Quantcast

Kaune prisimintos pačios dramatiškiausios Kalėdos

  • Teksto dydis:

Prieš 150 metų gimęs Kazys Grinius savo trumpo prezidentavimo laikotarpiu taip ir neturėjo progos pasveikinti Lietuvos žmonių su Kalėdomis – karinis perversmas iš posto prezidentą išvertė 1926 metais, naktį iš gruodžio 16-osios į 17-ąją, kai iki švenčių buvo likus vos savaitė, o pačioje prezidentūroje jau ruošti stalai iškilmingai prezidento 60-mečio šventei.

Ši jubiliato atžvilgiu įvykdyta neteisybė atitaisyta po 90 metų – prezidentas K. Grinius šeštadienio vakarą pasveikino susirinkusiuosius Kaune artėjančių švenčių proga ir baigė savo kalbą labai optimistine nata: „Žiūrėdamas į gausingą Jūsų susirinkimą šios iškilmės proga, aš nepalenkiamai įsitikinęs Lietuvių Tautos gyvata. Su švente Jumi visus.“

Šis prezidento K. Griniaus susitikimas su kauniečiais vyko Istorinės prezidentūros sodelyje, kuriame šiandien buvo prisimintos pačios dramatiškiausios Kalėdos Kaune.

Renginyje „Žiema artėja, pone Prezidente“ kalėdinę nuotaiką šventinėmis dainomis kūrė Kauno Juozo Gruodžio muzikos konservatorijos džiazo vokalistai Ugnė Kazlauskaitė ir Eligijus Jukna, o apie neramias perversmo dienas pasakojo įspūdingą ugnies ir pirotechnikos pasirodymą „Flaming Christmas story“ sukūrę „Ugnies valdovai“. Prezidentą K. Grinių įtaigiai įkūnijo aktorius Edvinas Vadoklis.

Po šventės mecenato, įmonių grupės „Nuova“, vadovo Minvydo Znaidausko sveikinimo žodžių, užsižiebė ir prezidentūros šventinis apšvietimas, išryškinęs po remonto drožiniais pasipuošusius rūmų langus.

„Kalėdų ir jubiliejaus laukimo džiaugsmas K. Griniaus atveju neatsiejamai susijęs su didžiule drama valstybės ir jo paties gyvenime. Gerai, kad po perversmo K. Grinius rado paguodą santuokoje ir vaikelio gimime“, – pasakojo Istorinės prezidentūros vadovė Renata Mikalajūnaitė.

Šventiškai papuoštas Istorinės prezidentūros sodelis miestiečius džiugins kasdien iki pat Trijų Karalių. Iki vėlaus vakaro, 23 val., tūkstančiais lempučių šviečiančiame sodelyje vakarais skambės kalėdinė muzika, o prožektorių šviesoje sustingę prezidentai žadins praeivių smalsumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
vida smetoninis perversmas sulenkejusio stuobrio svita nuslave ZMOGU ...o veliau parode pasturgali LIETUVAI ir PASIRAITESsiltas apatines kelnes ISSUOLIAVO su savo svita I amerikele-kur buvo pinigeliai Lietuvos saugomi taciau Grinius liko atmintyje -ZMOGUS .pagarba tikram tautos zmogui K.GRINIUI sviesi atmintis!!!!

Alina

Alina portretas
Labai išradinga ir atsakinga Prezidentūros direktorė p. Renata. Visada labai kruopščiai rengia parodas, o ne taip, kad tik pliusą užsirašytų. Už tai čia ir renginiai būna turiningi ir elegantiški. Tokių epitetų vertas ir apšvietimas. Padėka apšvietėjams, kad taip ir tiek pagražina miestą.

tomas

tomas portretas
Pačiu laiku ir ryžtingai įvykdytos ,,dramatiškiausios" Kalėdos, nes būtume sulaukę TRAGIŠKIAUSIŲ Velykų.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių