Quantcast

Kauno klastotojai konkuravo su Neapolio mafija

Nustatyta, kad padirbtos 20 eurų kupiūros, kurias prieš mėnesį bandyta išplatinti Kauno rajone, spausdintos Neapolyje.

Nustatyta, kad padirbtos 20 eurų kupiūros, kurias prieš mėnesį bandyta išplatinti Kauno rajone, spausdintos Neapolyje. Vis dėlto pareigūnai atkreipia dėmesį, nors netikrų eurų fabrikėlis veikęs Kaune, Partizanų g., likviduotas, čia spausdintos 50 eurų klastotės vis dar išimamos iš apyvartos. Prie šios bylos jau prijungtas 151 ikiteisminis tyrimas.

Dalis falsifikatų – taupyklėse?

"Tik įsivedus eurą, sausį–vasarį, per dieną Kauno apskrityje buvo pradedama iki dešimt ikiteisminių tyrimų dėl netikrų eurų paleidimo į apyvartą. Pastaruoju metu per savaitę – vienas–trys", – pastebi Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkė Rima Zieniuvienė.

"Kauno diena" rašė, kad ši Kauno policijos vyresnioji komisarė su kolegomis demaskavo pogrindinę spaustuvę Partizanų g., o 2007-aisiais – 100 litų gamybos fabrikėlį viename Jonavos daugiabutyje. Pastarojo produkcija Lietuvoje iš apyvartos buvo išimama dar porą metų, nors šias litų šimtines klastoję asmenys jau buvo už grotų.

"Manau, kad tai lemia falsifikatų keliavimas iš rankų į rankas arba užsigulėjimas mažose parduotuvėlėse, kai jie ne iš karto patenka į bankus", – dalijosi patirtimi pareigūnė. Kartu paaiškindama, kodėl vis dar aptinkama prieš kelis mėnesius likviduotoje Partizanų g. spausdintų 50 eurų klastočių.

Kol kas vienintelis

Kaip rašyta, per balandžio 1-osios operaciją Partizanų g. 228-ajame daugiabutyje buvo sulaikytas, kaip įtariama, šių klastočių platintojas didmenininkas – oficialiai bedarbis, tačiau savo vardu turintis vienuolika banko sąskaitų, ne vieną sklypą ir automobilį. Jo kišenėje rastas paketas su 100 vienetų padirbtų 50 eurų banknotų.

Dar 228 vienetai tokių pačių klastočių aptikta per kratą pogrindine spaustuve paverstame bute, kurio šeimininkas kadaise studijavo poligrafiją.

Pasak Lietuvos kriminalinės policijos biuro Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus viršininko Dariaus Zaso, iki patekimo į apyvartą šiemet spėta perimti 677 padirbtas eurų kupiūras. Kauno teisėsaugininkų demaskuota spaustuvė – kol kas vienintelė Lietuvoje, šaliai įsivedus eurą. Kitais atvejais jų klastotės perimtos dar prieš patekimą į apyvartą, padedant pašto darbuotojams.

Platintojai jau nuteisti

Kauno nelegalios eurų spaustuvės produkcija jau buvo pasiekusi Vokietiją, Latviją ir Olandiją. Ją likvidavę Kauno teisėsaugininkai sulaukė net Europolo padėkos.

Nustatyta, kad šio fabrikėlio produkcija buvo paleista į apyvartą ne tik Kauno, bet ir Tauragės, Klaipėdos bei Šiaulių apskrityse.

Kaune pavyko išaiškinti keliolika jos platintojų, kurių bylos jau perduotos teismui. Dauguma jų baudžiamuoju įsakymu jau nubausti piniginėmis baudomis.

Kai kurie į šią nusikalstamą veiklą įtraukti tik epizodiškai – davus padirbtą banknotą ir liepus ką nors už jį nupirkti, o grąžą tikromis eurų kupiūromis grąžinti.

Vienu atveju įtariamaisiais tapo kartu vakarojusios dvi poros. Pritrūkus alkoholio, vienas šios kompanijos atstovas bandė įsigyti jo už 50 eurų klastotę.

Tauragės apskrityje nustatyti septyni šios pogrindinės Kauno spaustuvės produkcijos platintojai.

Eurus padirbinėja ir vaikai

D.Zaso duomenimis, šiemet šalyje pradėta jau 1,1 tūkst. ikiteisminių tyrimų, susijusių su padirbtų eurų paleidimu į apyvartą. Iš jos išimta 1,3 tūkst. galimų klastočių, kurių bendra vertė – 68 tūkst. eurų.

Ekspertai apie 100 jų pripažinto galiojančiomis. Dažniausiai tai buvo senesnės laidos kupiūros, todėl jų ir neatpažino kai kurie pinigų tikrinimo aparatai.

Anot D.Zaso, pastaruoju metu per parą šalyje aptinkama tik po vieną–tris eurų klastotes. Tarp jų pasitaiko ir vaikiškos produkcijos, primenančios pokštus, kai bandoma paleisti į apyvartą labai prastos kokybės – tiesiog nuskenuotas – eurų kupiūras.

Daugiausia šiemet Lietuvoje iš apyvartos išimta 50 eurų klastočių. Jos sudaro net 57 proc. visų šio piniginio vieneto falsifikatų. Dauguma jų buvo jau minėtos pogrindinės Kauno spaustuvės produkcija.

Iškalbingi sutapimai

Antroje vietoje – 20 eurų klastotės. Jos sudaro 28 proc. šiemet šalyje iš apyvartos išimtų padirbtų eurų.

Dauguma šio nominalo klastočių turėjo tą patį Europos centrinio banko indikatyvą. Europolo duomenimis, jos pagamintos Italijoje.

Tą patį indikatyvą turėjo ir prieš mėnesį pas du Kulautuvos gyventojus rastos apie 40 padirbtų eurų kupiūrų. Kaip jau rašyta, 16-metis su 19-mečiu įkliuvo Vilkijos gėlių prekyvietėje, kurioje neva pirko kardelį vieno iš jų draugei.

Taip jau sutapo, kad už poros dienų po šių jaunuolių sulaikymo buvo demaskuota ir šias 20 eurų kupiūras gaminusi pogrindinė Neapolio spaustuvė. Įtariama, kad ji veikė apie dešimtmetį ir užvertė savo produkcija visą Europą. Net ir tas valstybes, kurios dar nėra įsivedusios euro. Pavyzdžiui, Lenkiją ir Jungtinę Karalystę.

Perimti milijonai klastočių

20 eurų klastočių, perimtų šturmuojant minėtą Neapolio spaustuvę, vertė – 8 mln. eurų.

Vasarį tame pačiame Neapolio regione buvo aptiktas sandėlis su įvairių nominalų eurų falsifikatais. Šių bendra vertė – 53 mln. eurų.

Iš kur minėti kulautuviškiai gavo Neapolio pogrindinės spaustuvės produkcijos, dar tikslinama. Kol kas jie bando įtikinti radę šias kupiūras Aleksoto turgavietėje.

Įtariamiesiems ir toliau bandant kvailinti teisėsaugininkus, jų bendrininkų byla bus išskirta į atskirą. Su įkalčiais sulaikyti kulautuviškiai stos vieni prieš teismą už padirbtų pinigų platinimą.

Kada bus baigtas su pogrindine spaustuve, veikusia Partizanų g. daugiabutyje, ir jos produkcijos paplitimu po visą šalį susijęs tyrimas, dar sunku pasakyti dėl didelės šios bylos apimties.


Šiame straipsnyje: euraiklastotėpinigaiNeapolis

NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimelis

klausimelis portretas
prie ko cia Rima Zieniuviene?

nesuprantu

nesuprantu portretas
kodel nerasote tu padirbeju pavardziu nes gal jie mųusu kaimynai,o as gal nezinodana kad jis jie nedori kaimynai galiu ikliuti i ju spastus su taisnetikrais eurais,paprasys pakeisti arba kaip nors kitaip o as neizinodama galiu ir pakliut i ju spastus maza ka

ESMĖ

ESMĖ portretas
Pagarba mūsų policijos darbui. tikrai nusipelnė viešo pagyrimo ir materialaus bei tarnybinio paskatinimo
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių