Quantcast

Kauno rajono gyventojų skaičius sparčiai artėja prie 100 tūkstančių

2019-uosius Kauno rajono savivaldybė pradėjo turėdama 99 686 gyventojus, joje deklaravusius savo gyvenamąją vietą.

Pastarųjų metų gyventojų skaičiaus augimas nekelia abejonių, kad netrukus Kauno rajone gyvens ne mažiau nei 100 tūkstančių žmonių.

Palyginimui, 2015-ųjų pradžioje šio rajono gyventojų buvo 88 396.

Pažymėtina, kad 2016-2017 metais Kauno rajone gyventojų skaičius paaugo 1,75 proc., Kauno mieste - sumažėjo 1,44 proc. Panašios ir pernykštės tendencijos.

ELTA jau skelbė, kad pernai Kauno rajone daugiau nei pusantro karto, palyginti su buvusiu 2017-aisiais, padidėjo gimstamumas - Civilinės metrikacijos skyriuje 2018 metais registruoti net 1265 naujagimiai.

„Būtent tiek išdalinome po 300 eurų kainuojančių kraitelių naujagimiams, kurių bent vienas iš tėvų yra deklaravęs mūsų rajone savo gyvenamąją vietą, - penktadienį paaiškino rajono savivaldybės mero patarėjas Edmundas Mališauskas. - Tikime, kad tėvai įvertino tokias Kauno rajono savivaldybės pastangas konkrečiai skatinti šeimas auginti daugiau vaikų, ir todėl tokią iniciatyvą ketinama tęsti toliau. Dabar formuojamame 2019-ųjų biudžeto plano projekte numatytos lėšos naujiems kraiteliams įsigyti. Jei Tarybos politikai tai patvirtins, tai ir šiais metais gimę rajono nauji gyventojai gaus po vertingą Savivaldybės dovaną“.

2020-ųjų kovą Kauno rajonas minės šio administracinio vieneto įsteigimo 65-erių metų sukaktį. 1950 metų birželį tuometės Lietuvos TSR Aukščiausiosios Tarybos prezidiumo įsaku dėl administracinio-teritorinio respublikos padalijimo, buvusioje Kauno apskrityje buvo sudaryti 3 rajonai: Vilijampolės rajonas (centras Kauno miestas), į jo sudėtį įtraukta miesto tipo gyvenvietė Kulautuva bei 27 Kauno ir 5 Vilkijos apskričių apylinkės. Taip pat - Panemunės rajonas (centras - Garliava) kairiajame Nemuno krante, Suvalkijos lygumoje, vėliau keletą metų veikęs kaip atskiras administracinis vienetas, kurį sudarė miesto tipo gyvenvietė Kačerginė ir 44 apylinkės. Trečias buvo Vilkijos rajonas (centras - Vilkija), sudarytas iš 1948-aisiais įkurtos Vilkijos apskrities 6 valsčių - Ariogalos, Babtų, Čekiškės, Pernaravos, Seredžiaus ir Vilkijos. Į naujai sudarytą rajoną įtrauktas Vilkijos miestas ir 33 apylinkės.

1955-ųjų liepą Vilijampolės bei Panemunės rajonai sujungti į vieną ir pavadinti Kauno vardu, o prieš 65 metus - 1962 metų kovo 31 dieną - sujungti Kauno ir Vilkijos rajonai - tuomet jau visi trys rajonai tampa Kauno rajonu.

Kauno rajonas, išsidėstęs trijų šalies upių - Nemuno, Neries ir Nevėžio santakoje, žiedu juosia vieną didžiųjų Lietuvos miestų - Kauną. Rajone įkurtos 25 seniūnijos, 371 kaimas, 9 miesteliai, 3 miestai. Istoriją saugo 302 kultūros paveldo objektai, 19 buvusių dvarų sodybų, nemažai muziejų. Yra kurortinių vietovių, daugybė žavių gamtos paminklų. Rajone auga nauji gyvenamieji rajonai, ypač daugėja pramonės, verslo objektų.

ELTA primena, kad pagal Lietuvos laisvosios rinkos instituto sudarytą šalies savivaldybių indeksą (vertinant savivaldybės gyventojų skaičiaus pokyčius, savivaldybės patrauklumą investuotojams bei jos valdymą), Kauno rajono savivaldybė tris kartus (2011, 2013 ir 2014 m.) buvo pirma, 2012 m. užėmė antrą vietą tarp ne miesto savivaldybių. 2015 metais geriausiųjų savivaldybių penketuke Kauno rajono savivaldybė dalijosi pirmąja vieta su Klaipėdos rajono savivaldybe.

Puikiai Kauno rajonas įvertintas ir vėlesniais metais, nes išsaugojo antrą vietą tarp 54 mažųjų šalies savivaldybių (69 balai iš 100). Tuo tarpu Kaunas tarp šešių didžiųjų šalies miestų liko ketvirtas (52 balai).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietei

kaunietei portretas
rajono įsteigimo pradžia 1955 -ieji, atidžiau skaityk tekstą. 1962 m. tik praplėsta teritorija...

matomai cia Kauno ir Kauno rajono

matomai  cia  Kauno ir Kauno  rajono  portretas
gyvwentoju skaicius arteja iki 100 tukst, gyventoju bendrai paemus...

ANONIMAS

ANONIMAS portretas
NETIKIU-NES STATO MIRTIES FABRIKĄ ŠALIA RAMUČIU IR PRIE PAT DAINAVOS MIKRORAJONO-KVEPUOSIME ŠIUKŠLIU DEGINIMO GAMYKLOS UŽTERŠTU ORU IR DIOKSINO NUODAIS APIPILS ŽEME
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių