Quantcast

Kaune – „Fluxus“ įkūrėjo J. Mačiūno aikštė

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio vakarą Kaune visuomenei bus pristatytas naujausias miesto akcentas – „Fluxus“ įkūrėjo Jurgio Mačiūno vardu pavadinta aikštė.

„Tai bus pirmoji aikštė pasaulyje, į kurią negalima patekti. Be to, tai vienintelė aikštė, kurios, stovint ant šaligatvio, netgi nematyti“, – teigiama savivaldybės pranešime.

J.Mačiūno aikštės vardas suteiktas trišalei sankryžai, jungiančiai Vytauto prospektą, Donelaičio ir Parodos gatves.

Ši vieta parinkta įamžinti J.Mačiūną, nes minėtoji sankryža šakojasi priešais Parodos gatvės namą Nr. 1, kuriame vaikystėje gyveno vienas iš „Fluxus“ judėjimo pradininkų.

„Oficiali aikštės atidengimo ceremonija nevyks. Tai prieštarautų „Fluxus“ judėjimo filosofijai“, – teigia savivaldybė.

J.Mačiūnas (1931–1978) pasaulyje žinomas kaip eksperimentinio XX amžiaus 7-ajame dešimtmetyje atsiradusio meno judėjimo „Fluxus“ pradininkas ir vedlys. Šis judėjimas telkė įvairių meno šakų kūrėjus, todėl apėmė platų kūrybos spektrą – nuo fotografijos ir gatvės meno iki poezijos ir dramos.

J.Mačiūnas gimė 1931 metais Kaune. Antrajam pasauliniam karui baigiantis jis su šeima pasitraukė į Vokietiją, vėliau emigravo į JAV. Savo motinos, buvusios Valstybės teatro baleto trupės šokėjos, skatinamas studijavo architektūrą, grafinį dizainą ir muzikologiją. 1960 metais J.Mačiūnas su Almiu Šalčiu Niujorke atidarė galeriją AG, čia ir gimė „Fluxus“ judėjimas. Menininkas rašė manifestus, organizavo koncertus, leido ir apipavidalino „Fluxus“ antologijas, periodiką, kūrė hepeningus, akcijas, performansus, konceptualiuosius vaizdinius, objektus, muzikinius ir literatūrinius pokštus, nukreiptus prieš grynąjį „profesionalų“ meną.

Vilniaus miesto savivaldybė už 5 mln. JAV dolerių yra įsigijusi visą J.Mačiūno kolekciją – 2600 eksponatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
ir uz ka jau cia tam,emigrantui-pabegeliui tokia garbe.Jei butu LIETUVOJE kures ir gyvenes tai tada...!!!

...

... portretas
Čia taip kanalizacijos liuko dangtį įvardijo?..

kaunietis

kaunietis portretas
siūlau zuoko vardu jis daug tų nesąmonių brangiai pripirko ir ne Kaune o Vilniuje aikštę pavadinti
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių