Quantcast

Kaune kuriasi vienas perspektyviausių startuolių pasaulyje

  • Teksto dydis:

Prestižinėje „TechCrunch“ konferencijoje į 20 perspektyviausių startuolių sąrašą patekęs išmaniųjų namų apsaugos technologiją vystantis startuolis „Cujo“ kuria padalinį Lietuvoje. Bendrovė planuoja iki šių metų pabaigos įdarbinti 20 aukštos kvalifikacijos specialistų, kurie kurs, tobulins ir testuos technologiją bei vykdys jos techninį palaikymą ir klientų aptarnavimą.

„Lietuvą pasirinkome dėl kelių priežasčių. Viena vertus, Lietuva yra konkurencinga lokacija kaštų prasme, o tai svarbu jaunai bendrovei. Kita vertus, Lietuvos informacinių technologijų talentai, kuriantys produktus ir vykdantys jų palaikymą, yra aukščiausios klasės. Ne veltui tokios bendrovės kaip „Uber“, „Wix“, „Revel Systems“ pasirinko Lietuvą ir sukūrė čia sėkmės istorijas. Tikimės, kad augdami prie šios garbingos komandos prisijungsime ir mes“, - teigia „Cujo“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Einaras Gravrockas.

„Cujo“ įrenginys yra išmanioji ugniasienė, jungiama prie maršrutizatoriaus ir leidžianti apsaugoti namų bevielio interneto tinklą nuo programišių atakų. Pastaruoju metu tai tampa itin didele problema, nes 90 proc. įrenginių renka ir kaupia asmeninę vartotojo informaciją, o 70 proc. iš jų yra visiškai neapsaugoti nuo kibernetinių atakų. Pasak kūrėjų, debesų kompiuterijos ir mašininio mokymosi principais paremtas „Cujo“ yra tarsi policininkas, prižiūrintis informacijos srautus.

„Augant daiktų internetui (angl. – „Internet of Things“) ši problema bus dar opesnė. Šiuo metu vidutiniame namų ūkyje Jungtinėse Amerikos Valstijose prie bevielio interneto tinklo jau prijungta apie 20 įrenginių, technologijų mėgėjų namuose šis skaičius siekia 40, o kai kuriuose namų ūkiuose į tinklą sujungta ir apie 100 prietaisų, palaikančių įvairias išmaniųjų namų funkcijas. Dėl to namų ūkiams programišių atakos tampa nemažiau pavojingos nei verslo bendrovėms“, - pastebi E. Gravrockas.

Prognozuojama, kad daiktų interneto apsaugos sistemų rinka iki 2020 metų augs apie 55 proc. ir sieks 26 mlrd. eurų. Skaičiuojama, kad tuo metu į daiktų internetą bus sujungta apie 50 mlrd. įrenginių.

Šiuo metu startuolis jau yra pardavęs daugiau nei 4000 „Cujo“ įrenginių, valdomų „Android“ ir „iOS“ operacinėms sistemoms skirta programėle. Keletas JAV pagamintų įrenginių artimiausiu metu pasieks ir Lietuvą.

„Šalies ekonomikai reikalingi ne tik dideli, daug darbo vietų sukuriantys investuotojai, bet ir mažesni, tačiau didelę pridėtinę vertę kuriantys projektai. Per paskutinius kelerius metus Lietuvą savo produktų vystymo šalimi pasirinko jau ketvirta kibernetinio saugumo rinkoje veikianti bendrovė. Tai leidžia tikėtis, kad šalyje susikurs progresyvus naujas klasteris. O šis perspektyvus startuolis vieną dieną gali tapti investicijų „vienaragiu“, kurio vėliau norės didieji investicijų medžiotojai“, - teigia užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas.

Kaune įsikursiantis „Cujo“ padalinys yra pirmasis bendrovės padalinys ne JAV.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių