Quantcast

Kauno skolų kupra gali dar padidėti

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Šiemet savivaldybė pasišovusi dar labiau padidinti skolų naštą, kad galėtų tesėti kauniečiams ne kartą dalytus pažadus. Tam ketvirtadienį bus prašoma miesto politikų pritarimo.

Šiemet savivaldybė pasišovusi dar labiau padidinti skolų naštą, kad galėtų tesėti kauniečiams ne kartą dalytus pažadus. Tam ketvirtadienį bus prašoma miesto politikų pritarimo.

Į darbotvarkę neįtraukė

Artėjant miesto tarybos posėdžiui, savivaldybės interneto svetainėje paskelbti trys sprendimo projektai, kuriuose politikų prašoma pritarti naujoms milijoninėms paskoloms.
Dar šiemet savivaldybė pasiryžusi pasiskolinti daugiau kaip 6 mln. litų Panemunės tilto statybos darbams apmokėti. 5,1 mln. litų skolintų lėšų ketinama išleisti žadėtam Jonavos g. kapitaliniam remontui, kai karšto regeneravimo būdu bus atnaujintas gatvės dangos paviršius. Kauno futbolo mokyklos "Tauras" pastatui rekonstruoti savivaldybė žada skolintis 390 tūkst. litų. Net dviejuose sprendimo projektuose minima Laisvės al.: viename jų prašoma leisti skolintis 5,18 mln. litų, kitame – daugiau kaip 7,7 mln. litų. Dokumentuose teigiama, kad lėšos bus skirtos Laisvės al. rekonstrukcijai pradėti.

Praėjusią savaitę paskelbtoje tarybos posėdžio darbotvarkėje tokių klausimų nėra, tad galima numanyti, kad, posėdžiui prasidėjus, juos bus siūloma įtraukti į darbotvarkę kaip papildomus.

Nespėjo kalbininkai

"Dirbu pirmą dieną po atostogų. Sunku ką nors pasakyti", – tikino savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis. Jis pasiūlė kreiptis į savivaldybės Finansų skyriaus vedėją Algimantą Laucių, kuris ir rengė sprendimo projektus dėl paskolų ėmimo.

"Tarybos darbotvarkė buvo parengta labai anksti, kai dar šiuos sprendimo projektus tikrino kalbininkai. Manau, kad bus siūloma įtraukti kaip papildomus klausimus", – sakė Finansų skyriaus vedėjas. Anot jo, visa paskolų suma išdalyta per tris sprendimo projektus – esą taip bus patogiau konkursų dalyviams.

Pasiteiravus, kodėl skolinamasi būtent Kauno futbolo mokyklos "Tauras" pastatui rekonstruoti, A.Laucius tvirtino, kad būtina užbaigti pradėtus darbus. "Prieš pradedant remontą ten buvo baisus vaizdas. Šie darbai buvo įtraukti į Privatizavimo fondo sąmatą, bet kol kas surinkta tik 20 proc. planuotų pajamų", – paaiškino savivaldybės finansininkas.

Pavasarį miesto valdžia džiaugėsi, kad privatizavimo procesai vyksta sklandžiai ir žadėjo nemažai nuveikti už šio fondo lėšas, tačiau jau ne pirmi metai šie pažadai sprogsta lyg muilo burbulas nesurinkus planuotų pajamų.

Panemunės tiltui statyti pasiskolinti milijonai, anot A.Lauciaus, pagelbės sumokėti rangovams už jau atliktus darbus. O kas toliau? "Kai rudenį bus patvirtintas Valstybės biudžetas ir Valstybės investicijų programa, tada žiūrėsime", – pažadais nesišvaistė Finansų skyriaus vedėjas.

Savivaldybė rugsėjo pradžioje paskelbė, kad jau prasidėjo Jonavos g. kapitalinis remontas. Finansų skyriaus vedėjas įsitikinęs, kad bent jau visos Jonavos g. dangai sutvarkyti pakaks planuojamų pasiskolinti milijonų.

Už skolintus milijonus, pasak A.Lauciaus, bus pradėta ir Laisvės al. rekonstrukcija, tačiau savivaldybės atstovas prognozuoja, kad ketinamų pasiskolinti kone 13 mln. litų pirmajam rekonstrukcijos etapui nepakaks. Pasiteiravus, iš kur dar tikimasi paimti pinigų, A.Laucius nuo tiesaus atsakymo išsisuko: "Iš kur? Iš visur gali būti. Pirmiausia tegul konkursas įvyksta, tada matysime, kokia konkursinė kaina. Bus kitų alternatyvių šaltinių."

Apetitas skolintis auga

Miesto tarybos posėdžiui parengtuose sprendimo projektuose įvardijama, kad šiuo metu savivaldybės skola yra 171 mln. litų, tačiau neaišku, kaip ši suma suskaičiuota.
Kauno tarybos nariai ne kartą yra kėlę klausimą, kiek ir kam skolingas miestas, tačiau konkrečių atsakymų niekada niekas taip ir nepateikė. Pavasarį politikai spėliojo, kad sudėjus visas savivaldybės ir jos kontroliuojamų bendrovių skolas, bendra suma gali siekti 700 mln. litų, tačiau miesto vadovai tokias kalba neigė.

Pernai gruodį Seimas Kaunui padarė išimtį – padidino skolinimosi limitą 10 punktų: nuo 40 iki 50 proc. miesto pajamų dydžio. Tuomet skelbta, kad tai gelbėjimo šiaudas Panemunės tilto statybai, kuriai žadėta skolintis 20 mln. litų.

Jau šių metų sausį miesto tarybos posėdyje politikai palaimino tris paskolas, kurių bendra suma 46,5 mln. litų. Tuomet skelbta, kad skolinti pinigai bus naudojami Panemunės tiltui statyti, Karinių oro pajėgų aviacijos bazės gelbėjimo postui perkelti, Vainatrakio kapinėms įrengti, švietimo įstaigoms rekonstruoti, koncesijų įsipareigojimams apmokėti, įvairiems projektų dokumentams rengti.

Skaičius

25 mln. litų – tiek iš viso ketinama papildomai skolintis šiemet, jeigu tam pritars miesto taryba.


Šiame straipsnyje: kaunasKauno skolapagaminta-kd

NAUJAUSI KOMENTARAI

w

w portretas
kiekvienam darbui reikalingas pasaukimas, jeigu pasaukimo dirbti viena ,ar kita darba nera, matome to darbo vaisius.kaip sv. raste parasyta,ne vieno negirk kol nesi jo isklauses ,nes zmogu istirsi mintis jo isgirdes.

w

w portretas
kiekvienam darbui reikalingas pasaukimas, jeigu pasaukimo dirbti viena ,ar kita darba nera, matome to darbo vaisius.

cha

cha portretas
idomu suzinoti gerbiamasis,kur kaunas tvarkomas,surengsim ekskursija.? pasiziurekit kaip kaune sutvarke gatves, taise gatve ,tai uzlygino kas antra duobe,gatves kaune siaubingos,kiek galime gadinti savo masinas?
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių