Quantcast

Kaune stovės lenkiškas gnomas?

Vroclavo (Lenkija) meras ketina Kaunui padovanoti miesto simbolį – gnomą. Kauno miesto vadovai ieško tinkamiausios vietos bronziniam nykštukui.

Gegužę vyks tarptautinis forumas "Kaunas – Europos kultūros sostinė" (KEKS), kuriame patirtimi dalysis įvairių miestų atstovai. Lenkijoje esantis Vroclavo miestas jau buvo tapęs Europos kultūros sostine, todėl jo atstovai dalyvaus renginyje. Su šiuo miestu Kaunas turi partnerystės sutartį. Į forumą  Vroclavo meras vykti ketina ne tuščiomis.

"Vroclovo meras Kaunui nori padovanoti gero linkintį gnomą. Mums pasakė, kaip jis atrodytų, tad dabar viską deriname. Jie turi visą istoriją su tais nykštukais", – kalbėjo Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Jis patikino, kad bronzinis gnomas nėra didelis, apie 44 cm, todėl daug vietos Kaune tikrai neužims.

Vroclavo senamiestyje pilna įvairiausių nykštukų, nes tai miesto simbolis. Dažniausiai praeiviai juos sutinka netikėtose vietose – ant laiptų, palangės, stogo.

Dažniausiai praeiviai juos sutinka netikėtose vietose – ant laiptų, palangės, stogo.

"Gal gnomu nėra tikslinga vadinti, labiau tinka nykštukas, kuris atėjęs iš legendų. Pačiame Vroclave kiekviena įmonė gali pasigaminti nykštuką, kuris atitiktų jų veiklą. Jei kavinė, tai nykštukas rankose laiko riestainį, kažką gamina, todėl labai atraktyviai visas miestas atrodo. Nykštukų tame mieste gali  rasti bet kur. Tai tikrai yra Vroclavo savitumo simbolis", – pasakojo KEKS vadovė Virginija Vitkienė.

S.Kairys tikino, kad kol kas dar derinama vieta, kur galėtų nutūpti bronzinis gnomas. Vicemeras užsiminė, kad viena iš svarstomų vietų – K.Donelaičio gatvėje, prie "Medicinos" banko. Tačiau nykštukas galėtų stovėti ir Senamiestyje.

"Norime, kad vieta kažkaip būtų susijusi su Lenkija. K.Donelaičio gatvėje gal ir galima būtų pastatyti, bet ten nėra didelio žmonių srauto, todėl vis dar ieškome geriausio varianto", – sakė S.Kairys.

KEKS vadovės V.Vitkienės nuomone, nedideliam nykštukui tinkamiausia vieta būtų Kauno senamiestyje. Anot jos, svarbu, kad jis netrukdytų praeiviams.

"Nykštukas labai mažo dydžio, tad galėtų atsirasti prie kokios nors laiptinės durų, o ne viduryje gatvės, kad už jo neužkliūtų žmonės. Ir Vroclave jie dažnai sėdi, stovi ar važiuoja taip, kad būtų matomi, bet netaptų kliūtimis. Tai dekoratyvinis dalykas, kuriam nereikia jokio postamento ir jis gali būti tvirtinamas tiesiog prie grindinio", – sakė V.Vitkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romanas

Romanas portretas
Vargšelė jūs, ponia Žemyna. Vargšė, kad tokius kvailus tėvus turėjote, vargšė, kad esate sklidina nepykantos lenkų tautai ir nematote to kas gražu, o kas ne. Vargšė, kad nesuprantate koks rezultatas laukia tų mažuliukų, kurie save laiko didingais, o iš tikro tėra kupini pretenzijų žmogeliukai. Ir vargšė ta tauta, kurioje daug tokių kaip tamsta. Lenkai yra puikūs žmonės ir ne veltui pas juos duonos nuolat veržiasi mūsų tautiečiai: jie myli savus, bet neatstumia ir mūsų - svetimšalių.

Žemyna

Žemyna portretas
Ak, ponai lenkai! Jeigu šiame amžiuje jūsų politikai ir jūsų čia dosniai išlaikomi karingojo lenkiškumo nešėjai bei jų akcijos (irgi jūsų finansuojamos!) taip nesireikštų, gal ir užmirštų žmonės praeito ir ankstesnių amžių jūsų darbelius bei jūsų nuo Lietuvos atsiriektas jos etnines žemes... Tačiau to nebuvo. Tai bandote kitokį „ėjimą”? Pradžiai savo gnomą įspraudžiate? Ar jis netaps Trojos arkliu? Juk ne veltui mūsų tėvai mokė: kai lenkas ką dovanų kiša, bėk nuo jo ir nuo jo dovanos kuo toliau!

+A+

+A+ portretas
Kaunas turi savo nykštuką, užsilipusį ant Karo muziejaus fontano. Visai gražu būtų ir šią dovaną įkurdinti kažkur šalia. Tegul būna dviese.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių