Quantcast

Kaunietės, kurias lydi įkvėpimas

Siūlome susipažinti su dar keturiomis projekto "Metų kaunietė 2014" 30-uko dalyvėmis. Iš jų galime pasimokyti, kad visuomet reikia siekti tai, ko nori, o ne daryti tai, ko iš tavęs tikisi ar tau yra numatę kiti.

Siūlome susipažinti su dar keturiomis projekto "Metų kaunietė 2014" 30-uko dalyvėmis. Iš jų galime pasimokyti, kad visuomet reikia siekti tai, ko nori, o ne daryti tai, ko iš tavęs tikisi ar tau yra numatę kiti.

Rašančiųjų muziką pasaulyje

Jauna kompozitorė ir vokalistė Rita Mačiliūnaitė už sukurtą muziką spektakliams ("59‘Online", "W(o)men", "Eugenijus Oneginas") 2014-aisiais buvo apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi.

"Diplomas sako, kad esu kompozitorė, tačiau trečdalis manęs visuomet norės atiduoti duoklę scenai", – sakė R.Mačiliūnaitė.

Muzikos mokykloje ji atsidūrė būdama penkerių metų, tačiau paaugusiai neretai kirbėdavo mintys ne tik apie muziką, bet ir apie matematiką. Vis dėlto paskutiniaisiais mokyklos metais, galvodama apie būsimą specialybę, rinkosi tarp muzikologijos ir kompozicijos.

"Lemiamas tapo mokytojos Giedrės Dabulskienės klausimas: "Pagalvok, kaip tau lengviau rašyti: natomis ar žodžiais?" Taip atsidūriau muziką rašančiųjų pasaulyje, o kadangi visuomet labiau traukė ne individualus, o kolektyvinis darbas, jau nuo antro kurso po truputėlį ėmiau dirbti teatre. Šiuo pasirinkimu niekada nesuabejojau ir nesigailėjau", – teigė kaunietė.

Šiuo metu ji studijuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos meno doktorantūroje, dirba Lietuvos Rusų dramos teatre muzikinės dalies vedėja ir dėsto Lietuvos edukologijos universitete.

Kuo žavi pasirinktas kompozitorės kelias, o kuo žavi vokalistės profesija? "Būdama kompozitore, o ypač teatro kompozitore, niekada nejaučiu rutinos: kaskart nauja komanda, naujos pjesės, nauji darbo metodai, naujos išgyventos emocijos ir naujai generuojamos idėjos. Tai erdvė, kurioje mokausi, sužinau ir įgyvendinu savo idėjas. Pačiai atliekant kitų kompozitorių kūrinius scenoje, atsiranda visai kiti man reikalingi pojūčiai: adrenalinas ir tiesioginis ryšys su žiūrovais", – teigė R.Mačiliūnaitė.

Įkvėpimas kurti visuomet šalia jos. "Manau, jis visuomet būna. Tik reikia labai gerai jo paieškoti", – įsitikinusi kaunietė, laisvalaikį mėgstanti leisti gamtoje, žiūrėdama filmus, spektaklius, skaitydama knygą ar tiesiog būdama su draugais ir šeima. "Kaip ir daugelio žmonių. Visko po truputį", – pasakojo kompozitorė.

Aplankė "Fortūna"

Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė mecosopranas Rita Preikšaitė 2014 m. pelnė aukščiausią Kauno profesionalaus teatro apdovanojimą, kuriuo apdovanojami geriausi sezono teatro darbai. "Fortūnos" prizą ji pelnė už Liubašos vaidmenį N.Rimskio-Korsakovo operoje "Caro sužadėtinė". Už šį vaidmenį ji buvo nominuota aukščiausiam Lietuvoje teatro apdovanojimui – Auksiniam scenos kryžiui.

Greta kuriamų vaidmenų operose, operetėse, miuzikluose, R.Preikšaitė aktyviai koncertuoja. Jos parengtų vokalinių programų skalė itin plati – nuo baroko muzikos iki šiuolaikinių kompozitorių kūrinių.

Ypatingą dėmesį lietuvių muzikai skirianti R.Preikšaitė teigė niekuomet nekėlusi sau tikslo išgarsėti, tačiau žiūrovų ir klausytojų dėmesio jai galėtų pavydėti ne vienas menininkas.

Pati dainininkė įsitikinusi, kad išgarsėti ir išgarsinti savo miestą galima dirbant bet kokioje srityje, tačiau reikia daug jėgų, talento ir pasiaukojimo. "Tiesiog su meile dirbu savo darbą", – sakė mecosopranas.

R.Preikšaitė koncertavo su Lietuvos kameriniu ir valstybiniu orkestrais, Kauno valstybinio muzikinio teatro orkestru, Kauno valstybiniu choru ir kameriniu orkestru. Drauge su kolegomis dainininkais ir solinėmis programomis ji koncertavo JAV, Lenkijoje, Rusijoje, Estijoje, Latvijoje, Čekijoje, Prancūzijoje, Olandijoje, Bahamuose.

Garsina grožiu ir pavyzdžiu

"Mis Lietuva 2013" titulą pelniusi Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė pasižymi ne tik puikia išvaizda, bet ir tvirtu charakteriu, yra išsilavinusi, savanoriauja krašto gynybos pajėgose.
Pernai ji atstovavo Lietuvai "Mis pasaulis" rinkimuose, garsino Kauną savo grožiu ir talentais.

Mergina ne kartą yra pabrėžusi, kad svarbiausia yra noras tobulėti, ieškoti būdų, kaip atskleisti gražiausias savo savybes, būti savimi.

Galbūt todėl ji nesibaimina ir nevengia išmėginti įvairių sričių. R.E.Mazurevičiūtė mėgsta groti, dainuoti – yra baigusi muzikos mokyklą. Jai taip pat patinka sportuoti, skaityti knygas, būti gamtoje, važinėtis dviračiu, keliauti.

Vienas jos pomėgių – kurti papuošalus, dekoruoti drabužius ar daiktus.

Nenustygsta nepadėjusi

Verslininkė Inga Budrienė su aplinkiniais dalijasi ir savo laisvu laiku, energija, ir finansiniais ištekliais.

Veikli moteris yra įvairių paramos akcijų iniciatorė, organizatorė ir globėja. Ji padeda rengti paramos neišnešiotų naujagimių tėvams renginius, visuomenę skatina suteikti namus ir šeimą vaikams, augantiems globos įstaigose ir t.t.

Svarus jos indėlis ir į Kauno senamiesčio budinimą.

Lyderių dešimtukas

Į kitą etapą pateks dešimt daugiausia jūsų balsų portale kaunodiena.lt/mk surinkusių dalyvių. Balsuoti kviečiame iki vasario 2 d. 12 val.

Kol kas daugiausia palaikymo yra sulaukusios šios dalyvės:

Kauno pedagogų kvalifikacijos centro vadovė Rasa Bortkevičienė,
verslininkė Inga Budrienė,
Kauno Kalniečių poliklinikos direktorė Virginija Gailienė,
traukinio mašinistė Agnė Krikštaponytė,
kompozitorė Rūta Mačiliūnaitė,
Kauno apskrities vyrų krizių centro direktorė ir viena jo steigėjų Dovilė Bubnienė,
dainininkė Džordana Butkutė,
Kauno Kalniečių poliklinikos gydytoja Virginija Lukšienė,
tarptautinio festivalio "Kaunas Jazz" meno vadovė Indrė Jučaitė,
gydytoja alergologė, Lietuvos alergologų draugijos prezidentė Jūratė Staikūnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik už Džordaną

tik už Džordaną portretas
aš balsuoju už Džordaną, nes ji to verta. Ne kiekviena suklupusi moteris sugeba atsikelti, o juo labiau, ir toliau tęsti savo karjerą ir iškilti dar aukščiau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių