Quantcast

Kaunietė liko be namo ir pinigų

2017-ųjų sutiktuves ir įkurtuves Kauno rajone kylančiame kvartale "Aušrinė" atšvęsti ketinusi kaunietė liko be nieko. Moteris priversta nuomotis butą. Nepavyksta jai atgauti ir pinigų.

Patikėjo pažadais

Kauno rajono gyvenamųjų namų kvartale "Aušrinė" kaunietė Irma Žilinskienė apsilankė praėjus maždaug metams, kai nusižiūrėjo šią vietą būsimam namui. Ta pati šabakštynu virstanti pieva, vietoj reklaminiuose skelbimuose žadamo jaukumo – beužankantis tvenkinukas. Tiesa, asfaltuoto keliuko pusėse išdygo daugiau namų, tačiau neatrodo, kad vakarais čia šurmuliuotų kvartalo gyventojai. I.Žilinskienė su siaubu prisiminė žlugusias viltis 2017-uosius sutikti savo naujame name.

Verslininkai dalijo skambius pažadus: "Jaukus uždaras naujos statybos privačių namų kvartalas šeimai. Teritorija kruopščiai suplanuota architektų. Visas namų kvartalas aptvertas, saugus, bus automatinis užkardas, todėl į teritoriją galės patekti tik gyventojai. Kvartalo teritorijoje bus įrengta laisvalaikio zona su tvenkinuku, žalioji zona su suoliukais, vaikų žaidimų aikštelė, čia gyventojai galės leisti laisvalaikį kartu."

Šie pažadai, vykstantys darbai, nutiestas asfaltuotas kelias, elektros įvadai ir žadami patogumai įkvėpė moterį kardinaliems pokyčiams.

"Man patiko tai, ką žadėjo. Galvojau ir apie anūkus, kad jiems bus gera atvažiuoti. Prie namo turėjo būti suformuotas sklypas, terasa į pietinę pusę. Pardaviau butą ir pasiėmiau iš banko paskolą trūkstamai sumai padengti", – pirmuosius savo žingsnius į pasikeitimus dėstė I.Žilinskienė.

Pirmieji nesusipratimai

Pernai gegužę moteris pasirašė preliminarią pirkimo-pardavimo sutartį su bendrovės "Stadena" direktoriumi Sauliumi Bittins. Savo sprendimą I.Žilinskienė patvirtino įmokėjusi 10 tūkst. eurų avansinį mokestį, vėliau – dar 17 tūkst. eurų iš bendros 45 tūkst. eurų sumos. Moteris pasirinko, kad namą statytų S.Bittins bendrovė.

Ganėtinai patraukliai skambėjo galimybė pačiai dalyvauti statybos procese ir rinktis fasado, langų profilių spalvą, žadėta galimybė namo vidaus pertvaras daryti pagal kliento pageidavimą.

"Namo kokybė ir tvirtumas: pamatai stovi ant gręžtinių polių, sienos išmūrytos "Rokų keramikos" blokeliais, perdanga –  gelžbetoninės plokštės. Jūsų namo sklypas bus aptvertas tvora, išklotos trinkelės, įrengta terasa, sklypas išlygintas, paruoštas įsirengti vejai", – taip žadama pardavimo skelbimuose.

Atiduodami tuos 10 tūkst. eurų jie tarsi pripažino, kad aš esu teisi, jog namas statomas nekokybiškai.

I.Žilinskienė išsirinko sklypą. Statybos prasidėjo. Prasidėjo ir namą gyvenamųjų namų kvartale "Aušrinė" Poderiškių kaime norėjusios įsigyti kaunietės karti draugystė su bendrovės "Stadena" vadovu S.Bittins.

Statybų pradžia pasėjo pirmuosius įtarimus. Į akis ėmė lįsti darbų kokybė – plyšiai, kreivumai. Moteris, nebūdama statybos specialistė, susirado kvalifikuotą pagalbą. "Kreipiausi į teismo ekspertą. Jis man pasakė, kad, norint įvertinti kokybę, reikia namo projekto ir kitų jame numatytų techninių parametrų", –  dėstė I.Žilinskienė.

Čia moters laukė akibrokštas. Pasak I.Žilinskienės, S.Bittins pareiškė neduosiąs projekto, nes namui iki 80 kv. m jo nereikia. I.Žilinskienės klausimai, kuo remiantis ji galėtų įvertinti namo konstrukcijos kokybę, naudojamas medžiagas, liko neišgirsti.

Į pagalbą – ekspertas

"Kiekvieną dieną važiuodavau pasižiūrėti, kaip vyksta statybų darbai. Paskambinau Sauliui pernai prieš Jonines, kad kažkas negerai. Atvažiavusi po Joninių radau nugriautas sąramas. Žodžiu, tai, kas pastatyta, pačių statybininkų buvo sunaikinta", – statybos darbų eigą prisiminė I.Žilinskienė.

Kaunietė tvirtino, jog S.Bittins pripažino, kad tai buvęs statybos brokas, kurį nugriovė ir dabar taisys. Tačiau nusiraminti, kad žadami darbai bus atlikti kokybiškai, moteriai taip ir nepavyko. Namo statybos kreivumus ir keistumus ji nutarė užfiksuoti padedama teismo eksperto ir antstolio.

Faktinių aplinkybių protokole antstolis Marekas Petrovskis surašė ir užfiksavo teismo eksperto Sergejaus Zverevo nurodytus pažeidimus: sienų mūras netinkamai privestas prie stogo konstrukcijos, palikti neužtaisyti tarpai; plastikinių langų tvirtinimas atliktas pažeidžiant statybos taisykles; ne pagal statybos reikalavimus apmūrytas ir viršutinis namo sienos perimetras, paliekant didelius tarpus (kai kur iki 1 cm) tarp blokelių, mūro sienos ne visai užpildytos skiediniu; namo stogo konstrukcijos gegnė pagaminta iš brokuotos medienos; stogo konstrukcijos mūrtašiai įskilę ir dar daugybė smulkaus broko.

"Jeigu pirksi šitą namą, liksi apgauta – be pinigų ir gyvenamojo būsto", – tokį verdiktą moteris išgirdo iš teismo eksperto.

I.Žilinskienė vis dėlto nutarė nuvykti į susitikimą su S.Bittins, per kurį buvo numatyta pasirašyti galutinę sutartį. Prieš tai moteris raštu pareikalavo, kad jai būtų pateiktas namo projektas arba kiti nedidelės kvadratūros namo statybą reglamentuojantys dokumentai.

Sandorį nutraukė

Prieš šį susitikimą moteris padarė dar vieną žingsnį. Ji kreipėsi į "Kauno vandenis" ir paprašė nurodyti, ar tikrai gyvenamųjų namų kvartale "Aušrinė" numatytas miesto nuotekų vamzdynas, kaip buvo žadėję pardavėjai. Atsakymas kaunietę šokiravo. "Kauno vandenys" pranešė, kad jokios sutarties ar projekto nėra.

"Ėmė atrodyti, kad čia kažkokios butaforinės statybos. Gal ir elektros skydinė butaforinė, tik dėl akių iki namo nutiesti, bet neįvesti laidai. Ėmiau baimintis, kad ir dujų tiekimas bus butaforinis", – abejones, stiprinančias norą bėgti iš šio kvartalo, minėjo I.Žilinskienė.

Pasak jos, kaip ir galima buvo tikėtis, sutarties pasirašymo dieną reikalauti dokumentai dėl namo statybos reglamento nebuvo pateikti. Remdamasi teismo eksperto pastebėjimais ir dėl didelių abejonių moteris nedrįso pasirašyti galutinės pirkimo-pardavimo sutarties, atsisakė pirkti namą ir pareikalavo grąžinti įmokėtus pinigus.

I.Žilinskienė buvo priblokšta S.Bittins derybinių pasiūlymų. Jis esą pareiškė, kad moteris pati turėtų surasti jai pradėtam statyti namui pirkėją. Tada naujo pirkėjo įmoka būtų grąžinta I.Žilinskienei. "Kaip aš galiu siūlyti parduoti tai, kas yra ne mano?" – retoriškai klausė I.Žilinskienė.

Moteris tvirtina neprašiusi jai mokėti jokių delspinigių ar netesybų. Jai būtų pakakę, kad S.Bittins atiduotų jos sumokėtus 27 tūkst. eurų. Atidavė tik dalį – 10 tūkst. eurų. 17 tūkst. eurų I.Žilinskienei iki šiol nepavyksta susigrąžinti.

"Kaip galima šitaip akiplėšiškai elgtis? Man čia dvelkia aferizmu. Atiduodami tuos 10 tūkst. eurų jie tarsi pripažino, jog aš esu teisi, kad namas statomas nekokybiškai. Per metus mano pinigai nuvertėjo, nekilnojamojo turto kainos pakilo. Patekau į labai nejuokingą situaciją. Nuomojuosi butą, o mane apgavęs žmogus neatiduoda pinigų", – atsiduso I.Žilinskienė.

Dangstosi sutartimi

Per metus pasikeitė situacija ne tik nekilnojamojo turto rinkoje, bet ir statomame gyvenamųjų namų kvartale "Aušrinė".

"Pasikeitė. Dabar jį stato bendrovė "Listatus", – "Kauno dienai" patvirtino prie namo besisukiojantis darbininkas. Įdomu tai, kad viešoje erdvėje galima rasti reklamų, kuriose cituojamas Juozas Bulašas prisistato bendrovės "Stadena" atstovu, tačiau rekvizitai.lt nurodo jį esant bendrovės "Listatus" direktoriumi.

Atsiradusią painiavą pamėgino išaiškinti bendrovės "Stadena" direktorius S.Bittins. "J.Bulašas mūsų bendrovėje dirbo vadybininku. Dabar "Listatus" stato namus, o "Stadena" parduoda", – tokį veiklų pasiskirstymą aiškino S.Bittins.

"Stadenos" vadovas bandė sumenkinti I.Žilinskienės priekaištus dėl negrąžinamų 17 tūkst. eurų. "Pas teisininkus susitarėme, kad grąžinsime, kai parduosime tą namą, kurį statėme jai. Jos sumokėti pinigai yra investuoti, o namas dar neparduotas. Ateina vasara, tikimės, kad judėjimas nekilnojamojo turto rinkoje bus didesnis", – tikino S.Bittins. Jis nutylėjo, kad sutartyje numatytas ir terminas, iki kada reikėtų parduoti namą, – 2016-ųjų sausio pabaiga.

S.Bittins bandė sumenkinti ir I.Žilinskienės pasirinkto eksperto kompetenciją. Esą tas žmogus yra teismo ekspertas, o statybą prižiūrinti jų samdoma kompanija dėl namų kokybės priekaištų nereiškia. "Konkrečiai jos namui mes neprašėme ekspertizės, tačiau ta įmonė periodiškai tikrina statybas", –  tvirtino S.Bittins, nors statybas tikrinančios ekspertų firmos pavadinimo neprisiminė.

S.Bittins tikina, esą parduota apie pusė iš 38 gyvenamajame kvartale numatytų namų. Esą šiandien jau veikia ir nuotekų sistema. "Siurblinei pastatyti buvo samdoma firma ir tik tada, kai pastatė siurblinę, ją pridavė "Kauno vandenims", – tikino S.Bittins.

Nustojo bendrauti

"Stadenos" direktoriaus argumentai tik dar labiau nustebino I.Žilinskienę. Pasak moters, pinigų grąžinimo sutartyje yra dar vienas punktas, kuriame numatyta, kad tai nereiškia, jog ji sutinka laukti neapibrėžtą laiką.

"Šiandien tas namas neturi jokios prekinės išvaizdos. Kokia tikimybė, kad jis išvis bus parduotas? Praėjo metai. Anksčiau S.Bittins atsiliepdavo į skambučius, o dabar pareiškė, kad su manimi neturi apie ką kalbėti ir kalbės tik advokatas", – piktinosi I.Žilinskienė.

Pagarsėjęs veikėjas

S.Bittins praeities šleifas tik dar labiau turėtų stiprinti I.Žilinskienės nuogąstavimą likti be šio statytojo žinioje esančių 17 tūkst. eurų.

"Kauno diena" rašė, kad S.Bittins veikla buvo susidomėjusi teisėsauga. Šio veikėjo biografijoje – likviduotos bendrovės "Remilgė" direktoriaus pareigos. "Remilgė" restauravo "Šatijų dvarą" Lapių seniūnijoje, tačiau teisėsaugai užkliuvo, ar pagal paskirtį buvo panaudotas dvaro remontui paimtas kreditas. Kažkurį laiką į dvarą buvo kviečiami puotauti svečiai, rengiamos šventės. Vėliau dvare mėginta įkurti senelių namus. Tuo užsiėmė jau ne S.Bittins bendrovė.

Teisėsaugai į akis krito kai kurie bendrovės "Remilgė" sandoriai su šiuo metus gyvenamųjų namų kvartalą statančia bendrove "Stadena". Tuo metu "Stadenai" vadovavo" kitas asmuo, tačiau buvo teigiama, kad realusis vadovas yra S.Bittins. Teisėsauga buvo nustačiusi, kad "Stadena", atstovaujama projektų vadovo S.Bittins, ir "Remilgė", atstovaujama to paties S.Bittins, sudarė pirkimo-pardavimo sutartį.

Aiškintasi ir dokumentuose buvusių parašų kilmė. Buvo pastebėta, kad kai kuriuose parašų būta skirtingų. Buvo suskaičiuota, kad neaišku, kaip išgaravo apie 116 tūkst. eurų.

Pernai liepą Kauno apygardos prokuratūra nutraukė tyrimą dėl turto pasisavinimo nesant nusikalstamos veiklos požymių, o aplaidus apskaitos tvarkymas buvo pripažintas mažareikšmiu nusikaltimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pirkėjas

Pirkėjas portretas
Prabėgo tiek metu, o Bitinsas iki dabar stato griuvėsius. Nesilaiko sutarčių sąlygų, apgaudinėja žmones. Jo statomi namai, rekonstruojami butai yra pijokų rankų, pagyveni metus ir iškrenta langai kurie nepritvirtinti ir kreivi, pradeda begt stogas, skyla pamatai, gipso sienos kas antro varžto nėra, laiptai skirtingų aukščių, pločių. Langai įstatyti kreivai. Niekam nepatariam pirkti iš Stadena, ar konrečiai Saulius Bittins.

Jo

Jo portretas
Jo perdanga gelzbetonine.. tokiam name nera perdangos.. Jei jau rasot straipsni bent pasidomekit o ne is google beleka kopijuokit.

Aš portretas
Vis dėlto lazda turi du galus. . .ponia irgi ne šventa jau galėjo 10 namų nusipirkt už tai ką "pasiskolino"
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių