Quantcast

Kauniečių Rugsėjo 1-oji: kardelių ir prabėgusios vaikystės šventė

Rugsėjo 1-oji, naujųjų mokslo metų pradžia, – viena iš laikui atsparių tradicijų. Ji neaplenkia nė vienos kauniečių šeimos: vieni palydi savo atžalas į vaikų darželius ar mokyklas, kiti patys praveria universitetų, kolegijų, profesinių mokyklų duris ir žengia pirmuosius savarankiško gyvenimo žingsnius. Rugsėjo 1-ajai neabejingi net ir tie, kas neturi tokio amžiaus šeimos narių, nes ji primena greitą laiko tėkmę.


Ieva Valasevičiūtė, abiturientė

Ši Rugsėjo 1-oji man kelia nerimą. Kai pagalvoju, kad esu dvyliktokė ir artėja baigiamieji egzaminai, pasidaro kažkaip baisu. Juk tai nulems visą tolesnį gyvenimą, tad reikia pasirodyti gerai.


Rasa Ciplijauskaitė, rusų kalbos mokytoja

Rugsėjo 1-oji, aišku, man asocijuojasi su mokiniais. Šiuo metu padedu broliui pardavinėti gėles, o rudenį jau vėl reikės kibti į darbus, mokyti vaikus, todėl prisiminusi Rugsėjo 1-ąją, pagalvoju pirmiausia apie mokinius ir darželinukus. Nors savų vaikų ir neturiu, bet vis tiek laukiu susitikimo su mokiniais.


Antanas J., informatikas

Rugsėjo 1-oji man asocijuojasi su besaikiu alkoholio vartojimu. Pats šią dieną negeriu, geria kiti, bet nors ir yra uždrausta alkoholio prekyba per mokinių šventę, visi žino, kad Rugsėjo 1-ąją geriantieji – daugiausia mokiniai ir studentai.


Mindaugas Šukys, dėstytojas, prokuroras

Prisiminęs vaikystės Rugsėjo 1-osios vaizdus pirmiausia atmintyje sužimba kardelių, gvazdikų ir kitų gėlių vaizdai, kuriuos su savo klasiokais nešdavau mokytojai. Prisimenu nenorą eiti į mokyklą, dienų skaičiavimą: kiek liko iki vasaros atostogų, "katino dienų", pabaigos. Dabar, kai pagalvoju apie šią įsimintiną dieną, tai ji man pirmiausia asocijuojasi su dėstymu – mano darbu.


Artūras Andrėjauskas, verslininkas

Rugsėjo 1-oji man primena, kad vaikai jau užaugo, o laikas greit praskriejo. Prisimenu vaikystę – tai buvo patys smagiausi mano metai mokykloje. Mano abu vaikai yra studentai, vienas mokosi antrame kurse, o kitas jau baigia bakalauro studijas – nuo rugsėjo 1 d. bus ketvirtakursis. Manau, kad abu jie yra pasiilgę studijų, susitikimo su seniai matytais draugais.


Laura Žalinkevičienė, darbų vadovė

Rugsėjo 1-oji man primena mokyklą, išsiilgtą susitikimą su draugais po pavasario. Turiu dukrą, kuri kaip tik keliaus pirmąkart į mokyklą – bus pirmokė. Bet pagalvojusi apie dukters tapimą moksleive, bent jau dėl pinigų jos mokykliniam krepšeliui nesijaudinu. Santaupų įvairiems drabužiams, sąsiuviniams ir kanceliarinėms prekėms radau.

Ernesta Petrauskaitė, pirmakursė

Rugsėjo 1-oji man primena gedulą. Neseniai palikau mokyklą, o jau šį rudenį tapsiu studente. Esu kaunietė ir studijuosiu Kaune, tad nesikraustysiu gyventi į bendrabutį, liksiu namuose. Iš vienos pusės, man įdomu ir džiaugiuosi, nes susipažinsiu su naujais žmonėmis, tikiuosi, rasti draugų, įgyti naujos patirties, iš kitos pusės, man truputėlį baugu, jaučiu šiokį tokį jaudulį, nes nežinau, kas laukia. Tikiuosi, kad universitete man patiks.


Algimantas Treikauskas, Kauno miesto simfoninio orkestro vadovas

Rugsėjo 1-ąją tapatinu su mokslais ir žiniomis. Prisimenu, kaip mokytoja vesdavo pirmokus. Net pagalvojus užplūsta malonūs prisiminimai. Kiek daug yra patirta mokyklos laikais: jaunystė, draugai, patys įvairiausi įspūdžiai. Rugsėjo 1-oji – šventė tėvams ir vaikams. Mano vienam sūnui ši diena bus ypatinga – iš pradinuko jis taps vyresniu mokiniu, nes baigęs penkias klases pereis į gimnaziją. Sūnus ir džiaugiasi, ir jaudinasi. Dalis jo draugų kartu pereis į mokyklą, o su naujais bendraklasiais reikės susipažinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jusuvarbas

jusuvarbas portretas
komentaras
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių