- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Kauno darželinukams – geriausių virtuvės meistrų pamokos
-
Kauno darželinukams – geriausių virtuvės meistrų pamokos
-
Kauno darželinukams – geriausių virtuvės meistrų pamokos
-
Kauno darželinukams – geriausių virtuvės meistrų pamokos
-
Kauno darželinukams – geriausių virtuvės meistrų pamokos
-
Darius Dabravolskas
Nuo teorinės pažinties su vaisiais bei daržovėmis iki sveikos mitybos patarimų ir praktinių maisto gamybos užsiėmimų. Visa tai savo pamokose Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtiniams pristato profesionalūs kulinarai iš geriausių restoranų. Šiemet tokių pamokų sulauks apie 800 mažųjų kauniečių.
„Kokios spalvos yra svogūnas? O baklažanas? Suskaičiuokite, kiek šiame stiklainyje pridėta vyšnių, o kiek šilauogių. Atspėkite, pomidoras – tai daržovė ar uoga? Iš tiesų, jei visiškai tiksliai, tai yra uoga. Grįžę į namus galėsite paegzaminuoti savo tėvelius“, – žaismingai edukacines užduotis ir patarimus Kauno lopšelio-darželio „Malūnėlis“ priešmokyklinukams dalijo daugiau kaip du dešimtmečius virtuvės šefu dirbantis Darius Dabravolskas.
Šiuo metu vyriškis vadovauja vieno Birštono poilsio komplekso restorano virtuvei. Per savo karjerą jis yra pelnęs aukščiausius apdovanojimus bei prizines vietas pasauliniuose kulinarijos konkursuose. Dabar virtuvės meistras mėgaujasi galimybe kartu su kolegomis dalintis patirtimi ir mokyti pačius mažiausius. Ši iniciatyva prasidėjo prieš trejus metus, o pastaruoju metu įsibėgėjo tiek, kad Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos nariai vos spėja tenkinti vaikų darželių prašymus atvykti.
„Galvoju, kad mokydamas savo vaikus pažinti vaisius ir daržoves aš tikrai neskyriau jiems tiek dėmesio, – šyptelėjo baltą virtuvės šefo uniformą vilkintis D. Dabravolskas. – Čia smagu! Mokome vaikus ne tik teoriškai, bet ir praktiškai. Jiems tenka ir patiems papjaustyti, pasigaminti salotas. Kartais pasitaiko ir žaizdų, bet be to neapsieinama. Mano vaikai irgi praėjo tą patį. Kai mažieji patys pačiupinėja kiekvieną ingredientą ir iš jų pasigamina patiekalus, o dar visa tai atlieka draugų kolektyve, tikėtina, kad ir kitą kartą jie dažniau valgys sveikesnį maistą.“
Vienas geriausių Lietuvos virtuvės meistrų tėveliams pataria savo mažuosius prie maisto gamybos ir kitų subtilybių pratinti nuo mat mažumės. Pradėti galima jau nuo 3-4 metų. Ką daryti, kad vaikai prie stalo dažniau rinktųsi vaisius ir daržoves? Daugelis mėgina juos lėkštėse patiekti „užmaskuotus“ po kitais maisto produktais. Vis dėlto D. Dabravolskas siūlo pirmiausia suaugusiems imtis deramo pavyzdžio ir patiems dažniau valgyti tai, kas sveika ir naudinga: „Labai daug kas priklauso, kaip tėvai elgiasi namuose ir kokius įpročius formuoja savo atžaloms. Jei dažniau valgomos bulvės, ryžiai ir makaronai, tai atitinkamai ir vaikai nesirinks daržovių.“
Kai mažieji patys pačiupinėja kiekvieną ingredientą ir iš jų pasigamina patiekalus, o dar visa tai atlieka draugų kolektyve, tikėtina, kad ir kitą kartą jie dažniau valgys sveikesnį maistą.
Projektą „Sveikas vaikas – sveika ateitis“ inicijavo Kauno miesto visuomenės sveikatos biuras kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija. Garsūs virtuvės šefai lopšeliuose-darželiuose vaikus supažindina su virėjo profesija, pasakoja apie sveikos mitybos ypatumus, supažindina su vaisiais bei daržovėmis. Tuo metu vaikai atlieka kūrybines užduotis ir drauge mokosi gaminti nesudėtingus užkandžius, salotas, kokteilius ir čia pat juos ragauja bei vertina skonius.
Lietuvos restoranų šefai tokios edukacinės veiklos ėmėsi remdamiesi Pasaulinės šefų asociacijų draugijos rekomendacijomis. Projektas vykdomas visoje šalyje, tačiau Kauno mieste šiemet jis gerokai „sustiprintas“, kad aukščiausios kompetencijos profesionalų pamokas išgirstų kuo daugiau priešmokyklinukų.
Vien per šiuos metus Kauno mieste planuojama aplankyti 40 darželių grupių. Taigi profesionalų pamokas išgirs apie 800 vaikų.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
V. Matijošaitis: užtruko, bet duotas žodis – ištesėtas12
Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis džiaugiasi, kad „Vičiūnų grupės“ pasitraukimo iš Rusijos rinkos istorijoje pagaliau padėtas taškas. Kelis pastaruosius metus kritikos dėl įmonės veikimo Kaliningrade susilauk...
-
Laisvės alėjoje kepa ir šakočius, ir sūrius2
Laisvės alėjoje karaliauja ūkininkai, tautodailininkai ir amatininkai. „Kauno mugė. Pavasaris 2024“ dalyvių stalai lūžta nuo mėsos, pieno, duonos, tekstilės, molio, juvelyrinių ir kitokių gaminių, dirbinių. ...
-
Sužydėjusios Kauno puošmenos džiugins iki pat rudens
Ilgus metus puoselėjami ir plečiami gėlynai vėl traukia kauniečių žvilgsnius. Ryškiausiomis spalvomis nusidažė Laisvės alėja, aikštės bei miegamųjų rajonų erdvės. Šiemet visame mieste apsodinta apie 70 atskirų augalų klom...
-
Nacionalinis kultūros forumas mėgins sujungti, kas sunkiai sujungiama, – kultūrą ir verslumą
Nacionalinis kultūros forumas, šiais metais vykstantis devintąjį kartą, kraustosi į Kauną. Vytauto Didžiojo universitete šalies kultūros lauko dalyviai imsis nagrinėti dvi itin svarbias – kultūros regionuose ir verslumo – te...
-
Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle6
Kauno mieste 23 elektromobilių įkrovos stoteles įrengusi savivaldybės administracija, reaguodama į elektros kainų svyravimus ir piktnaudžiavimo atvejus, imasi neišvengiamo sprendimo. Nuo balandžio 22 d. (pirmadienio) pradeda veikti apmokėjimo s...
-
Liūčių tvindomame Dubajuje esantis lietuvis: nustėrau pamatęs apsemtą aštuntą viešbučio aukštą32
„Dvi dienos, atrodytų, iškrito iš gyvenimo“, – atviravo darbo reikalais į audrų ir liūčių pastaruoju metu talžomą Dubajų atvykęs kaunietis Donatas. Vyras neslėpė – miestas nepasiruošęs tokioms nelaimėm...
-
Kraipo galvas dėl „Megos“ ryklių: kaip visi galėjo nugaišti per vieną mėnesį?21
Kaunas neteko ryklių – tokią žinią pranešė prekybos centras, kurio akvariume trys rykliai gyveno bene du dešimtmečius. Akvariumo prižiūrėtojai sako, kad rykliai tiesiog paseno, tačiau lankytojai, atvažiavę ryklių pasiži...
-
Landynė daugiabutyje: ar gali būti blogiau?63
Vieno Šilainių daugiabučio gyventojai pavargo: landyne virtusiame bute – narkomanų slėptuvė, nuolatinės girtuoklystės, muštynės, sklindantis dvokas. Problema – ne nauja, bet sunkiai sprendžiama. ...
-
Mugė Laisvės alėjoje – dar gausesnė35
Trim dienom nuo penktadienio į Kauną susirinks ūkininkai, tautodailininkai, amatininkai ir susiveš įdomiausio, skaniausio, gražiausio, ką turi. „Kauno mugė. Pavasaris 2024“ žada įspūdžių, reginių, unikalių dirbinių, gaminių i...
-
Į vasarą – naujais laiptais: iki remonto pabaigos liko nedaug14
Pernai rudenį prasidėjęs Aušros laiptų remontas įpusėjo. Nors Žaliakalnio gyventojai ir turistai vis dar kabarojasi laikinai įrengtais mediniais laiptais, vasarą remontas bus baigtas. ...