Quantcast

Kauno gimnazijai suteiktas prezidento V. Adamkaus vardas

Kauno Šv. Pranciškaus gimnazijai ketvirtadienį suteiktas Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos vardas. Tai pirmoji mokykla Lietuvoje, pasirinkusi ekologinio mokymo kryptį.

Didelė garbė

Kadenciją baigęs prezidentas per ceremoniją sakė esąs dėkingas ir sujaudintas, o šią dovaną priimantis kaip įsipareigojimą būti išvien su jaunimu.

„Prisipažįstu, dabar man kalbėti ir lengva, ir sunku. Lengva, nes su jaunimu, su moksleiviais. Visuomet greitai randu kalbą, jaučiuosi laisvas ir atviras. O sunku todėl, kad šiandien man suteikta tikrai didelė garbė, ir aš esu ne tik labai dėkingas, bet ir labai sujaudintas. Ačiū jums už pasitikėjimą manimi ir mano darbais. Priimu šią jūsų dovaną kaip įsipareigojimą ir toliau būti su jaunimu, moksleivija ir su Lietuva“, – sakė prezidentas.

„Tai istorinė diena, kai Kaunas gali išdidžiai pasakyti: mes turėsime garbingą įstaigą, vadinamą prezidento Valdo Adamkaus vardu. Dėkui už išskirtinę garbę“, – kalbėjo mokyklos direktorė Rita Rasikienė.

„Džiaugiuosi, kad lietuviai pagaliau pradėjo vadovautis sveika ir teisinga nuostata, jog nebūtina laukti, kol žmogus išeis iš šio pasaulio tam, kad suteiktum kažkam jo vardą. Reikia mokėti įvertinti tuos, kurie gyvena kartu su mumis. Be to, tai kartu byloja, jog V. Adamkaus prezidentavimo laikotarpis paliko ryškų pėdsaką Lietuvos istorijoje“, – kalbėjo prof. Leonidas Donskis.

Portalas kauno.diena.lt primena, jog balandžio pabaigoje Kaune atidaryta prezidento V. Adamkaus biblioteka. Pats V. Adamkus teigė, kad jo vardo gimnazijai taip pat perduotas knygų paketas, leisiantis mokiniams dar labiau įsigilinti į aplinkosaugos problemas.

Visko pradžia

Mokslo ir žinių dienos šventėje prezidentas V. Adamkus prisiminė tuos laikus, kai pats ėjo į mokyklą. Jis įsitikinęs, kad Rugsėjo 1-osios šventė yra pradžių pradžia, kuomet žmogus pradeda formuotis kaip asmenybė.

„Esu tikras, kad mokykloje yra pirmi žingsniai, kada labiausiai reikia jaunuoliui įskiepyti lietuviškumą bei pagarbą žmogui. Ir tai mane lydėjo visą gyvenimą. Šiandien su ramia širdimi galiu pasakyti, kad visų mokytojų dėka esu toks, koks esu“, – tikino prezidentas.

Jis pasakojo, kad pirmųjų metų mokykloje nelabai prisiminė, tačiau kai pradėjo Kaune lankyti J.Jablonskio gimnaziją, vasarą labai pasiilgdavo mokslų. Po atostogų būdavo smagu susitikti su draugais, dalintis žiniomis.

V. Adamkus Lietuvos prezidento pareigas ėjo 1998-2003 ir 2004-2009 metais. Nuo aštuntojo dešimtmečio, būdamas JAV paramos Baltijos šalims aplinkosaugos srityje koordinatoriumi, V. Adamkus organizavo Lietuvos mokslo įstaigų atstovų stažuotes JAV, skatino ir rėmė vandenvalos įrenginių statybą, aplinkosaugos monitoringo plėtojimą, padėjo Baltijos šalių aplinkosaugos institucijoms apsirūpinti moksline literatūra, prietaisais bei programine įranga.

Vienintelė Lietuvoje

Kaip renginio metu teigė Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas, V. Adamkaus gimnazija yra vienintelė mokykla Lietuvoje, pasirinkusi kryptingą ekologinį ugdymą. Ir prezidento vardas pasirinktas ne be reikalo – V.Adamkaus indėlis į Lietuvos aplinkosaugą įkvėpė mokyklos bendruomenę.

Ekologija šioje mokykloje integruota į kiekvieną pamoką. Mokyklos direktorė R. Rasikienė pasakojo, jog jau kelerius metus eksperimentavo, kaip į kalbas ar matematiką integruoti aplinkosaugą. Iš pradžių tai pasirodė gana sudėtinga užduotis, tačiau pavyko atrasti tekstų, kurie sietųsi su aplinkos saugojimu.

„Mes suvokiame, kad atskirai mokyti dalykus yra nebe tas laikmetis. Būtina, kad žmogus, eidamas į priekį, suvoktų, kaip mylėti gamtą ir ją pažinti. Tikime, kad turime mokytis ne tik iš knygų, ir jei vaikas sugeba pats užauginti augalą, jis niekada nenulauš medžio – jis suvoks, kaip tinkamai gyventi“, – ekologinės mokyklos idėją pristatė direktorė.

Gimnazija bendradarbiauja kartu su VDU Botanikos sodu, Aleksandro Stulginskio universitetu bei kitais partneriais, todėl pamokos neapsiriboja mokyklos sienomis. Direktorė pasakojo, kad praėjusiais metais mokiniai patys sodino, nurinkinėjo derlių ir galėjo artimuosius pavaišinti gamtos gėrybėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anima

Anima portretas
Ką,Adamkus jau šventasis patapo?Šventiesiems ir tai tik po jų mirties paskelbiami šventaisiais.Tiesa,Brazauskas irgi socdemams beveik šventuoju gyvaqs tapo Kaišiadoryse.

14 vid. m-la 1976 m.

14 vid. m-la 1976 m. portretas
Kuo tas Adamkus nusipelnė 14 vidurinei net įdomu pasidarė. Susijęs su ekologija dideli nuopelnai Lietuvai. Gyveno jis toje Amerikoje sočiai ir laimingai valė Didžiuosius ežerus už Atlanto. Buvo organizacijoje Santara, kuri buvo glaudžiai susijusi su sovietiniu. Tiesa įkišo Wiljamsą turbūt jau visi pamiršo. Keičia mokykla pavadinimus bet ar nuo to gerėja ugdymas, nesuprantu kur žiūri vadovai . Šiaip ne etiška gyvam žmogui pavadinimus suteikti. Tas pats kas gyvam paminklus statyti. Leiskit Valdui Adamkui ramiai pensijoje būti...nes nuopelnų 14 vidurinei absoliučiai nieko nenusipelnė.

Muzikantas

Muzikantas portretas
Tai reiškia, kad Adamkui laikas mirti nes tik mirus galima suteikti vardus. O gal p. Adamkus diktatorius?
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių