Quantcast

Kaune sparčiai daugėja policijos rėmėjų

Kad gatvės nepretenduotų priminti serialo „Sopranai” epizodų, o pilietiškumo kaip reiškinio netektų įrašyti į „Raudonąją knygą”, būtinas visuomenės narių bendradarbiavimas. Tam Kauno policijos atstovai gyventojus ragina įsitraukti į visuomenės sergėtojų – policijos rėmėjų veiklą. 

Didelis susidomėjimas

Pasak šią vasarą vykusių policijos rėmėjų mokymų iniciatoriaus - Kauno apskr. vyriausiojo policijos komisariato bendruomenės pareigūno Pauliaus Klikūno, asmenų, norinčių savanoriškai padėti policijai vykdyti jos funkcijas šįmet ypač gausu. „Įprastai per metus rengiami dveji policijos rėmėjų mokymai, o birželio 25-liepos 3 d. vyko jau treti ir rudenį planuojami dar”, – vardijo P.Klikūnas.

Pastaruosiuose policijos rėmėjų mokymuose dalyvavo beveik pusšimtis žmonių: Kauno Centro ir Aleksoto seniūnijų seniūnaičiai, pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijos „Baltai Juoda“ nariai, KTU studentai ir kapelionas Pedro Pich bei aktyvūs miestiečiai.

Mokymus sudarė 7 paskaitos, aprėpiančios policijos rėmėjų etikos, veiklos pagrindus; administracinės ir baudžiamosios teisės pagrindus, žmogaus teisių apsaugą, ginklų ir specialiųjų priemonių naudojimo tikslus, būtinąją gintį ir pan. Kursą visuomeniniais pagrindais dėstė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato specialistai. Baigusieji mokymus gavo policijos rėmėjų pažymėjimus, o gatvėje juos išskirs dėvimos specialios liemenės.

Grąžinti skolą visuomenei

Plačiau apie policijos rėmėjų mokymus pasakoja bendruomenės pareigūnas P.Klikūnas, organizacijos „Baltai Juoda“ atstovas Ovidijus Gudaitis ir aktyvi mokymų dalyvė - KTU žmonių išteklių vadybos III kurso studentė Aistė Kukytė.

- Kodėl tapote policijos rėmėjais?

O. Gudaitis: Visada stengdavausi aktyviai įsitraukti į veiklas, nes taip aš grąžindavau bent dalį skolos visuomenei. Visuomenė mums duoda labai daug, tik ne visada tai pastebime ir įvertiname. Štai man ji davė studijas, darbą, aplinką, draugus – viską. O ką aš, tu, mes duodame visuomenei atgal? Sakysite: „Mokame mokesčius!“, bet, kodėl negalime jai duoti šiek tiek daugiau?

Be to, mokymuose susiradau draugų, veiklos, čia galiu save ugdyti, tobulinti, o vėliau kažkam dar ir padėsiu. Nerealus jausmas, kai gali padaryti kažką gero dėl kito ir už tai dar gauti naudos sau! Jaunimas nuolat ieško, kur save išreikšti. Atstovaudamas organizaciją „Baltai Juoda“ teigiu, kad policijos rėmėjų veikla – prasmingas būdas išreikšti save ir padėti visuomenei. Moksleiviai, studentai – mūsų ateitis, tad skatinkime juos žymiai prisidėti prie visuomenės gerbūvio kūrimo.

A. Kukytė: Visada vertinau tiesą ir teisingumą. Policijos rėmėja tapau, nes noriu dar labiau paskatinti savo pilietiškumą, kartu tai suteiks daugiau drąsos ir padės rimčiau reaguoti į pažeidimus, įstatymų nesilaikymą.

- Ar Kaune didelis policijos rėmėjų poreikis?

P. Klikūnas: Kaune trūksta policijos pareigūnų, tad talkinančiųjų policijai – policijos rėmėjų vaidmuo akivaizdus. Noriu akcentuoti, kad pas mus vis dar nėra pilietinės visuomenės. Tad mes,savo pavyzdžiu norime paskatinti gyventojus tokią sukurti.

O. Gudaitis: Koks pirmas požiūris į policininką? Tikriausiai pasipiltų žargonas – „mentai“ ir pan. bei iškiltų susiformavusi nuomonė, kad policininkų užduotis yra bausti, nors iš tikrųjų jų funkcija – užtikrinti saugumą, padėti visuomenei. Tapdami policijos rėmėjais, norime pakeisti požiūrį į pagalbą teikiančias valstybines institucijas. Kas būtų, jei pati visuomenė padėtų ne tik sau, bet ir institucijoms vykdyti veiklą? Būtų ne gerai, o – labai gerai!

A. Kukytė: „Kaune gyvenu kelerius metus, per tą laiką pastebėjau, kad policijos rėmėjų pagalba ypač praverstų sudrausminat pažeidėjus. Gimtinėje (Batėgalos k., Jonavos r. – aut. past.) taip pat pastebiu, kad jų trūksta, bet čia prasikaltusiųjų, ypač jaunimo, moralė vaidina labai svarbų vaidmenį. Didelę reikšmę daro pilietiškumo stoka ir kultūra. Dažnai pažeidėjas net neklauso, ką jam nori pasakyti. Žinoma, visos Lietuvos prižiūrėti neįmanoma. Noriu pažymėti, kad policijos rėmėjais gali būti ne visi: jei nesupranti kas yra pilietiškumas, pagalba, pareiga ar moralė – ši veikla tikrai ne tau.

- Ar mokymuose gautas žinias naudojate kasdieninėje veikloje?

A. Kukytė: Žinoma! Išmoktus savigynos būdus, daugybę teisinių reglamentų ir svarbiausių įstatymų, kurie naudojami mūsų – policijos rėmėjų ir pačių policininkų veikloje - jau pritaikiau drausmindama draugus ar pažįstamus.

O. Gudaitis: Išėjęs į gatvę aš esu pilietiškas žmogus, kuris pasirengęs ir žino kaip priimti sprendimus pačiose įvairiausiose situacijose. Būdamas policijos rėmėju įgaunu daugiau teisių ir galiu imtis griežtesnių veiksmų, žinoma, prižiūrint pareigūnams.

- Ką pasakytumėte policijos rėmėjų skeptikams?

P. Klikūnas: Kartais tai atrodo, lyg kova su vėjo malūnais... Siūlau sudalyvauti akcijose Kaune: „Pilietiškas Aleksotas“ (vyks rugpjūčio 6-14 d.) bei akcijoje „Atspėk negalią“ (rugpjūčio 13 d. Kauno automobilių stovėjimo aikštelėse bus tikrinama, ar sveikieji nestato automobilių neįgaliesiems skirtose vietose).

O. Gudaitis: Skeptikams siūlau sudalyvauti bent vienoje policijos rėmėjų rengiamoje akcijoje ir tik tada nuspręsti: reikalinga tai, ar ne.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas123

Antanas123 portretas
Ačiū jaunimui
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių