Quantcast

Kauno centre – šiukšlynas su žiurkėmis

Lapkritį Miško gatvėje atsiradęs gatvės meno užrašas "Laisvė" apnuogino problemą, su kuria beprasmiškai kovoja aplinkinių namų gyventojai. Šalia esančiame apleistame sklype ne vieną dešimtmetį gyvena benamiai, veisiasi žiurkės, kyla gaisrai.

Žadėjo aptverti

Daugiabučio namo, esančio Miško g. 28 a, bendrijos pirmininkė Nijolė Pociūtė pasakojo, kad minėtas sklypas, esantis Miško g. 26, apleistas stovi maždaug trisdešimt metų. Tačiau vasarą sužibo viltis gyventi tvarkingos teritorijos kaimynystėje – moteris išsiaiškino, kad sklypą pradėjo valdyti savivaldybė, todėl tikėjosi, kad situacija pasikeis.

"Vasarą buvau seniūnijoje, kur pasakė, kad iki šiol vyko kažkokie teismai, o birželio mėnesį sklypą perėmė savivaldybė. Nuėjau į savivaldybės Turto skyrių. Ten prisipažino, kad sklypas jų ir kad jį sutvarkys", – anot N.Pociūtės, praėjusiais metais, kai buvo tvarkoma Miško gatvė ir kertami medžiai, buvo nugriauta sklypą nuo gatvės skyrusi betoninė tvora, nes ji trukdė gatvės rekonstrukcijai.

Pasak namo bendrijos pirmininkės, po šių naujienų minėtame sklype prasidėjo tvarkymo darbai: išpjauti medžiai, krūmokšniai, tačiau per ilgus metus ten susikaupusios šiukšlės paliktos. "Sutikau žmogų iš savivaldybės Butų skyriaus. Jis matavo teritoriją, sakė, kad savivaldybė užtvers tvorą", – moteris paprašė, kad jai būtų padarytas raktas nuo vartų, nes tik pro sklypą gali įvažiuoti technika, jei įvyktų gedimas jų namo šiluminėje trasoje.

Gyvena benamiai

Vis dėlto tvora nebuvo pastatyta. "Rugsėjo pabaigoje paskambinau tam žmogui paklausti, kodėl nieko nevyksta. Jis atsakė, kad savivaldybė sprendimą atšaukė. Taigi ir toliau čia nieko nevyksta, niekas netvarkoma. Man įdomu, kodėl", – domėjosi N.Pociūtė.

Anot jos, apleista teritorija nepuošia ne tik miesto centro, neseniai rekonstruotos Miško gatvės, kuria iš "Akropolio" eina žmonių srautai, bet ir neseniai suremontuotų Krikščioniškų gimdymo namų, kuriems šitas šiukšlynas yra tiesiai priešais langus. Be to, patys daugiabučio gyventojai jaučiasi nejaukiai, kad tenka gyventi tokios teritorijos pašonėje – čia kartkartėmis vis kyla gaisrų, nuo kurių gali užsidegti ir daugiabutis.

Kol pastatai nebuvo sudegę, turėjo stogą ir langus, juose nuolat gyvendavo benamiai. Kelis kartus čia ir mirusių buvo rasta.

"Vien šįmet du kartus degė, – N.Pociūtė rodė priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos išklotines. – Pirmą kartą tas mažiukas, ant kurio dabar yra užrašas "Laisvė". Antrą kartą degė griuvėsiai, kurie yra prie pat mūsų namo. Mus irgi gali uždegti." Teritorijoje taip pat gyvena ne tik žiurkių, kurios gali įsiveisti daugiabučio rūsyje, bet ir benamių.

"Kol pastatai nebuvo sudegę, turėjo stogą ir langus, juose nuolat gyvendavo benamiai. Kelis kartus čia ir mirusių buvo rasta", – pasak pirmininkės, nors benamiai į daugiabučio kiemą neina, tačiau per balkonus matyti, kaip apleistame sklype jie atlieka gamtinius reikalus, girtauja. Anot jos, namo gyventojai tiesiog nori, kad teritorija būtų sutvarkyta ir aptverta.

Rankos surištos

Kaip "Kauno dienai" sakė Kauno savivaldybės Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė-Kudarauskė, ne visa minėta teritorija priklauso savivaldybei. Pasak jos, šiuo metu vis dar vyksta ginčai teisme, todėl negalima pradėti teritorijos tvarkyti.

"Šiuo adresu yra registruoti gyvenamasis namas ir ūkinis pastatas. Kauno miesto savivaldybė buvo pateikusi prašymą dėl dar kelių turto dalių registracijos savivaldybės vardu, tačiau Registrų centras atsisakė registruoti dėl dokumentų nepakankamumo, dėl to vyksta ginčas teisme", – anot vedėjos būtent dėl ginčų dėl turto priklausomybės ir kitų bendraturčių teritorija yra apleista.

"Tikimės, kad pasibaigus teisminiams ginčams, bus galima visiškai sutvarkyti šią vietą", – sakė specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimvydas ( Miško gatvės gyventojas )

Rimvydas ( Miško gatvės gyventojas ) portretas
Prieš kelis metus kalbėjau su vienu NT agentu, sakė, kad šio sklypo net keli savininkai yra, todėl bus sunku čia ką nors padaryti. dar prieš gerą penkmetį spaudoje rašė, kad šis sklypas priklauso LSMU, bet LSMU pareiškė, kad Savivaldybė nėra pilnai perdavusi sklypo. Deja, realybė yra baisi. Pats dažnai pro čia einu ir baisiuosi šiuo šiukšlynu - jo niekas nevengia - bomžai nevengė mūrinio sandėlio sklypo vidury, kol jo nepadegė. Aplinkiniai gyventojai nevengia atsikratyti nebereikalingu šlamštu, statybininkai laužu, "Autokausta" Miško gatvėj sudėjo ketines medžių šaknų apsaugas ir senus padėklus irgi sumetė čia. Savo akimis čia mačiau žiurkę ir pasibaisėjau... Negalvojau, kad aplink gerai atrodančius pastatus yra tokios egzootikos... Gaila, kad miesto valdžia, skirianti milžiniškus pinigus miesto atnaujinimui, neranda kelių eurų sutvarkyti akis badančio šiukšlyno...

Anonimas

Anonimas portretas
ne savivaldybė o vagių gauja

Gyventojas

Gyventojas portretas
Vaizdelis įspūdingas! Ponas Mere, apsigyvenkite 28a arba 30 namuose, labai kviečiame! Gal šiukšlyno klausimas pajudės iš mirties taško? :)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių