Quantcast

Kauno rajonas daugiausia investuoja į jaunąją kartą

Nors Lietuvoje fiksuojami katastrofiškai dideli emigracijos skaičiai, Kauno rajonas susiduria su kitokiais iššūkiais: čia kuriasi jaunos šeimos, gimsta daug vaikų, o gyventojų skaičius artėja prie 100 000.

Nespėja statyti darželių

"Kasmet didėjantis naujagimių skaičius patvirtina, kad rajonas yra gera vieta kurtis jaunoms šeimoms", – įsitikinęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Augimo tempais pakaunės kraštas išsiskyrė ir anksčiau, tačiau praėję metai buvo rekordiniai – šioje savivaldybėje gimė maždaug tūkstantis vaikų. Statistikos departamento duomenimis, gimusiųjų skaičius Kauno rajone, skirtingai nei visoje Lietuvoje, yra didesnis nei mirusiųjų.

Didžiausia plėtra pasižymi priemiestinės gyvenvietės – Domeikava, Garliava, Ringaudai, Akademija, Raudondvaris. Vis dėlto visus aplenkė Užliedžiai – pernai šioje seniūnijoje užregistruoti 158 naujagimiai, o mirties liudijimų išduota tik 8.

V.Makūnas džiaugiasi, kad pakaunės kraštas yra jaunas ir veržlus, tačiau kintanti demografinė situacija verčia priimti greitus sprendimus. Darželių grupės kuriamos atsilaisvinusiose mokyklų klasėse, daugiafunkciuose centruose, plėtojama partnerystė su kitomis įstaigomis. Pavyzdžiui, Jonučių darželis įsikūrė atnaujintose policijos nuovados patalpose, Noreikiškių "Ąžuolėlio" filialas – buvusiame ASU bendrabutyje.

"Vijūkų kaime atidarėme šiuolaikinį septynių grupių darželį ir atrodė, kad pasiekėme lūžio tašką. Deja, per keletą mėnesių atsirado nauja krūvelė prašymų priimti vaikus į darželį", – pasakojo meras.

Didžiausia biudžeto riekė

Pernai Kauno rajono savivaldybei teko beveik 12 proc. padidinti investicijas švietimo sričiai. Pastatytos arba rekonstruotos net keturios ikimokyklinio ugdymo įstaigos, sukurtos 22 naujos grupės vaikų darželiuose, į kurias priimta daugiau kaip 400 vaikų. Naujose įstaigose atsirado 120 naujų darbo vietų.

Vasario pradžioje Kauno rajono savivaldybė patvirtino 2017-ųjų biudžeto planą, kuris siekia 59 mln. 808 tūkst. eurų. Didžiausia jo dalis – daugiau kaip 51 proc. – vėl atriekta švietimo problemoms spręsti.

V.Makūnas pabrėžė, kad 10 proc. padidės ir seniūnijų finansavimas – jų aplinkai tvarkyti skirta net 21 proc. daugiau lėšų nei pernai. 12 proc. augs biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimai.

Mero teigimu, darni rajono plėtra turi derėti su socialiai atsakinga politika.

Kinta mokyklų tinklas

Vienas svarbiausių savivaldybės uždavinių – nuolat peržiūrėti ir optimizuoti mokyklų tinklą. Tokią situaciją lemia netolygi socialinė raida. "Suprantame, kad nedidelės kaimo mokyklos yra svarbūs kultūros židiniai, todėl stengiamės jas išlaikyti. Tačiau vien norų neužtenka – gyvenimas dažnai padiktuoja savo sąlygas", – kalbėjo meras.

Vos po kelias dešimtis mokinių liko Batniavos, Kačerginės mokyklose, todėl savivaldybė priėmė sprendimą iki 2020 m. pertvarkyti šias ugdymo įstaigas. Panevėžiuko pagrindinėje mokykloje 5–8 klasių moksleiviams sudaryti vos du jungtiniai komplektai, todėl mokyklos vadovams tapo sudėtinga įgyvendinti ugdymo programą.

Suprantame, kad nedidelės kaimo mokyklos yra svarbūs kultūros židiniai, todėl stengiamės jas išlaikyti. Tačiau vien norų neužtenka.

Batniavos ir Panevėžiuko pagrindinės mokyklos jau šiemet bus pertvarkytos į daugiafunkcius centrus. Laisvose įstaigų patalpose galės veikti vaikų darželis, biblioteka, medicinos punktas, laisvalaikio salė. "Saulėtekių, Liučiūnų, Ringaudų daugiafunkcių centrų patirtis rodo, kad įvairių paslaugų paketas po vienu stogu yra geras sprendimas", – pastebėjo meras.

Ateities mokykla Kačerginėje

V.Makūnas įsitikinęs, kad tarp Kačerginės ir Ringaudų prasidės statybų protrūkis, todėl čia reikės pradinės mokyklos, o vėliau – ir progimnazijos. Kauno rajono savivaldybės užsakymu įmonės "Archispektras" architektai parengė šiuolaikinį mokyklos Kačerginėje projektą. "Tai turėtų būti ateities mokykla: su erdvia sporto sale, biblioteka, amfiteatru, robotikos kabinetu ir aktyvaus laisvalaikio zonomis", – tvirtino meras.

Daugiafunkcė ugdymo įstaiga įsikurtų tarp J.Janonio ir V.Mykolaičio-Putino gatvių, atnaujinus senąjį mokyklos pastatą ir sukūrus naujas erdves. Lėšų projektui įgyvendinti bus ieškoma pardavus savivaldybei priklausantį nereikalingą turtą, tariamasi su Vietos veiklos grupės vadovais dėl galimybės pasinaudoti "Leader" programa. Projektą planuojama įgyvendinti etapais.

Permainos būtinos ir Ringaudų pradinėje bei Akademijoje Ugnės Karvelis gimnazijoje, kur mokiniams vis labiau trūksta erdvės. Savivaldybė tikisi Švietimo ir mokslo ministerijos pagalbos sprendžiant ugdymo problemas sparčiai augančiuose Mastaičiuose, Akademijoje.

Užliedžiuose bus rekonstruotas daugiafunkcis centras, kuriame įsikurs pradinė mokykla, seniūnija, medicinos punktas, laisvalaikio salė, biblioteka.

Pokyčiai Domeikavoje ir Čekiškėje

O štai į 10 tūkst. gyventojų turinčią Domeikavą permainos jau atėjo: statybininkai atnaujino gimnazijos sporto salę, apšiltino visą pastatą, prasidėjo priestato statybos. Jame įsikurs laisvalaikio salė, technologijų kabinetai. "Domeikaviečiai garsėja puikiais saviveiklos kolektyvais, todėl naujų erdvių šiai bendruomenei seniai reikėjo", – pastebėjo meras.

Viso projekto įgyvendinimas kainuos 4,7 mln. eurų. Dalį lėšų skyrė Kultūros ministerija, tačiau didžioji finansinės naštos dalis teks savivaldybei.

Plačiai atverti savivaldybės pinginę teks ir sprendžiant Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijos problemas – jau šiemet turėtų prasidėti gimnazijos rekonstrukcija ir priestato statyba.

Artėjant Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui šios gimnazijos prieigos pasipuoš Vasario 16-osios akto signataro Prano Dovydaičio biustu, kurį sukūrė žinomas skulptorius Stasys Žirgulis.

Sporto salės ir technologijų kabinetų turėtų sulaukti Zapyškio mokyklos bendruomenė.


Šiame straipsnyje: Kauno rajonasrajono-naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Mokinio mama

Mokinio mama portretas
Pritariu žmogui, rašiusiam apie Raudondvario gimnaziją. Keista, kad 21 amžiuje gimnazija neturi aktų salės, nerenovuota. Kiek žinau, pažadų buvo daug, bet dabar apie tai nekalbama. Esam patenkinti ugdymo procesu, bet norėtume savo vaikams ir naujesnių erdvių.

Jolanta S.

Jolanta S. portretas
Ne viskas taip greitai darosi, kaip norime...čia ir dabar, ir tuoj pat. Apsidairykite aplink. Kauno rajonas vienas didžiausių Lietuvoje ir per tokį trumpą laikotarpį (su mero V.Makūno ir kt. tarybos narių bei administracijos įžvalga ir puikiu strateginiu mąstymu) tapo Lietuvoje pirmaujančiu, keičiasi, gražėja, gerėja infrastruktūra. Kiek suremontuota įstaigų, įrengta parkų, atidaromi vaikų darželiai. Net bendruomenių ES Leader priemonei teiktus projektus papildomai finansavo, kad bendruomenės galėtų pagerinti gerbūvį. Vis verkiam, vis negana. Ką patys padarėme, kad būtų gyventi geriau, kiek savo laiko investavome visuomeninėje, savanoriškoje veikloje. Patarimas - dalyvaukite visuomeniniame gyvenime, patys renkite projektus, organizuokite talkas, ir suprasite, kiek pastangų reikia mažiausiam projektui įgyvendinti. Sėkmės ir tvirtybės Kauno rajono valdžiai.

visada tik pažadai...

visada tik pažadai... portretas
o apie Raudondvario gimnazijos renovaciją ir priestato statybą - nė žodelio... kodėl? mokosi beveik 500 mokinių, pagal prognozes tai tikrai nemažės mokinių, bet taip ilgai lauktos ir super daug kartų žadėtos renovacijos nėra. Kaip visada tik kalbos kalbos ir rinkiminiai pažadai. Eina komisijos, kažkokių firmų kažkokie atstovai rimtais veidais kažką matuoja, skaičiuoja, žada, planuoja, užtikrina, kad tikrai priestatą su aktų sale turėsite, bet, deja... vėl palikti už borto. Mero pažadų sąraše tuščia. Čekiškės gimnaziją atnaujins, nors su visa pradine mokykla yra 238 mokiniai. Batniavos mokykla? Mokosi jungtinėse klasėse, nes nėra mokinių, o kažkodėl renovavo ir sutvarkė. Kur teisybė?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių