Quantcast

Kauno bendrovė baigia surinkti pirmą tokį pasaulyje elektrinį laivą

Kauno pramoginių ir sportinių laivų gamintoja „Vm Production“ teigia baigianti surinkti pirmą pasaulyje elektrinį laivą bei garažą su vėjo ir saulės jėgainėmis. Anot įmonės, netrukus jie bus išbandomi, o vėliau eksportuojami į Skandinaviją.

Iki šiol dyzeliu ir benzinu varomus laivus gaminusi „Vm Production“ sako, kad dabar gamins tik vėjo ir saulės elektra varomus žvejybinius katerius bei garažus – jai bus galima pakrauti ir elektrinius automobilius, katerius bei aprūpinti žuvies ūkius energija.

„Valtis iki 5-6 metrų su pakabinamu varikliu nėra naujovė, yra labai daug gamintojų, kurie gamina pakabinamus. Bet nėra technologijos ir išbaigimo dideliems laivams. Pas mus laivas 9 metrų, sveria 4,5 tonos, pritaikytas žvejybai. Tokio dydžio elektrinių laivų daugiau nėra“, – BNS sakė įmonės eksporto vadybininkas Šarūnas Danilavičius.

Anot jo, garažas turi po 12 vėjo ir saulės jėgainių, kurios tarpusavyje sujungtos, energija iš jų perduodama išorinėms baterijoms (angl. powerbank). Tuo metu laivuose ant dvigubo stogo numatyta įrengti 6 vėjo ir 4 saulės baterijas, todėl jie iš dalies bus nepriklausomi nuo pakrovimo krante.

Pasak Š. Danilavičiaus, įmonė kol kas pajėgi per metus pagaminti apie 12 garažų ir 3 laivus, juos numatoma eksportuoti į Skandinavijos šalis.

Plėtra priklauso nuo poreikio, jei yra poreikis, vadinasi didinsime gamybos apimtis.

„Jie yra truputį labiau pažengę ekologijos srityje, netgi Oslo srityje yra 550 greito įkrovimo stotelių, pas mus, Lietuvoje, nėra nė vienos greito įkrovimo stotelės. (...) Produktas yra nepigus, ir kitas dalykas, jis yra skirtas žmonėms, labiau suprantantiems apie globalinį atšilimą. Reikia pripažinti, kad pas mus dar nėra mąstymo į priekį“, – teigė jis.

Š. Danilavičiaus teigimu, šiuo metu pirmasis toks laivas baigiamas surinkti, balandžio pabaigoje ketinama jį išbandyti Kauno mariose. Garažas taip pat baigiamas konstruoti, jo bandymai truks bent dvi savaites.  

Investicijų įmonės atstovas neatskleidė, tačiau nurodė, kad laivo kaina sieks nuo 170 tūkst. eurų (be PVM), o garažo – nuo 40 tūkst. eurų (be PVM).

Pasak Š. Danilavičiaus, šiuo metu gamybai pakanka įmonės patalpų, tačiau svarstoma apie įmonės plėtrą.

„Plėtra priklauso nuo poreikio, jei yra poreikis, vadinasi didinsime gamybos apimtis, o jei poreikio nėra, rinka dar išsigandusi, mes po truputį tada įeidinėsim į ją“, – sakė jis.

Registrų centro duomenimis, „Vm Production“ akcijos priklauso Kęstučiui Gailiui, Audriui Juknai ir Eugenijui Jančiui.

2017 metais „Vm Production“ pajamos siekė 118,6 tūkst. eurų, pelnas – 818 eurų. Įmonėje dirba šeši darbuotojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

super

super portretas
sekmes jums vyrai. nekripkit demesio i tuos nevykelius kritikus

kaip

kaip portretas
visados pagyru puodai 1 gal visatoje runkelinis mastymas ar naujo /dviracio/ isradymas/.....?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių