Quantcast

Klaipėdoje prisimenami Vilhelmo kanalą statę prancūzų karo belaisviai

  • Teksto dydis:

Penktadienį Klaipėdoje bus pagerbti beveik prieš pusantro šimto metų Vilhelmo kanalą statę prancūzų karo belaisviai.

Pagerbimo ceremonija prasidės prieš vidurdienį netoli Klaipėdos kanalo žiočių, kur stovi žuvusių prancūzų karių atminimui skirtas paminklas.

Žuvusieji bus pagerbti tylos minute, prie paminklo Lietuvos ir Prancūzijos atstovai padės gėlių, Karinių jūrų pajėgų kapelionas Remigijus Monstvilas sukalbės maldą, aidės trimitas, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Ceremonijoje dalyvaus ir kariai iš Prancūzijos karo laivyno garbės sargybos, šiuo metu priklausantys Lietuvoje dislokuotai NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei.

Prancūzijos kontingentą sudaro beveik 300 karių. Jie atvyko su savo kovine, aprūpinimo ir administracine technika – apginkluoti geriausia Prancūzijos kariuomenės sausumos pajėgų technika. Manevrinis vienetas tarnybai naudoja pagrindinius kovos tankus „Leclerc“, pėstininkų kovos mašinas VBCI.

1863–1873 metais iškastas Vilhelmo kanalas tiesiogiai sujungė Klaipėdos uostą ir Miniją, o per ją ir su Nemunu. Kanalo ilgis 25-27 km, plotis 28-30 m, o vidutinis gylis – 1,7 metro. Kanalas pavadintas tuometinio Vokietijos kaizerio Vilhelmo I vardu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vietinis

vietinis portretas
Klaipėdos kanalo žiočių!??Vilhelmo kanalas-apsispreskit kioskininkai ir rasykit teisingai.

studentas

studentas portretas
Žuvusieji prancūzai 1923-iųjų sausio 15-osios „sukilimo“ metu neprisimenami?,kodel nepagerbti?! ar jie nekovojo ar jie neliko ištikimi savo priesaikai?

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Išbujojęs Lietuvoje teisinis nihilizmas. Spauda tyli. Ir ta pati pratina prie proto dergimo. Kas gi statė kanalą, kasė prancūzų belaisviai rankiniu būdu. Kanalo plotis suprantama vietomis gali kisti 28 - 30 metrų, bet kad ilgis kaitaliotusi nuo 25 iki 27 km kažkas, kažkam jau negerai su mamunėliu. Galimai mano, kad žiemą patrumpėja, o vasarą pailgėja?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių