Quantcast

Klaidinanti apklausa smogs per tėvų kišenę?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno vaikų darželių direktores vienijanti organizacija užsimojo 20 erų padidinti mokestį tėvams. Šiuos savo užmojus iniciatoriai bando pridengti apklausa, tačiau aiškėja, kad mažylių tėvai elementariai klaidinami.

Kauno vaikų darželių direktores vienijanti organizacija užsimojo 20 erų padidinti mokestį tėvams. Šiuos savo užmojus iniciatoriai bando pridengti apklausa, tačiau aiškėja, kad mažylių tėvai elementariai klaidinami.

Gali pasijusti apgauti

"Norėdami išlyginti skirtumą tarp vaikų, kurių maitinimą dotuoja valstybė, atsižvelgdama į kainų pokyčius, norime kreiptis į savivaldybę dėl mokesčio už darželį pakeitimo. Šiuo metu tėvai,  pasirinkę tris maitinimus (pusryčiai, pietūs, vakarienė) moka 56 eurus, po pakeitimų mokėtų maždaug 76 eurus. Lengvatos išliktų galioti tos pačios", – skelbiama darželinukų tėvams pateiktame rašte.

Tėvams aiškinama, kad nemokamą maitinimą gaunantiems vaikams maistui skiriama didesnė suma nei tiems, už kurių maitinimą moka patys tėvai, tad esą siekiama sumas suvienodinti.

Kuris tėtis ar mama gailės vieno kito euro ir nenorės, kad jų vaikas valgytų skanesnį ir kokybiškesnį maistą? Nesigilindami darželinukų tėvai raito parašus apklausos dokumente, pritardami tokiai iniciatyvai, tačiau gali pasijusti apgauti.

Tame pačiame rašte pateikta lentelė su skaičiais – pusryčiams, pavakariams, vakarienei skirtos sumos nesikeis, o pietūs mažyliams bus gaminami už 42 euro centais didesnę sumą nei dabar. Aritmetika paprasta: jeigu vaikas darželį lanko 22 dienas per mėnesį, tai padauginus iš 42 centų, susidarys 9 eurai 25 centai, o mokestį siūloma didinti maždaug 20 eurų. Kam tada bus skirta didesnė šios sumos dalis?

Nori didinti visiems

Rašte užsimenama, kad būtina sulyginti priešmokyklinukų mokestį ugdymo reikmėms su ikimokyklinukų mokesčiu, mat šešiamečiai moka tik pusę sumos.

Taip pat pabrėžiama, kad "mokestis ugdymo reikmėms būtų fiksuotas visiems vaikams vienodai (15 eurų) ir mokamas kas mėnesį. Šiuo metu už kiekvieną dieną ikimokyklinukų tėvai moka 0,58 cento, tai per 22 darbo dienas per mėnesį sudaro 12,76 eurų. Priešmokyklinukams šis mokestis perpus mažesnis.

"Būtina užtikrinti bendrų darželio erdvių higieną, saugumą, aprūpinimą, dalinį aptarnaujančio personalo darbo apmokėjimą", – grėsmingai skamba ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos dokumentas.

Moka tik už maitinimą?

"Kas, jeigu ne steigėjas, t. y. savivaldybė, turi užtikrinti elementarias buities sąlygas darželyje? Ar ne steigėjas turėtų mokėti atlyginimus darželiuose dirbantiems pedagogams? Jei tėvai vis daugiau pinigų turės atseikėti šiems dalykams, tada mes praktiškai niekuo nebesiskiriame nuo privačių darželių. Aišku, tik darbuotojų algos mažesnės", – liūdnai šyptelėjo vieno Kauno lopšelio-darželio auklėtoja, prašiusi neviešinti jos pavardės.

Anot jos, nemažai šeimų augina du ar tris darželinukus, tad kai kam toks pabrangimas gali tapti sunkia ar net nebepakeliama našta.

Ne paslaptis, kad darželių vadovai stengiasi kaip įmanoma įtikti savivaldybėje dirbantiems tarnautojams ir jų prisibijo, tad darželių buitį gerokai paprasčiau pagerinti kišant ranką į tėvų kišenę, nei sprendžiant finansinius klausimus būtiniausioms reikmėms su darželio steigėju – savivaldybe.

"Kauno diena" ne kartą rašė, kad, be oficialiai įteisintų mokesčių, darželius lankančių vaikų tėvai perka ir neša ikimokyklinėms ugdymo įstaigoms tualetinį popierių, muilą, indų ploviklį, jeigu prireikia – renka pinigus ir rimtesniems pirkiniams, kad tik jų atžalos laiką leistų jaukioje, saugioje aplinkoje, o miesto politikai bei švietimu ir ugdymu besirūpinantys savivaldybės tarnautojai viešai mėgsta deklaruoti, kad tėvai moka tik už vaikų maitinimą, dar šiek tiek – ugdymo reikmėms, o visa kita suteikia savivaldybė.

Ugdymo reikmių platybės

Išgirdusi klausimą apie tai, kad siūloma branginti darželių teikiamas paslaugas, Kauno ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos vadovė Audronė Trumpickienė, vadovaujanti lopšeliui-darželiui "Aušrinė", suskubo tikslinti, esą tai ne branginimas, o noras suvienodinti maitinimo kainas.

Kad ir kaip vadintų siūlytojai, tėvams toks pokytis didintų išlaidas, tik kyla abejonių, ar tai tikrai pagerins sąlygas vaikams. "Mes tik renkame tėvų nuomonę. Jeigu dauguma nepritars, tai ir nesiūlysime", – bandė aiškinti viena iš iniciatorių A.Trumpickienė.

Ji taip pat tikino, kad pusė ugdymo reikmėms skirtos sumos tenka darbuotojų atlyginimų ir mokesčių daliai padengti, ketvirtadalis – ugdymui skirtiems reikalams, o kitas ketvirtadalis – įrengimams remontuoti. "Pinigų ugdymui skirtiems reikalams užtenka tik bendrajai švarai palaikyti, daugiau niekam", – pastebėjo A.Trumpickienė.

Susidaro įspūdis, kad toks ugdymo reikmėms skirtų pinigų panaudojimas, švelniai tariant, yra tėvų maustymas: jie moka pinigus tikėdamiesi, kad už juos vaikams darželyje bus nupirkta knygų, žaislų, lavinimo priemonių, o A.Trumpickienės teigimu, iš tiesų tam pinigų net nelieka.

"Savivaldybė kažkuriame sprendime buvo aiškiai įvardijusi, pavadinusi tą mokestį kažkaip kitaip", – bandė teisintis Ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos vadovė.

Vėl žarsto pažadus

Kodėl išleidžiant ugdymo reikmėms tėvų sumokėtus pinigus prioritetai tenka visai kitiems dalykams? "Todėl, kad savivaldybei tai yra labai didelė našta. Darželius lanko 11 tūkst. vaikų, taikoma labai daug lengvatų – studentai, nepasiturintys, tris ir daugiau vaikų auginantieji moka pusę kainos, o kurie neuždirba minimumo, visai nemoka. Visa tai turi dotuoti savivaldybė, ir tai yra didžiulė našta", – įsitikinusi A.Trumpickienė.

Ji tikino, kad, padidinus mokestį už darželį, esą nebebus papildomų rinkliavų iš tėvų tualetiniam popieriui ar kitiems pirkiniams, tačiau tokius pat pažadus savivaldybės tarnautojai ir politikai žarstė prieš kelerius metus, kai buvo įvestas mokestis ugdymo reikmėms.

"Mes neskatiname to kainos pakėlimo, bet norime sužinoti tėvų nuomonę. Savivaldybė nepriims, kol nebus tėvų nuomonės, nes tėvai yra mūsų klientai. Jeigu tėvai nesutiks, ir nebus siūloma. Iki birželio 20 d. turi suplaukti visos žinios", – aiškino A.Trumpickienė.

Ginasi nieko nežinąs

"Niekas nesiūlys branginti, tik tėvų apklausą norime padaryti", – tikino savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas.

Jis taip pat prabilo apie siekį suvienodinti maitinimo kainas valstybės ir tėvų finansuojamiems vaikams. Patikslinus, kad iš tos sumos, kiek gali padidėti mokestis už darželį, mažiau nei pusė bus skirta maitinimui, A.Bagdonas suskubo teisintis: "Tiesą sakant, aš tos anketos nemačiau, sunku būtų komentuoti. Čia A.Trumpickienė inicijuoja."

Paklaustas, ar savivaldybė kaip darželių steigėja neprivalo užtikrinti darželio erdvių saugumo, higienos sąlygų, aprūpinimo ir atlyginimų darbuotojams ir kodėl ugdymo reikmėms skirti tėvų sumokami pinigai išleidžiami atlyginimas ar mokesčiams padengti, A.Bagdonas visai sutriko. "Steigėjo pareiga – užtikrinti ir aprūpinti. Pirmą kartą girdžiu, kad atlyginimai mokami iš ugdymo reikmėms skirtų pinigų. Negaliu atsakyti, reikėtų klausti Rimantės Juodenienės", – gynėsi tikrai ne pirmą dieną švietimo ir ugdymo reikalais Kaune besirūpinantis tarnautojas.

Žada pasidomėti iniciatyva

"Tai ne mokestis, o atlyginimas už ugdymo sąlygų tenkinimą. Jeigu atsiskaitymo lapeliuose rašoma "Ugdymo reikmėms", tai dar nereiškia, kad teisingai rašoma", – paaiškino savivaldybės Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus vedėja R.Juodenienė. Anot jos, miesto tarybos sprendimu tėvai jį moka nuo 2012-ųjų.

Taryba, pasirodo, yra reglamentavusi ir šių tėvų sumokamų pinigų panaudojimą. Anot R.Juodenienės, jie skiriami darbuotojų užmokesčiui, ugdymo, ūkinėms ir higienos priemonėms, smulkiems remonto darbams atlikti, turtui įsigyti.

Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus vedėja tikina, kad knygoms, žaislams ir žaidimams ir kitoms vaikų lavinimui reikalingoms priemonėms įsigyti yra skiriamos mokinio krepšelio lėšos – beveik 21 euras per metus vienam vaikui. Iš viso darželiui už vieną lankantį vaiką per metus skiriama nuo 739 iki 826 eurų mokinio krepšelio lėšų. Iš šios sumos taip pat mokami atlyginimai darbuotojams, rengiamos išvykos.

Sužinojusi, kaip formuluojama apklausa, kurią Ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacija pateikė darželinukų tėvams, R.Juodenienė sunerimo, kad žmonės iš tiesų gali būti suklaidinti, ir pažadėjo pasidomėti šiuo klausimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
Kambariokė dibo darželyje aukllėtoja, tai patikėkit valgyt prinešdavo

JO

JO portretas
Direktorei savaitgalį visada virtuvė paruošia tašiuką. Išneša pačios darbuotojos, nekukliai pavalgo personalas - vaikams kas lieka. Nereikia būti naiviems, kad maisto produktai nevagiami plius dar įvairios kainos. Savivaldybės klerkai privalėtų kas savaitė tikrinti, o ne kavą gerti kabinetuose ir vaidinti ponias.

Tevas

Tevas portretas
Nevedu ne vieno savo vaiku i suos plesiku darzelius
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių