Quantcast

Kauniečių šeimai – apdovanojimas už žydų gelbėjimą

Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas šiandien Kazio Griniaus progimnazijoje „Jad Vašem“ pasaulio tautų teisuolių medaliu ir garbės raštu apdovanojo Blažaičių šeimą. Kauniečiams apdovanojimas skirtas už tai, kad jie Antrojo pasaulinio karo metais savo namuose Panemunėje priglaudė Chavos ir Rafaelio Finų dukrą Rozą bei augino ją iki karo pabaigos.

Pasak Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky, salėje atlikusios žaibišką mokinių apklausą, tokius renginius, kuriuose apdovanojami žydų gelbėtojai, būtina rengti mokyklose. Mat jose iki šiol stokojama žinių apie tai, ką žydai veikė Lietuvoje 600 metų, apie jų, žydų, naikinimą karo metais, apie jų gelbėtojus lietuvius, kurie rizikavo savo gyvybe, priglausdami savo šeimose suaugusius žydus ir jų vaikus.

„Šitie žmonės padarė didžiulį žygdarbį“, – sakė apie gelbėtojus F.Kukliansky.

Izraelio nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvai A. Maimonas prieš įteikdamas Antanui Blažaičiui (1897-1949), Adelei Blažaitienei (1903-1988) ir jų dukrai Valentinai Eugenijai Blažaitytei-Liutikienei (1927-1993) skirtus pasaulio tautų teisuolių medalius ir sertifikatus į apdovanojimo ceremoniją atvykusiems šių gelbėtojų palikuoniams priminė tų išgelbėtų žydų šeimų, jų narių gyvenimą iki geto, gete ir po to.

Patys mokiniai dvasingai parengtame renginyje skaitė apie Chavos ir Rafaelio Finų dukrelės Rozos išgelbėjimą nuo Vaikų akcijos – tai padarė Blažaičių šeima, kuri jau buvo priglaudusi prie jų namų krepšyje paliktą sušaudyti varomų žydų kūdikį. Tuo tarpu Blažaičių dukra Valentina turėjo mesti mokyklą, kad būtų šalia nekalbėjusios lietuviškai Rozos. Pastaroji kaimynams buvo pristatyta kaip kurčnebylė giminaitė iš kaimo. Po karo jos tėvai grįžo gyvi iš koncentracijos stovyklos ir pasiėmė ją iš Blažaičių. O štai antrosios, išgelbėtosios krepšyje, mergaitės tėvai neatsirado – ji tapo Irena Margarita Blažaityte, kurios dukra Rima Švėgždaitė, dalyvavusi apdovanojimo ceremonijoje, su savo dukrele grojo renginio dalyviams.

Kazio Griniaus progimnazija šiam renginiui buvo pasirinkta neatsitiktinai – prezidentas K.Grinius ir jo žmona Kristina šiemet taip pat apdovanoti „Jad Vašem“ pasaulio tautų teisuolių medaliu, kuris įteiktas artimiausiam prezidento giminaičiui – K.Griniaus progimnazijos direktoriui Stanislovui Šimanauskui.

Lietuvoje jau yra 892 piliečiai, pripažinti pasaulio tautų teisuoliais. Kiekvieno pasaulio tautų teisuolio garbei Izraelyje esančioje Teisuolių alėjoje pasodinamas medis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
Mano babytė gelbėjo žydus , paskui tie patys žydai sudarė išvežimo sąrašus,o mano šeimą, atsidėkodami, susodino į lagerius.Nors vienas atsiprašė?,perskaitė viešai žydų-TEISĖJŲ pavardes? Dabar ,atseit,tik jie vieni vargšai.Kada atskleisim KGB archyvus ir paviešinsim ,ką ir žydai pridirbo Lietuvai ir lietuviams?

idomu

idomu portretas
iseina kad kitu tautybiu niekas negelbejo? vien tik zydai? o kodel kyla sis ? gal norima itikti briuseliui o gal zydai pasauli valdo? juk ir genocidas nekyla be priezasties ar tikslo tai???...kodel siandien tiek daug musulmonu pabegeliu ? ir tai ar ne mosad darbas ???.... Taip kad gerai kad geri zmones gelbejo gerus bet nereikia daryti isskirtinumo nes tas /padlaiziavimas/ jau darosi visiems akivaizdus...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių