Quantcast

Kaunas ir vėl taps laimės sostine: ko tikėtis šiemet?

Praėjusį kovą Laimės dieną spalvinęs geltonai, šiemet Kaunas teptuką merkia į žalią spalvą, o laimę, kvepiančią laimais, žada dalyti visiems be išimties.

Kovo 20-oji žaliuos

"Laimė – laimas", – paralelių tarp širdį šokdinančio jausmo ir žaliojo citrinos giminaičio ieškojo "Kaunas – Europos kultūros sostinė (KEKS) 2022" rinkodaros projektų vadovė Irutė Tumaitė.

Kovo 20-ąją minint Tarptautinę laimės dieną, šie citrusiniai vaisiai pabirs po visą miestą ir sufleruos vietas, kuriose slypės laimė įvairiu pavidalu.

"Laimą, kaip laimės simbolį pasirinkome neatsitiktinai. Žmones, kurie neturės minčių iniciatyvoms arba laiko prie jų tądien prisijungti, raginsime pirkti laimus ir su draugais, kolegomis ar šeimos nariais kepti laimo skonio pyragus, maišyti laimonadus ar mėgautis kokteiliais su laimais. Investicija juk visai nedidelė! Svarbiausia, kad parduotuvės vaisių nepritrūktų", – trečiąjį kovo trečiadienį I.Tumaitė žadėjo daug linksmybių.

Po sėkmingo praėjusių metų debiuto, šiemet prie Laimės dienos prisijungė visas būrys organizacijų, bendruomenių ir "KEKS 2022" partnerių, todėl programoje numatyta apie 100 įvairiausių iniciatyvų  – pradedant trumpalaikėmis akcijomis, baigiant renginiais universitetuose, besitęsiančiais visą dieną.

Išsamią programą miestiečiai galės sužinoti jau kitą savaitę. Ji bus paskelbta interneto tinklalapyje www.laimesdiena.lt.

Laimę dalys kitiems

Kaip ir praėjusiais metais, plačiai atvėrusi duris skaitytojų su keturkojais bičiuliais lauks Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešoji biblioteka. Šunys, katės ar jūrų kiaulytės tądien bus laukiamos net traukiniuose – specialiais reisais kartu su savo šeimininkais jie galės keliauti į laimės sostinę Kauną.

"Prie Laimės dienos jungiasi menininkė Jolita Vaitkutė. Šiuo metu ji vykdo kūrybos procesą", – koks bus galutinis rezultatas, I.Tumaitė neatskleidė, teprasitarė, kad paveikslą, sudėliotą iš laimo vaisių, miestiečiai galės išvysti ir užuosti prekybos ir pramogų centre "Akropolis".

Praėjusiais metais kalbėjome apie tai, kad žmogus laimingas, kai eina į sporto klubą, renginį, kai mėgaujasi gardžiu desertu. Šiemet laimės žinutė bus gilesnio turinio.

Praėjusiais metais Laimės dienos iniciatoriai "KEKS 2022" ambasadoriai skelbė: "Laimė yra." Šiemet jie žvelgia plačiau ir sako: "Duok kelią laimei."

"Praėjusiais metais kalbėjome apie tai, kad žmogus laimingas, kai eina į sporto klubą, kultūrinį renginį, kai mėgaujasi gardžiu desertu. Šiemet laimės žinutė bus gilesnio turinio, – "KEKS 2022" atstovė priminė žaliosios laimės dienos temą. – Šiemet kalbėsime apie prieinamumo didinimą, todėl, kviesdami žmones prisijungti prie Laimės dienos, raginome pagalvoti, kaip jų iniciatyvos galėtų būti naudingos senjorams, neįgaliesiems, kitataučiams ar žmonėms su augintiniais. Žmonėms, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių ne visada gali patekti į visas erdves."

Seminaras apie prieinamumą

Laimės dieną, kuri miestiečių dėmesį dalysis su kovo 20-ąją minima Žemės diena, numatyta viešnagė aklųjų muziejuje, ekskursijos gestų kalba ir paskaitos. Jų metu sveikieji galės iš arčiau susipažinti su pasauliu, kuriame bendraujama verbaliai, suvokiama vizualiai ir perduodama rankų ar kitų kūno dalių judesiais. Moksleiviai ir studentai lankys paliktus vaikus, vienišus senelius. Kartu su jais pietaus, šnekučiuosis ir dovanos laimę, tarkime, specialių akinių pagalba pažinti virtualų pasaulį.

"Laimės diena sudaryta iš trijų branduolių. Vienas jų – aktyvacijos. Kitas – seminaras", – trečiąjį palikusį pokalbio pabaigai, I.Tumaitė susitelkė į mokymus, skirtus prieinamumo temai.

Dalytis savo patirtimis į Kauną tądien atvyks pranešėjai iš Italijos, Lenkijos ir kitų pasaulio šalių. Svečiai pasakos apie neįgaliesiems skirtas terapijas, renginius, nuo A iki Z orientuotus į neįgalius žmones ir aplinką, kurią galima paversti dar palankesne labiau pažeidžiamiems sluoksniams.

"Pavyzdžiui, yra pastatų, kurių prieigos nepritaikytos ne tik neįgaliesiems, bet ir senjorams. Laiptai per statūs, nėra turėklų. Seminaro metu pranešėjai pasakos geruosius pavyzdžius", – I.Tumaitė vylėsi, kad kauniečiams tai bus gera pamoka.

Kulminacija – diskoteka

Vakarop, sutemus, Kauno geležinkelio stotis nušvis laimų spalvomis, o jos viduje vyks tai, ką "KEKS 2022" komanda vadina trečiuoju Laimės dienos branduoliu.

"Tylioji diskoteka. Tiksliai net nežinau, ar tai muzikinis pasirodymas,  ar nuotykis", – I.Tumaitė neabejojo, kad bet kokiu atveju finalas laukia tas pats – neišmatuojamas laimės pliūpsnis.

Susirinkusiesiems bus išdalytos ausinės, kuriose jie girdės trijų skirtingų atlikėjų kūrinius. Ką matys aplinkiniai? Niūniuojančius ir linguojančius, po ausinėmis pasislėpusius melomanus. Ką girdės? "Greičiausiai tik kojų trepsėjimą", – ši scena, pašnekovės manymu, dar kartą priartins prie Laimės dienos temos ir leis įsijausti į kurčiųjų pasaulį.

Paklausta, kodėl dienos kulminacijai pasirinkta Kauno geležinkelio stotį, I.Tumaitė tikino, kad patogus prieinamumas neįgaliesiems, tik viena iš priežasčių.

"Norėjome parodyti, kad kultūra gali vykti su kultūra visai nesusijusiose vietose. Be to, šūkis "Duok kelią laimei" stočiai labai artimas. Čia daug kelių!", – "KEKS 2022" rinkodaros projektų vadovė vylėsi, kad laimė į Kauną jais riedės ne tik iki 2022-ųjų, bet kur kas ilgiau, o laimės virusu ateityje užsikrės ir kiti Lietuvos miestai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rima

Rima portretas
Taip matosi kad Matijošaitis tai laimingas, o kaip Kaunas sunku pasakyti .

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Netikiu,kad kovo 20-ąją Kaunas bus visiškai laimingas,kol ten neperkels iš Vilniaus minsterijos su gėjais ir lesbėm.

pradžiai

pradžiai portretas
derėtų lietuvių kalbos pasimokyti, kad nekiltų į galvą mintis sakyti: VYKDYS KŪRYBOS PROCESĄ...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių