Quantcast

Kauno politikai jau miklina sparnus į Seimą

Nors rinkimai į Seimą – dar tik po metų, Kauno politikai jau dabar vis dažniau šmėžuoja visokiausio plauko renginiuose, degdami noru bendrauti su rinkėjais, ir kryžiuoja ietis su savo partijos nariais dėl teisės būti kandidatais vienmandatėse apygardose.

Nors rinkimai į Seimą – dar tik po metų, Kauno politikai jau dabar vis dažniau šmėžuoja visokiausio plauko renginiuose, degdami noru bendrauti su rinkėjais, ir kryžiuoja ietis su savo partijos nariais dėl teisės būti kandidatais vienmandatėse apygardose.

Siūlys jaunesnius veidus

Kaune vienmandatėse apygardose iki šiol būdavo išrenkami aštuoni Seimo nariai. Tačiau gali būti, kad Konstitucinio Teismo išaiškinimas dėl mažėjančių gyventojų vieną apygardą Kaunui nukirps, tad kova tarp politikų jau gerokai įsisiūbuoja.

Per 2012 m. vykusius rinkimus sėkmę visose Kauno vienmandatėse apygardose susišlavė konservatoriai. Vis dėlto kitąmet vyksiantiems rinkimams besirengiantys šios partijos atstovai stengiasi gerokai atšviežinti savo kandidatų veidus Kauno apygardose.

Per praėjusius rinkimus Centro rinkimų apygardoje laimėjusią Vincę Vaidevutę Margevičienę keičia miesto tarybos narė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja Gintarė Skaistė. Ji kovoje dėl vienmandatės žymia skyriaus narių balsų persvara nurungė buvusią europarlamentarę Radvilę Morkūnaitę-Mikulėnienę.

Ne vienus metus Aleksoto–Vilijampolės rinkimų apygardoje laimėdavęs Rytas Kupčinskas teisę siekti Seimo nario mandato šioje apygardoje užleido miesto tarybos narei Editai Gudišauskienei.

Dainavos rinkimų apygardoje konservatoriai ketina kelti kol kas labiau partijoje, o ne visuomenėje žinomą verslininką Paulių Lukševičių – skyriaus nariai pritarė jo kandidatūrai, tačiau dar nežinia, ar rinkimuose niekada nedalyvavusį P.Lukševičių palaimins partijos taryba.

Konservatoriai nesurado nieko naujesnio ir geresnio Šilainių rinkimų apygardai – kaip jau įprasta, čia kandidatuos Rimantas Jonas Dagys.

Trintis tarp bendražygių

"Lapkričio 7 d. partijos taryba turės patvirtinti visus kandidatus Kauno vienmandatėse, o kol kas – skyrių laisvė. Jų nariai sprendžia, ką iškelti, vyksta debatai ir balsavimai", – aiškino Kauno sueigos pirmininkas Andrius Kupčinskas. Anot jo, įtakos gali turėti nebent Konstitucinio Teismo išaiškinimas dėl apygardų skaičiaus ir ribų Kauno mieste, tačiau, jo teigimu, tai labiau techniniai, o ne politiniai dalykai.

Paties A.Kupčinsko kandidatūra iškelta net trijose apygardose – Kalniečių, Žaliakalnio ir Pramonės. Buvęs Kauno meras priklauso Pramonės skyriui, tačiau tikina neturįs siekio kandidatuoti būtent šioje apygardoje. "Savo skyriaus nariams jau esu sakęs, kad čia savo balsą atiduosiu Kazio Starkevičiaus kandidatūrai", – pareiškė A.Kupčinskas.

Kol kas jis nelinkęs atvirauti, kurioje apygardoje norėtų būti renkamas į Seimą. Žaliakalnyje, ko gero, rimčiausia jo konkurentė būtų partijos bendražygė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė. Anksčiau šioje apygardoje sėkmingai rinkimuose dalyvaudavusi Rasa Juknevičienė kitąmet nusprendė išbandyti rinkėjų pasitikėjimą arčiau savo tėviškės – Panevėžyje.

Kalniečiuose kova dėl kandidatavimo vienmandatėje apygardoje gali būti itin intriguojanti. Ne vienus metus šioje apygardoje šlovės spinduliuose šildėsi Seimo narys Arimantas Dumčius. "Buvo jo laiškas partijos vadovybei, kur Arimantas rašė, kad nebekandidatuos vienmandatėje, o rinkimuose dalyvaus partijos sąraše", – tikino A.Kupčinskas. Tačiau sklando kalbos, kad A.Dumčius neketina užleisti savo pozicijų šiame Kauno rajone, o nesulaukęs partijos bendražygių palaikymo, gali kandidatuoti ir kaip save iškėlęs kandidatas.

"Kalbos kalbomis. Jų šaltinis nėra aiškus. Tai jau būtų susiję su narystės partijoje klausimu. Kalbų komentuoti nenoriu, – nuo vertinimų susilaikė A.Kupčinskas.

Gali būti, kad ir Panemunės apygardoje tvirtai besijaučianti Seimo narė Vida Marija Čigriejienė lengvai savo pozicijų neužleis gerokai jaunesniems savo partijos nariams Tadui Langaičiui ir Raimondui Kaminskui.

Dalijasi tyliai

Kitų partijų atstovai taip pat nesnaudžia ir akylai stebėdami, kas vyksta už konkurentų tvoros, dėlioja savo kandidatų pasjansus. Daugybė intrigų vyksta tarp Kauno socialdemokratų, o įtakos tam neabejotinai turi tam tikra trintis tarp Kauno skyriaus ir partijos vadovybės.

Socialdemokratų partijos taryba dar gegužę patvirtino kandidatus į Seimą 2016 m. rinkimuose dar 36-iose vienmandatėse rinkimų apygardose. Tuomet paaiškėjo, kad Šilainiuose rinkėjams bus siūloma balsuoti už Seimo narę Birutę Vėsaitę, Kalniečiuose – už Seimo narę ir Kauno skyriaus pirmininkę Orintą Leiputę. Rugsėjo pabaigoje partijos taryba palaimino Kauno miesto skyriaus vicepirmininko Dariaus Razmislevičiaus kandidatūrą Pramonės apygardoje, nors sklando kalbos, kad skyriaus pirmininkė O.Leiputė tam nenorėjo pritarti.

"Visus kandidatus preliminariai esame aptarę, tačiau daugiau mažiau bus aišku gruodžio pradžioje", – santūriai apie jau įsibėgėjusį pasiruošimą Seimo rinkimams kalbėjo pati O.Leiputė. Nors dabartiniais duomenimis ji yra kandidatė Kalniečių vienmandatėje apygardoje, neoficialiai kalbama, kad į šią apygardą dairosi ir dabartinis Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Kauno skyriaus pirmininkė užsiminė, kad L.Linkevičiui gali būti siūloma Centro arba Panemunės apygarda.

Apie naujokus nekalba

"Tariamės, kurioje apygardoje galėtų kandidatuoti Evaldas Gustas", – užsiminė O.Leiputė, tačiau "Kauno dienos" žiniomis, jis pageidavo Šilainių, tik B.Vėsaitė nesutiko užleisti savo pozicijų.

Anot O.Leiputės, Dainavoje galėtų kandidatuoti Renata Drulienė, o Aleksoto–Vilijampolės apygardoje – Steponas Vaičikauskas arba Vygaudas Molis.

Tačiau užkulisiuose versijos kiek kitokios. Socialdemokratų partija neslepia ambicijų sustiprinti pozicijas Kaune, dėl to šio skyriaus gretas šį rudenį papildė du visuomenėje gerai žinomi ir už savo darbus bei pasiekimus medicinoje vertinami Kauno klinikų medicinos profesoriai Rimantas Benetis ir Dainius Pavalkis. Nors skyriaus pirmininkė O.Leiputė apie jų kandidatūras vienmandatėse apygardose Kaune nekalba, partijos vadovybė tokių užmojų turi.

Ieško garsenybių?

Liberalų sąjūdžio atstovai kol kas gana atsargiai kalba apie savo kandidatus vienmandatėse apygardose. Kauno skyriaus pirmininkas ir Kauno vicemeras Simonas Kairys patvirtino, kad Centro vienmandatėje apygardoje dėl Seimo nario mandato ketina varžytis  Rimantis Mikaitis.

Aleksoto–Vilijampolės rinkėjams bus siūloma rinktis liberalę Oną Balžekienę, Šilianiuose – administracijos direktoriaus pavaduotoją Sigitą Šliažą, o Panemunės vienmandatėje rinkimų apygardoje kandidatuos Adelė Majauskienė. Pats S.Kairys kandidatuos Kalniečių apygardoje. Vienoje iš Kauno apygardų išbandyti jėgas turi ambicijų ir Seimo narė Dalia Teišerskytė.

"Sprendimai dėl vienmandačių apygardų bus priimti spalio 24 d. vyksiančiame partijos suvažiavime, tačiau ir po to dar gali būti permainų. Laukiame tam tikro pastiprinimo iš kai kurių žinomų žmonių", – mįslingai užsiminė S.Kairys.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kelmas

kelmas portretas
idomu kaip geriau balsuoti: kad Kupcinska isrinktu i seima ar, kad neisrinktu. Jeigu isinktu, tai gal negirdetume Kaune jo virkavimu. O gal Seime jis toliau kenktu dabartinei valdziai?

mano nuomone

mano nuomone portretas
tikrai, tautiečių tėviškėje labai sumažėjo.Beveik visos biudžetinės dėl to ženkliai mažina etatų skaičių. O kodėl Seime vis 141?

pamastymui

pamastymui portretas
p.Čigriejienė senai turėjo eiti į užtarnautą poilsį.Atrodo,kad konservatoriai daugiai nebus renkami Kaune.Visiems senai nusibodo jų veidmainystė.Ačių Dievuliui,kad Rasikės Kaune nematysim,nes ši velnio boba bodisi iki koktumo. Šilainiuose visi tikrai rinktų p. Gustą.Tai labai padorus žmogus,aukšta kompetencija,dėmesingas kiekvienam žmogui.Ir seime kvalifikuotai atlieka savo pareigas.Vėsaitei reikėtų eiti poilsio,arba nesusireikšminti ,bet dirbti.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių