Quantcast

Kaunui Briuselis – per toli?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Artėjant Europos Parlamento (EP) rinkimams, įvairių politinių partijų kandidatai jau kedena plunksnas skrydžiui į Briuselį. Nors Kaunui klijuojama konservatorių miesto etiketė, tačiau šį kartą šios partijos sąraše nėra nė vieno kauniečio.

Vilnius neleido?

"Ne paskutiniai rinkimai. Dar turėsime progų, kur pasirodyti", – situacijos stengėsi nesureikšminti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Kauno sueigos lyderis Andrius Kupčinskas, tačiau optimizmu netryško. Jis prasitarė, kad formuojant kandidatų sąrašą ranką pridėjo partijos vadovybė.

"Griežto nurodymo nebuvo, bet partija rekomendavo, kad vienmandatėse rinkimų apygardose išrinkti Seimo nariai ir merai dirbtų tiesioginį darbą ir EP rinkimuose nedalyvautų. Matyt, partijos vadovybė nenori prarasti įdirbio", – tarsi bandė teisinti partijos vadovybę A.Kupčinskas.

Pasak jo, Kauno konservatoriai norėjo, kad į EP pretenduotų miesto tarybos narės Edita Gudišauskienė ir Gintarė Skaistė, tačiau, A.Kupčinsko teigimu, jos pačios savo kandidatūras atsiėmė. "Greičiausiai šios politikės save labiau mato vietos ir nacionalinėje politikoje, o ne Europos platybėse. Blaiviai žiūrime į tuos dalykus ir suprantame, kiek atstovų ten bus deleguota", – svarstė Kauno konservatorių lyderis. Jo teigimu, taip susiklosčius aplinkybėms, visos mintys bus kreipiamos į savivaldybių tarybų rinkimus, vyksiančius kitąmet.

Nė vieno kauniečio nėra ir "Valdemaro Tomaševskio bloko" sąraše, tačiau tai nulėmė visiems suprantamos priežastys. Peržvelgus visų partijų kandidatų sąrašus akivaizdu, kad daugiausia norinčiųjų patekti į EP – iš Vilniaus.

Po tris kauniečius

Daugiausia kauniečių, pretenduojančių į EP kėdes, Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos sąrašuose – po tris.

Liberalų sąjūdžio Kauno skyriaus pirmininkas Rimantas Mikaitis, pats partijos rinkimų sąraše užimantis 10-ąją vietą, nebuvo linkęs vertinti asmeninių savo ir kolegų galimybių rinkimuose. "Mūsų tikslas – kad EP rinkimuose mūsų partija kaip komanda pasirodytų kuo geriau. Ir pats dalyvauju šiuose rinkimuose dėl to, kad esu tos komandos dalis. Kita vertus, politikui rinkimų praleisti nedera", – svarstė R.Mikaitis.

Už jo sąraše – miesto tarybos Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Simonas Kairys. Kaunietei liberalei Daliai Teišerskytei partijos nariai po reitingavimo skyrė 7-ąją vietą sąraše. Liberalai džiaugiasi, kad rinkimų biuletenyje jų partijai atiteko 1-oji vieta, ir laiko tai neabejotinu pranašumu.

"Tikimės, kad bent vienas kaunietis iš mūsų partijos pateks į EP", – optimizmo neslėpė Darbo partijos Kauno skyriaus pirmininkas Vydas Gedvilas. Šios partijos sąraše esančių trijų kauniečių galimybės skirtingos, tačiau atrodo, kad daugiausia šansų turi pats V.Gedvilas, mat rinkimų biuletenyje jo pavardė bus antrojoje pozicijoje po partijos lyderio.

Vyriausiajai rinkimų komisijai nuolatinę gyvenamąją vietą nurodęs Vilniuje, V.Gedvilas tikina atstovaujantis Kaunui. "Dabar, kai dirbu Seime, nurodžiau gyvenamąją vietą Vilniuje, bet ją esu deklaravęs Kaune, turiu ten kur gyventi ir esu tikras kaunietis", – dėstė V.Gedvilas.

Su Darbo partija į Briuselį sparnus kelia ir kaunietis žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna bei partijai nepriklausanti Gitana Markovičienė, tačiau jiedu – antrajame rinkimų sąrašo dešimtuke. Anot V.Gedvilo, nors vieta sąraše taip pat svarbi, sėkmė rinkimuose labiausiai priklausys nuo partijos pozicijų.

Jaučiasi pralaužusi ledus

"Sakyti, kad jau beveik sėdžiu EP ir turiu mandatą, būtų kvaila. Viskas priklausys nuo rinkėjų valios. Mano pozicija aukšta, todėl tikrai tikiuosi būti išrinkta", – optimizmu tryško partijos "Tvarka ir teisingumas" Kauno koordinacinės tarybos pirmininkė Aušra Ručienė.

Jai partijos kolegos rinkimų sąraše skyrė 4-ąją vietą, tad teisininkė ir politikė džiaugiasi pralaužusi ledus vyriškoje partijos kompanijoje. "Sąrašo penketuke dar niekada nebuvo moters", – pastebėjo Kauno miesto tarybos narė.

Briuselis vilioja ir jos kolegą miesto taryboje Kauno vicemerą Vytautą Vasilenką. Tiesa, jo galimybės kiek mažesnės, mat jo vieta sąraše – 17. "Kartais laimi tas, kuris buvo paskutinis", – savo kolegos nenuvertino A.Ručienė. Jos nuomone, V.Vasilenka yra žinomas tarp sportininkų, žinomumo suteikia ir užimamos Kauno vicemero pareigos. "Kad mes abu pateksime į EP, tai utopija", – svarstė Kauno "Tvarkos ir teisingumo" lyderė. Vis dėlto ji viliasi, kad "Tvarkai ir teisingumui" atiteks 2–3 EP mandatai.

Kiti – labai žemai

"Nusprendėme sutelkti jėgas į vieną kandidatą iš Kauno", – šyptelėjo Lietuvos socialdemokratų partijos Kauno skyriui vadovaujanti Orinta Leiputė.

Pasiteiravus, kodėl partijos sąraše į EP kandidatų iš Kauno daugiau nėra, O.Leiputė pajuokavo, kad iš visų 60-ies partijos skyrių net po vieną kandidatą į sąrašą sutalpinti neįmanoma. Ji išsitarė, jog partijos kolegos ir ją siūlė į kandidatų sąrašą, tačiau Kauno politikė prioritetą skyrė darbui Seime.

"Posakis "Tiesiai į dešimtuką" – gerai įsimenamas, tad mūsų partijai tekęs 10 numeris rinkimuose, manau, bus sėkmingas", – įsitikinusi Kauno socialdemokratų lyderė. Anot jos, kaunietė B.Vėsaitė taip pat turi šansų keliauti į Briuselį. Rinkimų sąraše B.Vėsaitė yra penkta.

Žvelgiant į ankstesnių rinkimų tendencijas, kitų partijų sąrašuose esančių Kauno atstovų galimybės gerokai miglotos, mat partijos jiems skyrė gana žemas pozicijas sąrašuose. Pagal Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktus duomenis, po du kauniečius į Briuselį norėtų deleguoti Lietuvos žaliųjų partija, Tautininkų sąjunga, Liberalų ir centro sąjunga, vieną – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:D

:D portretas
Ruciene gerai issireiske: "sakyti kad jau SEDZIU EP". Kiti politikai bent jau apsimeta kad eina ale dirbti, o ji atvirai sakosi kad eitu sedeti. Nu nebutu Kauno politikai/cirkininkai net miglos nemoka pusti liaudziai, atvirai sakosi kad vaziuotu lodoriauti.

NA NA

NA  NA portretas
parlamentarui mokomas atlyginimas briuselyje manau ne vieną vilioja , tuo labiau ir perspektyvos ateičiai ,______išsiūsti į briuselį kauno konservatorius , tai tas pats kas apdovanoti vyčio kryžiumi ,manau tikrai jie to nenusipelnė ,tai galėtu pasakyti tūkstančiai kauniečių ,kaip jie užvaldę kauną tvarkosi mes akivaiždžai matome ,jie ir taip savo įntrigėliu dėka maloniai taško , kaunui skirtus europines lėšas ,telieka tik stebėti kas liks po jų baliaus ______,gerai pagyventi nusipelno ,gerai kovojantys už lietuvą ,o ne prisitaikėliai ir grobstytojai ,,,,,,sėkmės ,mažam žmogeliukui ,mažai ir reikia ,,,,

varna

varna portretas
Taigi - svarbiausia, kad vieta patriarcho anūkui būtų, nejuokinkit, kad patys atsisakė tokių pinigų ir tokios garbės atsieit
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių