Quantcast

Kiek vaikų matė karvę?

Vaikai Lietuvoje daugiau žino apie Afrikos ar Australijos gyvūnus nei apie Lietuvos ūkiuose auginamus gyvulius. Pastebėjus šią spragą, imta rengti šviečiamoji gyvulininkystės programa.

Žemdirbių atstovų teigimu, lietuviškuose 1–8 klasių vadovėliuose pateikiama labai skurdi informacija apie ūkinius gyvūnus. "Gamtos vadovėliuose daug žinių apie įvairius gamtos reiškinius, sausumos, vandens gyvūniją, paukščius. Pastebimai daug daugiau informacijos apie egzotiškų kraštų augmeniją ir gyvūniją, o apie ūkinius gyvūnus – karves, avis, ožkas, kiaules, vištas, kalakutus ir kitus ūkininkų laikomus gyvulius ir paukščius informacijos nėra", – pasakojo programos "Leader" ir žemdirbių mokymo metodikos centro direktoriaus pavaduotojas Alvydas Grigaliūnas.

Pastebėjus šį trūkumą, parengta ir visoje Lietuvoje imta įgyvendinti Šviečiamoji gyvulininkystės programa. Vaikų darželiai ir mokyklos programoje dalyvauja savanoriškai. Naudojantis parengta medžiaga, organizuojant vaikų išvykas į ūkius, mokslines laboratorijas, siekiama supažindinti vaikus su ūkininkų auginamais gyvuliais, jų produkcija, naujomis gyvulininkystės technologijomis, skatinti susidomėjimą gyvulininkyste.

Programoje dalyvaujančios Kauno V.Kuprevičiaus pagrindinės mokyklos trečiokai ir ketvirtokai praėjusią savaitę lankėsi mėsinių galvijų fermoje Kaišiadorių rajone.

"Tikriausiai visi tokio amžiaus miesto vaikai yra matę karvę iš tolo. Dažniausiai vaikai pasakoja, kad vasarą važiuodami automobiliu laukuose matė besiganančią žalmargę. Tačiau tik mums lankantis fermoje daugelis vaikų šiuos galvijus pirmą kartą gyvenime pamatė iš arti. Lankėmės fermoje, kurioje auginami stambūs mėsiniai angusų veislės galvijai. Vaikams padarė įspūdį, kad tai yra didžiuliai, kartu ir grakštūs gyvuliai", – pasakojo V.Kuprevičiaus pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytoja Aušra Jančiauskaitė. Drąsesni moksleiviai galvijus išdrįso ir pašerti – prižiūrint ūkio darbuotojams davė jiems duonos. "Tai vaikams sukėlė daug teigiamų emocijų. Viena yra mokytis apie gyvulius iš vadovėlio, ir visai kas kita – pamatyti juos gyvus. Vaikams reikia ryšio su gyvūnais, kad ir kas tai būtų – arklys, karvė, kačiukas ar šuniukas", – pastebėjo A.Jančiauskaitė.

Žemės ūkio ministerijos kartu su programos "Leader" ir žemdirbių mokymo metodikos centru parengtoje šviečiamojoje gyvulininkystės programoje dalyvauja apie 100 šalies ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir mokyklų.


Šiame straipsnyje: karvėvaikaižėmės ūkis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių