Quantcast

Kaune atidengta V. Adamkaus atminimo lenta

Kauno mažojoje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje atidengta atminimo lenta buvusiam Lietuvos Prezidentui Valdui Adamkui. Jis vaikystėje šioje bažnytėlėje patarnaudavo šv. Mišioms.

Įamžinta jaunystė

Ketvirtadienį garbūs svečiai rinkosi jaukioje Žaliakalnio medinėje bažnytėlėje. Mažojoje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje (Aukštaičių g. 6) įamžintas prezidento V.Adamkaus jaunystės tarpsnis ir atidengta atminimo lenta.

Joje pažymėta, kad šioje bažnyčioje 1937-1939 metais šv. Mišių metu prie altoriaus patarnaudavo būsimasis Lietuvos prezidentas. Be to, įrašyta ir V.Adamkaus ranka rašyta sentencija: „Tolima ir nelabai sena praeitis primena, kad Dievo namai ne kartą istorijoje tapo mūsų namais“.

„Kauno Jono Jablonskio pradžios mokykloje kunigas kreipėsi į musų keletą jaunuolių, ar negalėtume tarnauti bažnyčioje. Buvau aktyvus jaunuolis, kuris pasitaręs su keliais savo draugais, sutikau ir atėjau į šią bažnyčią.

Tolima ir nelabai sena praeitis primena, kad Dievo namai ne kartą istorijoje tapo mūsų namais.

Tada ji atrodė šiek tiek kitaip, tačiau ji man davė tai, kuo aš galėjau remtis sunkiomis ir linksmomis valandomis, vedė mane per visokius gyvenimo etapus. Esu dėkingas jiems ir mane supančiai aplinkai, kuri leido gyvenime pasiekti tikslų“, – po atminimo lentos atidengimo kalbėjo V.Adamkus.

Jis pasakojo, kad tuomet nebuvo sudėtinga kiekvieną sekmadienį ateiti į bažnyčią ir joje patarnauti. Kaip tik priešingai – jis jautė pasididžiavimą, kad gali atlikti tokias pareigas. V.Adamkus yra patarnavęs ir Šv. Antano bažnyčioje, tačiau didesnį laiką leido būtent Mažojoje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje.

Kaune atminimo lenta atidengta Prezidento gimimo dienos išvakarėse. V.Adamkus tikino, kad yra laimingas, jog gali ir dabar tarnauti žmonėms.

„Esu dėkingas likimui, kad iki šių dienų dar esu pajėgus būti naudingas lietuvių visuomenei, savo tautai. Kiek jėgos leis, stengsiuosi ir toliau tarnauti savo žmonėms. Esu dėkingas, kad galiu toliau vykdyti savo tikslą ir sulaukti vėlyvo amžiaus“, – 91-ojo gimtadienio išvakarėse kalbėjo V.Adamkus.

Garbūs svečiai

Mažojoje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje aukotose šv. Mišiose dalyvavo ne tik bendruomenės nariai, bet ir garbūs Lietuvos žmonės. Šventinėje akimirkoje Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Jei prieš 80 metų būtumėme pasėję gerumo ąžuolą, dabar jis būtų toks, kad dviese neapimtumėme. Tiek gėrio galėjo užaugti per tuos metus. Mes esame dėkingi, kad šiandien pažįstame jus. Jūs tarnavote šioje šventovėje ir pradėjote savo tarnystę Lietuvos žmonėms. Dėkojame už viso gyvenimo tarnystę Lietuvai“, – į Prezidentą V.Adamkų kreipėsi Seimo pirmininkas.

Kauno arkivyskupas L.Virbalas Prezidentui įteikė Kristaus Prisikėlimo parapijos istorijos albumą bei medalį su bažnyčios atkūrimo detalėmis.

„Gera prisiminti gerus dalykus, prabėgus daug metų. Matydami šią lentą jaunesni ar vyresni žmonės bus įkvėpti. Simboliška ir tai, jog čia – Prisikėlimo bažnyčia“, – paminėjo jis.

Bažnyčios istorijos fragmentai

Bažnyčią Žaliakalnyje buvo nuspręsta statyti dar 1922 metais, tačiau lėšų tokiam projektui tuo metu nebuvo, laikinai pastatyta bažnyčia Aukštaičių gatvėje.

Pagal architekto Karolio Reisono rengtą projektą, Kristaus Prisikėlimo bažnyčia turėjo būti skirta kaip paminklas prisikėlusiai Lietuvai ir iškilti greičiau, tačiau darbų nespėta užbaigti iki sovietinės okupacijos pradžios, tad patalpose kurį laiką veikė Radijo gamykla. Tik 1988-ais metais objektas grąžintas tikintiesiems.

Bažnyčia baigta statyti ir pašventinta tik 2004–aisiais. 2015 metais popiežius Pranciškus bažnyčiai suteikė bazilikos vardą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.Ekstrimalaus redinio mėgėjas.

.Ekstrimalaus redinio  mėgėjas. portretas
Betruksta pažymėti tas vietas kur musų"ppppreeeentai"nusišlapino...Ar ne žavu?.

Arvydas Brunius

Arvydas  Brunius  portretas
Klausau diskusijos per tv Su Valatka klausimas ar Adamkaus motina buvo zydaite ar Lietuvaite!

Arvydas Brunius

Arvydas  Brunius  portretas
Atleiskit uz klaidas atleiskit ir zydu....!Pagalvokit ar normalu statyt lenteles dar gyvam zydukui esant tai lindimas i sik...be muilo!
VISI KOMENTARAI 63

Galerijos

Daugiau straipsnių