Quantcast

Kaune vyks dvejos NATO pratybos

Balandį ir birželį Kauno mieste vyks dvejos karinės pratybos. Numatomas karinės technikos judėjimas, tačiau aktyvių karinių veiksmų miestiečiai nepamatys.

Oficialiai patvirtinta

Skelbiama, kad balandžio 24 – birželio 3 d. Kaune vyks NATO ryšių bataliono organizuojamos karinės pratybos "Tvirtas kobaltas 2018". Jose dalyvaus apie 1,2 tūkst. karių iš 25 NATO šalių, Švedijos ir Suomijos.

"Jų metu bus vertinami NATO ryšių vienetų gebėjimai užtikrinti informacijos apsikeitimą ir ryšio palaikymą tarp NATO greitojo reagavimo pajėgų (NRF) kovinių vienetų, jungtinių ir komponentų vadaviečių visame pasaulyje. Pratybų vadovavimo ir valdymo centras kartu su visa infrastruktūra bus dislokuotas Panemunėje esančiame Vytauto Didžiojo jėgerių batalione. Pratybose kariai užduotis vykdys naudodamiesi įvairiomis technologiškai pažangiomis ryšių priemonėmis", – pasakojo Gynybos štabo viešųjų ryšių karininkas kpt. Tomas Pakalniškis.

Tokios pratybos Kaune rengiamos jau ne pirmą kartą. Jos miestiečiams nėra matomos, nes vyksta batalione. Galima stebėti tik karinės technikos judėjimą.

Kaip ir pernai, Lietuvos kariuomenė (LK) ir Kauno miesto savivaldybė šių pratybų metu teiks priimančiosios šalies paramą. Atvykstančioms pajėgoms bus suteikiamos reikalingos paslaugos: galimybė naudotis tiek civiline, tiek karine infrastruktūra, ryšių ir informacinių technologijų, apgyvendinimo ir maitinimo, medicinos ir kitos paslaugos.

Nacionalinės pratybos

Vasaros pradžia duos startą vienoms didžiausių Lietuvos ir NATO sąjungininkų bei kitų specialiųjų tarnybų pratyboms "Perkūno griausmas 2018". Nacionalinių pratybų metu Vilniuje ir Klaipėdoje vyks aktyvūs pratybų veiksmai. Kaunas liks šiek tiek nuošaliau nuo pagrindinio veiksmo, tačiau vis tiek prisidės.

LK jungtinės lauko taktikos pratybas "Perkūno griausmas 2018" organizuoja LK Gynybos štabas, Mobilizacijos ir Pilietinio pasipriešinimo departamentas.

Šių pratybų tikslas – treniruoti Lietuvos ginkluotųjų pajėgų gebėjimus, vykdyti plataus spektro operacijas Lietuvos teritorijoje savarankiškai ir kartu su NATO ir sąjungininkų pajėgomis.

Abiejų pratybų metu galimi trumpalaikiai eismo apribojimai, bet apie juos gyventojus informuosime iš anksto.

"LK vienetai ir kitos institucijos treniruosis ir įgyvendins daugelį šalies gynybos procedūrų, greito perėjimo iš taikos meto struktūros į karo meto struktūrą. Pirmose šių pratybų etapuose Lietuvos kariuomenės ginkluotosios pajėgos treniruosis šalies gynybos ir kitas operacijas vykdyti savarankiškai, t.y. be sąjungininkų paramos. Vėliau į Lietuvą atvykus NATO pajėgoms bus treniruojamasi vykdyti operacijas kartu su sąjungininkais", – "Kauno dienai" sakė Gynybos štabo viešųjų ryšių karininkas kpt. T.Pakalniškis.

Pratybose dalyvaus ne tik LK padaliniai ir NATO sąjungininkai, bet ir kitos valstybės ginkluotosioms pajėgoms priskiriamos struktūros, Krašto apsaugos ir Vidaus reikalų ministerijoms pavaldžios institucijos bei civilinės organizacijos.

"Pratybose bus treniruojama vykdyti šalies gynybos operacijas tiek savarankiškai, tiek ir kartu su į šalį atvykstančiomis sąjungininkų pajėgomis. Planuojame, kad nacionalinėse pratybose "Perkūno griausmas" dalyvaus iki 8 tūkst. karių, pareigūnų ir civilių", – pranešė T.Pakalniškis.

Savivaldybės indėlis

Pratybų "Perkūno griausmo 2018" metu Kaune intensyvių karinių veiksmų neplanuojama, tačiau gyventojai neturėtų nustebti pamatę judančią karinę techniką. Planuojama, kad per Kauną į kitus Lietuvos miestus vyks nemažas karinės technikos perkėlimas.

"Abiejų pratybų metu galimi trumpalaikiai eismo apribojimai, bet apie juos gyventojus informuosime iš anksto", – sakė LK atstovas.

Vis dėlto Kaunas įdės indėlį ir į nacionalines pratybas. Kauno miesto savivaldybei pavaldžios sveikatos institucijos turės patikrinti rezervo karių sveikatą.

"Sieksime užtikrinti sąveiką su pratybose dalyvaujančiais kariniais vienetais. Dalyvaus savivaldybių bendrosios praktikos gydytojai. Jie tikrins mobilizacinio rezervo sveikatą, teiks kitą pagalbą. Esant reikalui, miestas turės suteikti techniką, transportą ir pan. Kartu bus išbandytas ir patikrintas pratybose dalyvaujančių savivaldybių pasirengimas mobilizacijai ir jos vykdymas", – apie Kauno vaidmenį būsimosiose pratybose komentavo Kauno savivaldybės Miesto civilinės saugos skyriaus vedėjas Gediminas Jankus.

Pratybos "Perkūno griausmas 2018" vyks šių metų birželio 1–15 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Ne Lietuvą ruošiasi jie ginti ,o patys save pritraukė prie ruso ,durneliai lietuviai,negi to nesuprantate.JAV tikslas buvo priartėti prie ruso.Jeigu norės ,tai toje Lietuvoje ,tą karinę platformą nušluos nuo žemės rusas akimirksniu. Labai gaila, kad Lietuvą pavertė karinę platformą,dėl to kalta Lietuvos prezidentė.Niekas nepuola tos Lietuvos.Bet rusas padarė didžiulę klaidą ,leisdamas daryti perestroikas visoje TSRS .

Jonas

Jonas portretas
Vyrų paduos ,ne bet kokių o amerikonų karių.Nu kurveškos Lietuvos ,pasiruoškite.Bet amerikonai ne durni,su bet kuo neina,nenori užkrato,tai ne mūsų durniai ,kiša į visokį bjurastį savo b...., paskiau ,kas paskiau aišku manau visiem.....

NA NA

NA NA  portretas
ne pratybos vyks Kaune , o " Lietuva buvo Rusų ,o dabar mūsų ",vyks eilinę reklama ir amerikonų demonstravimasis prieš Europą ,atsisakėt Rusų ,o dabar pabandykit atsisakyti mūsų ,,,,,,sėkmės , nešauk karo , karas gali ir atsiliepti ,įdomu , kaip jaučiasi kgbistai su komunistais ,kurie tarnavo rusams ,o dabar prisiplakė prie amerikonų ,,,,,
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių