Quantcast

Kleboniškio afera: iškerta medžius ir laukia, kas bus?

Vaizdingajame Kleboniškyje prieš mėnesį nuo nelegalių pjūklų krito apie 20 pušų. Kas kaltas, iki šiol neaišku. Vietos gyventojai įsitikinę, kad taip rengiama kotedžų invazija į mišką.

Kirto per šventes

Kleboniškio gyventojai pasakojo, kad medkirčiai į mišką kojas įkėlė dar rugpjūčio 15 d., per pačią Žolinės šventę. Iš pradžių gyventojai svarstė, kad kažkas iš kaimynų laisvą dieną kieme malkas pjauna, tačiau pjūklams žvangėti nenustojus, kilo nerimas, kuris greitai peraugo į didelį šoką.

Vietos gyventoja Ilona (tikrasis vardas ir pavardė "Kauno dienai" žinomi) pasakojo, kad medkirčiai siautėjo net kelias dienas.

"Tiesiog žado netekau. Sveiką pušį darbininkai nupjovė per maždaug dešimt minučių ir keliavo toliau. Jie čia apie 20 pušų nupjovė", – kalbėjo moteris.

Ji pasakojo, kad iš pradžių pati su dar keliais kaimynais bandė stabdyti pjovimo darbus, tačiau pastangos buvo bergždžios, teko kviesti policiją. Pjūklai nurimo, tačiau labai trumpam.

"Kitą dieną nuo 7 val. ryto tie murziai vėl pjovė. Tuomet kviečiau ne tik policiją, bet ir aplinkosaugininkus, miškininkus. Iš pradžių jie tyčiojosi ir manęs, bet sutikę atvažiuoti, susiėmė už galvų, sustabdė darbus ir ėmė skaičiuoti kritusias pušis", – apie užvirusį chaosą pasakojo Ilona.

Ne pirmas kartas

Pasak Ilonos, dalis Kleboniškio gatvės sklypo priklauso Kauno miesto savivaldybei, kita priskiriama miškui, kitaip tariant – valstybei. Sklypo nuomininkas buvo gavęs iš savivaldybės leidimą pašalinti septyniolika sudžiūvusių pušų. Jos turėjo būti nupjautos būtent miestui priklausančioje dalyje, tačiau darbininkai darbus pradėjo nuo valstybinės žemės. Ir kirto ne jau seniai nebežaliuojančias pušis, bet sveikiausius medžius.

Kleboniškyje įsikūrę kauniečiai pasakojo, kad sklando gandai, jog šiame sklype turėtų iškilti kotedžai.

Teritorijoje matyti, kad visi medžiai iš eilės pažymėti, jog juos reikia nukirsti, tačiau vietos gyventojai tikino, kad toks žymėjimas yra nieko vertas.

"Kai gyventojai nori kokį nors sausą medį nupjauti, turi kryžiaus kelius praeiti. Atvažiuoja miškininkas, specialiai pažymi tą medį ir tada jį galima pjauti, nė šakelės daugiau. O čia viską iš eilės šienauja ir nieko. Be to, darbininkai nė neslėpė, kad tiesiausios pušys keliaus į lentpjūvę. Tai jie ne tik mišką naikina, bet iš to dar ir užsidirbti nori", – susierzinimo neslėpė moteris.

Vietos gyventojai pasakojo, kad po pušų pjovimo darbų, stojo tyli nežinia. Atsakingos institucijos jokio atsakymo nepateikė, todėl kyla nerimas, kada sunkioji technika vėl sugrįš į mišką. Kleboniškyje įsikūrę kauniečiai pasakojo, kad sklando gandai, jog minėtame sklype turėtų iškilti kotedžai.

"Gandai paprastai iš niekur neatsiranda. Kiek žinau, sklypą čia nuomojasi vienas verslininkas. Tai, matyt, nori papildyti kišenes dar ir pardavęs kotedžus. Be to, jau prieš septynerius metus buvo pradėta čia pjauti medžius, tačiau tada taip pat pavyko sustabdyti", – apie galimas neteisėtas sklypo parengimo schemas kalbėjo Ilona.

Atlieka tyrimą

Valstybinė miškų tarnyba dėl šio įvykio pradėjo tyrimą, tačiau žala skaičiuojama tik valstybinės žemės teritorijoje. Ar Kauno miesto savivaldybės dalyje iškirsti reikiami medžiai, tarnyba nesiaiškina.

"Tyrimo metu siekiame išsiaiškinti, kas kirto medžius ir kokia žala padaryta. Dabartiniais skaičiavimais miško žemėje yra nukirsta vienuolika medžių. Buvo kertami medžiai ir miško teritorijoje, ir ne. Miško teritorijoje norint kirsti net ir sausą medį, reikalingas leidimas, o čia buvo kirsta be leidimo.

Medžiai buvo bet kaip pažymėti, tad jie matyt ir patys nelabai susigaudė. Daromos apklausos ir tiriame įvykį. Kol kas manome, kad už tai atsakingi du asmenys. Išvadas turėsime gal spalio mėnesį", – "Kauno dienai" teigė Miškų kontrolės skyriaus Kauno teritorinio poskyrio vyr. specialistas Gražvydas Bartkus.

Anot jo, dažniausiai už nelegalų medžių kirtimą skiriama piniginė bauda. Kadangi Kleboniškio miškas priskiriamas antrai miškų kategorijai, tai už 1 kub. m medžio skiriama 290 eurų bauda.

Miestui priklausančioje teritorijoje aplinkosaugos specialistai taip pat aiškinasi, ar iškirsti būtent tie medžiai, kuriems buvo išduotas leidimas.

"Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentui pateikėme visą informaciją ir, mūsų žiniomis, šiuo metu vyksta tyrimas dėl galbūt neteisėtai išpjautų medžių", – nedaugžodžiavo Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos vyr. specialistas, šiuo metu einantis vedėjo pareigas, Aleksandras Beliavičius.

Kol kas miesto atstovai nepateikia informacijos, kada galima būtų tikėtis išvadų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liuda Butkevičienė

Liuda Butkevičienė portretas
Negaliu susitaikyti su Kauno miškų niokojimu. Panemunės šile jau kelios sankryžos kelių, elektra ir kt. Aiškiai matosi, kad Vičiūnai bus sujungti su Panemunės rajonu gyvenamuoju kvartalu. Nejau tai gali būti nepriklausomoje, laisvoje LIETUVOJE???? Dabar Kleboniškis. Po to, o gal jau dabar, pradedamas Ąžuolynas !!!!!!??????

Anonimas

Anonimas portretas
ka veikia zalieji kur saugo gamta.jie miega kabinetuose.nupjaus medzius tuoj namas koks stoves.kam tie medziai sttybininkams jie trukdo

Q

Q portretas
kada tą Kauno Donaldą kas nors sustabdys? Niekada matyt, miestas greitai taps vienu dideliu g/b biuru...
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių