio ir verslo komitete ne kartą kėlė įmonės veiklos efektyvumo didinimo, modernesnių vadybos metodų taikymo, veiklos sąnaudų mažinimo klausimus. Reikėtų ne savivaldybei papildomai dotuoti "Giraitės vandenis", o siekti efektyvinti įmonės veiklą", – užsiminė opozicijos atstovas.

"Mes dirbame labai efektyviai. Jau kelerius metus dirbame pelningai, ir pelnas pastaruoju metu yra padidėjęs. Įmonė auga, auga vartotojų skaičius – jų turime 40 tūkst. Pagal vandens tiekimo, abonentų kiekį mes iš ketvirtos vandens tiekimo įmonių grupės perėjome į aukštesnę, trečią, grupę – mūsų rodikliai pagerėjo", – į opozicijos kritiką atkirto G.Urbelis.

Jis tikino, kad problemos dėl nepakankamo vandens spaudimo Giraitėje seniai baigėsi. "Tai buvo seniai. Spaudimas ten pakeltas, ten palaikomas slėgis toks, koks reikalaujamas Vyriausybės nutarime. Reikalaujama kad būtų ne mažiau kaip 1 ir ne daugiau kaip 5 atmosferos, o Giraitėje yra 1,6 atmosferos. Vadinasi, atitinka kokybės reikalavimus", – teigė savivaldybės kontroliuojamos įmonės vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taškutis

Taškutis portretas
Taigi, Kauno rajone, į vandens kainą įtraukta ir kyšiai savivaldybei... P.S. jei susodins kaina pamažės

toto

toto portretas
Reikėtų mažiau niurzgėti. "Giraitės vandenys" dirba maždaug 20 kartų sunkesnėmis sąlygomis nei "Kauno vandenys"

Ežerėlis

Ežerėlis portretas
Baisesnio vandens kuri tiekia Giraites vandenys galima rasti tik baloje
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių