Quantcast

Kauno mokyklos – kiaurais stogais

Sovietmetį menantys langai su aprūdijusiomis grotomis, kiauras stogas, aptrupėję fasadai – taip atrodantys rugsėjį pasitiko kai kurių Kauno mokyklų pastatai. Savivaldybė meta akmenį į įstaigų vadovų daržą. Šie guodžiasi nesulaukiantys pakankamai dėmesio.

Sovietmetį menantys langai su aprūdijusiomis grotomis, kiauras stogas, aptrupėję fasadai – taip atrodantys rugsėjį pasitiko kai kurių Kauno mokyklų pastatai. Savivaldybė meta akmenį į įstaigų vadovų daržą. Šie guodžiasi nesulaukiantys pakankamai dėmesio.

Kalti tik direktoriai?

"Viskas priklauso nuo vadovų. Kurie buvo iniciatyvūs, ypač prasidėjus 2007–2013 m. ES finansiniam periodui, aktyviai dirbo lobistinį darbą, tos įstaigos atsinaujino gerokai greičiau. Yra tokių mokyklų, kurios nė vieno projekto neparašė nei kabinetams, nei kompiuteriams atnaujinti", – pasakojo viena Kauno miesto savivaldybės darbuotoja, prašiusi neskelbti pavardės.

"Jeigu mokyklos kampas būtų nugriuvęs, gal ir būtų ką darę, o kai paragindavome rašyti projektus, tai išgirsdavome pasiteisinimus: oi, ne, čia tokia atsakomybė! O kas, jeigu ne direktorius, tą atsakomybę prisiims?" – stebėjosi specialistė.

Ji pripažino, kad kai kurių miesto centre įsikūrusių mokyklų išorė atrodo nepatraukliai, nes koją renovacijai kiša statiniams suteiktas paveldo objekto statusas, tačiau jų vidus sutvarkytas – vaikai mokosi gražiose klasėse. Savivaldybės darbuotojos nuomone, pinigų ir darbininkų rankų bene labiausiai reikia Palemono ir Rokų gimnazijoms, Kauno technologijos universiteto (KTU) licėjui, Specialiajai mokyklai Apuolės g.

Pavasarį ne kartą viešai kalbėta ir apie tai, kad V.Bacevičiaus pradinėje mokykloje situacija kritiška, tačiau ši mokykla jau baigia savo gyvavimą, ir aišku, kad savivaldybė nebeketina išlaidauti šiam pastatui.

Ne mokyklos išgalėms

Palemono gimnazijos kiemas pasitinka kruopščiai nušienautomis vejomis ir nušluotais takais, prižiūrėtais augalais, tačiau į akis krenta seni, apsilaupę langai. Naujų langų irgi yra, tad kontrastas dar labiau išryškėja. Tipinė sovietinės statybos sporto salės siena iš stiklinių blokelių atrodo išties graudžiai, o gal net ir kelia pavojų.

"Reikia pakeisti likusius langus, renovuoti stogą ir sienas. Sporto salės siena – avarinės būklės. Koridoriuose prastas apšvietimas, bet dabar būtų neūkiška imtis koridorių remonto. Laukiame renovacijos", – atvirai problemomis dalijosi nuo rugsėjo 1-osios Palemono gimnazijos direktore tapusi Ramunė Baniulienė.

Ji nenorėjo sutikti su savivaldybės darbuotojų mestais kaltinimais, esą dėl prastos mokyklų pastatų būklės pirmiausia kalti jų vadovai. "39-erius metus aš esu čia: buvau mokinė, paskui mokytoja, pavaduotoja, o nuo rugsėjo – direktorė. Visus mokyklos skaudulius gerai žinau. Kiek galime, vidų gražiname. Dar 2003 m. sutvarkyti tualetai, langai pakeisti visose klasėse, kad vaikams būtų šilta, 80 proc. klasių sutvarkyta, baldai atnaujinti. Nei mes, nei dabartinė valdžia tikriausiai nėra atsakinga, kad mes nuolat būdavome išmetami iš renovacijos eilės", – kalbėjo R.Baniulienė.

Ji prisipažino sulaukusi priekaištų, kodėl mokykla nėra parengusi techninio pastato renovacijos projekto. "Yra skaičiavimai, kad tai kainuotų apie 10 tūkst. eurų. Turėtume paaukoti kelerių metų tėvų skirtus 2 proc., nieko nepirkti, kad sumokėtume už projektą. Mokykla neturi tokios laisvų pinigų sumos", – tikino gimnazijos vadovė.

R.Baniulienė viliasi, kad, oficialiai pradėjus eiti direktorės pareigas, jai bus lengviau spręsti ūkinius gimnazijos reikalus nei iki šiol.

Paramstyti plytomis vamzdynai

"Septyniose vietose varva pro stogą. Dabar paremontuos, bet nėra jokios garantijos, kad netrukus nepradės varvėti kitose vietose", – rūpesčiais artėjant mokslo metams dalijosi Rokų gimnazijos direktorė Kristina Pažėrienė.

Anot jos, problemų yra gerokai daugiau: reikia keisti likusius senus langus, šilumos punktas atnaujintas, tačiau visi vamzdynai likę seni, o kai kurie vamzdžiai paramstyti plytomis, sporto salės siena kiaura, plinta pelėsis, ir vaikai sportuoja higienos normų neatitinkančioje patalpoje.

 


Šiame straipsnyje: Kauno mokyklosmokyklosmokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

J. Naujalio 11-tokai

J. Naujalio 11-tokai portretas
Gimnazija tvarkoma!! Niekas nepasidaro vienu mostu, o daugeliu savo pedagogų ir vyraujančia kurybiškumo dvasia mokykloje iš tiesų galime tik didžiuotis. Laukiame gimnazijos 70-mečio, pakviesime į renginius!

Vytai kur tu buvai 8 metus

Vytai kur tu buvai 8 metus portretas
Prieš 4 metus tą pačią 2011 rugsėjo 6d. kauną valdė VIENINGAS KAUNAS su socdemais ir liberalais (pasižiūrėk istoriją). Šiandien, 2015 rugsėjo 6d Kauną vėl valdo VIENINGAS KAUNAS su socdemais ir liberalais. tai kas atsakingas už kiaurus stogus ir duobėtas gatves?

vytas

vytas portretas
kol pinigus skirstys tokie konservatoriai kaip ZIURKELIS, mokyklos bus kiaurais stogais.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių