Quantcast

Kaunas atsisveikina su viešbučiu-vaiduokliu „Respublika“

Daugiau nei 30 metų Kauną šiurpinęs „Respublikos“ viešbučio vaiduoklis baigia išnykti. Liko tik nedideli pėdsakai, kuriuos greitai pakeis naujas pastatas.

Vaiduoklis nugriautas

Ilgus metus Karaliaus Mindaugo prospekte vaidenosi nebaigtas statyti „Respublikos“ viešbutis. Savo atšiauriomis sienomis ir kiaurais langais jis mojuodavo svečiams, atvykusiems į „Žalgirio“ areną. Tačiau dabar vaizdas kitoks – iš vaiduoklio liko tik statybinių atliekų krūva. Ilgai laukti nereikės, kai neliks ir paskutinių „Respublikos“ dulkių, jas pakeis modernumu dvelkiantis „Magnum“ verslo centras.

„Vaiduoklio griovimo darbai baigti, o „Magnum“ statybos gerokai pasistūmėjusios į priekį. Svarbu paminėti, kad tam tikros senojo pastato konstrukcijos yra likusios – tiek, kiek numatyta projekte, pagal kurį yra išduotas statybos leidimas. Demontuotos tos vaiduoklio dalys, kurių pagal naująjį projektą nebuvo techninių ir projektinių galimybių panaudoti ir pritaikyti „Magnum“ eksploatacijoje, net taikant naujausias technologijas. Dalį po griovimų likusių medžiagų naudojame verslo centro statybvietėje, tuo tarpu nebereikalingas ateinančiomis savaitėmis iš čia išgabensime“, – kalbėjo projektą vystančios „Vičiūnų grupės“ vadovas Šarūnas Matijošaitis.

Greitai stiebsis aukštyn

Dalis „Respublikos“ plokščių panaudotos požeminės automobilių parkingo aikštelės statyboms. Netrukus pastatas išlįs iš požeminių aukštų ir pradės stiebtis į viršų.

Vaiduoklio griovimo darbai baigti, o „Magnum“ statybos gerokai pasistūmėjusios į priekį.

„Aukštesniojo „Magnum“ bokšto rengimas jau įgavęs pagreitį – baigti svarbūs pamatų, dviaukščio požeminio parkingo bei betonavimo darbai. Pastariesiems prireikė per 5 tūkst. kubinių metrų betono ir 600 t armatūros. Artimiausiomis savaitėmis pradėjus montuoti perdangas, bokštas sparčiai stiebsis į viršų. Tuo tarpu didelės apimties darbai netrukus startuos ir antrojo bokšto vietoje. Šis bokštas bus žemesnis, tad abiejų užbaigimas numatomas panašiu metu – kitų metų rudenį“, – toliau dėstė Š.Matijošaitis.

Anot jo, projektas yra tikrai išskirtinis. Be to, yra ir vidinis džiaugsmas, jog pavyko nugriauti Kauno gėda tapusį pastatą.

„Tikrai džiaugiuosi, kad sėkmingai baigėme šį itin kompleksišką ir beprecedentį visose Baltijos šalyse demontavimo procesą. Griaunama buvo sunkiasvorę techniką užkėlus ant 42 metrų pastato, tuo pat metu vyko ir statybos darbai, aplink – veikiantys kaimynų pastatai, tad svarbiausia buvo garantuoti saugumą, ką sėkmingai ir padarėme. Tai lėmė kruopštus pasirengimo procesas ir efektyvus generalinių rangovų bei griovėjų bendradarbiavimas. Šio etapo pabaiga, mano galva, turi ir svarbią simbolinę reikšmę. Ši vieta pačiame miesto centre – savotiškas veidrodis tų pokyčių ir atsinaujinimo, kurių taip reikėjo Kaunui. Neatsitiktinai „Magnum“ kompleksą siejame su pokyčio investicija ir šviežiu požiūriu“, – tikino „Vičiūnų grupės“ vadovas.

Apie projektą

Verslo centras „Magnum“ bus sudarytas iš dviejų dalių. Vienas trikampis korpusas bus dvylikos, kitas – aštuonių aukštų. Tai bus aukščiausias pastatas Naujamiestyje.

Požeminėje dviejų aukštų aikštelėje bus įrengta virš pusės tūkstančio automobilių parkavimo vietų, čia tilps ir 80 dviračių. Pastatas bus draugiškas aplinkai, tad vietą atras ir elektromobilių įkrovimo stotelės.

Planuojama, kad naujame verslo centre bus apie 1700 darbo vietų, o erdvės bus suderintos su darbais ir poilsiu.

„Tai tikrai nebus žalios spalvos, tačiau maksimaliai stengiamės pritaikyti noratoriškas idėjas. Perdangose tarp aukštų bus sumontuota kilometrai vamzdelių, tad pati perdanga taps šildymo ir šaldymo elementu. Čia nebus tradiciškai įprastų šaldymo agregatų, o visas šildymo ir vėsinimo būdas bus labai vientisas ir neagresyvus žmogui. Taip pat bus įrengtas vadinamasis geoterminis šildymas, kai energija naudojama iš žemės gelmių“, – anksčiau yra sakęs verslo centro architektas Tomas Kuleša.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas kaunasi

kaunas kaunasi portretas
jei jau statyti tai ne 12 ir 8 aukstu , o jau bent 36 ir 27 tai butu kazkas rimciau, graziau ir zymiai ispudingiau

...

... portretas
Tai kad to tvarkymosi nesimato, tik ištisinė chaltūra... ir - BEGALINIS pinigų plovimas, kuris tęsis ir po krabo... juk amžinai griuvėsiuose gyvent negalėsim.

Povilas

Povilas portretas
O man miesto tvarkymas ir spartus atgimimas labai patinka.Ir visai nesvarbu "mano", "tavo" ar dar kokios chebrytės valdo. Jei vertinčiau , tai tikrai santykis būtų 10:1 dabartinių naudai. Nereikėtų ieškoti kur kas nedadaryta laikinai - pabaigs, kur įtrūkęs koks kraštas, ar kur po liūties prisikaupė vandens...Kai seniau nieko nedarė, tai ...nebuvo jiems ką ir sakyti , Visi ramiai, niekam netrukdant su "savo" remontais, tyliai gyveno ...bei tarp savų keikė valdžią arba bėgo į užsienį [ per tą gerą ir gražų gyvenimą] . Dabar daugelis grįžta , nes mato permainas [ pagal statistiką šiemet jau du mėnesius imigravo daugiau nei emigravo...Manau , kad ne visi tai žino, bet jei žino , tai "netiki"...Tikėjo tik kai skelbia apie emigraciją...]. Miestas gražėja tikrai ir tai džiugina, kad ir ką rašinėtų kauniečių nedraugai. O kad yra klaidų ar šiokio tokio broko, tai gerai jog pasakote. Manau kaip seniau [ atremontuotoje L. Alėjoje ] taip ir dabar miesto tvarkytojai pasitaisys ir broką ištaisys...
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių