Quantcast

Kas įkops į Kauno mero olimpą?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Vieningo Kauno" komandoje – daugiausia naujų veidų. Taryboje ir toliau dirbs šią kadenciją bebaigiantys V.Matijošaitis, Jūratė Elena Norvaišienė, Povilas Mačiulis, Benjaminas Želvys ir Tomas Bagdonavičius. Kiti vienuolika – naujokai politikoje.

Neoficialiuose pokalbiuose jau bandomi piešti naujosios Kauno valdžios kontūrai, bet visi laukia, kas įkops į mero olimpą. Nors užsimenama, kad miesto vairas slysta iš konservatorių rankų, dabartinis vadovas lengvai savo pozicijų užleisti neketina.

Bus daug naujokų

Jau kalbama, kad valdančiąją daugumą bandys formuoti šešiolika mandatų gavęs "Vieningas Kaunas", po keturias vietas užsitikrinę Liberalų sąjūdis ir socialdemokratai.
Antrajame mero rinkimų ture paaiškės, ar dar vienas mandatas atiteks "Vieningam Kaunui" ar savo gretas taryboje papildys konservatoriai, gavę trylika vietų taryboje.

"Apvalėme tarybą. Nebebus tų, kuriems iškeltos baudžiamosios bylos ir kurie dirbo savivaldybės įmonėse. Tarybos narių kokybė labai pakils, nes susirinks žmonės, kurie ateina ne dėl to, kad gautų darbą sau arba savo draugams. Ateina išsilavinę, gabūs, turintys darbus ir užsiėmimus žmonės, vedami įsitikinimų, kad Kaune reikia ne tik permainų – reikia greitų permainų", – sakė daugiausia balsų mero rinkimuose gavęs "Vieningo Kauno" lyderis Visvaldas Matijošaitis.

"Vieningo Kauno" komandoje – daugiausia naujų veidų. Taryboje ir toliau dirbs šią kadenciją bebaigiantys V.Matijošaitis, Jūratė Elena Norvaišienė, Povilas Mačiulis, Benjaminas Želvys ir Tomas Bagdonavičius. Kiti vienuolika – naujokai politikoje.

V.Matijošaitis laikosi nuostatos, kad miesto taryba gali dirbti be opozicijos. Klausimus, su kuo norėtų formuoti valdančiąją koaliciją, kol kas nuleidžia negirdomis. "Geriau būtų, kad tarybos nariai nežaistų kaip smėlio dėžėje ir neneigtų kažko vien dėl to, kad tai ne jų partijos siūlymas. Norėčiau, kad taryboje neliktų atsarginių suolelio. Esu nusiteikęs dirbti su visais", – šyptelėjo "Vieningo Kauno" lyderis.

Opozicija nevilioja

Konservatorių komanda, sekmadienį surinkusi 23 proc. balsų ir nusileidusi "Vieningam Kaunui", kol kas pasiduoti neketina.

"Neprarandame kovinės dvasios. Antrasis rinkimų turas sudėlios visus taškus", – pareiškė meras Andrius Kupčinskas.

Jis nedviprasmiškai leido suprasti, kad trylika vietų miesto taryboje gavusi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai tikrai neskuba užleisti vietos prie valdžios vairo.
"Patikimos komandos patirtis čia bene didžiausia. Kas stos prie miesto vairo po antrojo turo, tam be mūsų patirties bus sudėtinga", – tikino A.Kupčinskas.

"Iki antrojo rinkimų turo dar daug laiko. Neplanuojame iš karto nerti į opoziciją. Tikimės rasti kompromisą", – pridūrė jis.

Su kuo bandys ieškoti kompromiso, A.Kupčinskas kol kas nenorėjo atskleisti. Kalbos apie oligarchus leidžia manyti, kad konservatoriai vargiai galės dirbti su V.Matijošaičio komanda.

"Gavome vienu mandatu daugiau nei per praėjusius rinkimus, tad išties nebuvome nustumti į antrą planą. Buvo išleista daug pinigų, buvo daug populizmo, bet mes vieninteliai Kaune sugebėjome tam pasipriešinti", – kalbėjo A.Kupčinskas.

Padėjo Dievas?

Konservatorių gretose – du naujokai. Tai dainininkas Liudas Mikalauskas ir Jurgita Kupčinskienė, dabartinio mero žmona. Ji po reitingavimo padarė didžiausią šuolį ne tik savo partijos sąraše, bet ir iš visų į tarybą išrinktų politikų. Kauniečiai ją iš 74 – paskutinės – sąrašo pozicijos pakėlė į dešimtą vietą. Į tarybą po ketverius metus trukusios pertraukos grįžta Jonas Koryzna.

"Dievas yra. Pernai birželį aš toje pačioje vietoje ir buvau, bet paskui užleidau vietą Liudui Mikalauskui, nes maniau, kad jis yra labiau vertas būti dešimtuke. Sveikas protas grąžino ten, kur ir turėčiau būti", – taip savo sėkmę komentavo J.Kupčinskienė.

Paklausta, ar dirbant taryboje nekils politinių ginčų su vyru, dabartinio mero žmona atsakė: "Andrius daugiausia palaikymo ir kritikos sulaukia iš manęs, nes visus jo ir tarybos sprendimus, miesto reikalus analizuoju, diskutuojame, ir man reikia argumentų. Be abejo, kad ginčysimės, tik ne tarybos salėje."

Liks vyriška frakcija

Kauno socialdemokratų lyderė Orinta Leiputė patvirtino, kad atsisakys tarybos nario mandato. "Lieku dirbti Seime ir ruoštis naujiems Seimo rinkimams. Kaune lieka vyriška frakcija", – šyptelėjo O.Leiputė.

Jai užleidus savo vietą, į miesto tarybą patenka Arvydas Garbaravičius, likęs penktoje vietoje. Kauno socialdemokratų lyderė neslepia apmaudo dėl rinkimų rezultatų. "Keturios vietos taryboje netenkina, bet jau nieko nepakeisi – Kaunas pasirinko dešiniuosius. Tikėjomės bent jau šešių ar septynių mandatų", – neslėpė politikė.
Socialdemokratų naujokas taryboje – Darius Razmislevičius.

Prioritetų neatskleidžia

Liberalų sąjūdis iki šiol turėjo tris vietas taryboje. Per naują kadenciją jų gretas papildys dar vienas partijos bendražygis – Domas Sirgedas, miesto valdžios naujokas.
"Užėmėme dvi trečiąsias vietas, bet lūkesčiai buvo didesni", –  pripažino Kauno liberalų lyderis Rimantas Mikaitis. Jis liko trečias kovoje dėl mero posto.

Apie tai, su kuo sieja savo ateitį į tarybą išrinkti liberalai, R.Mikaitis kol kas neįvardijo.

"Rinkimai dar nesibaigė, todėl ir pauzė iki galutinių rezultatų neišvengiama. Akivaizdu, kad kalbėsis ir bandys tartis visi. Mes partijos skyriuje taip pat diskutuosime, bet kol kas jokių prioritetų nėra", – tikino politikas.

Ir toliau ves laidas

Kęstučio Pūko vadovaujamas visuomeninis judėjimas "Kaunas – kitokia Lietuva" miesto taryboje užims tris vietas. Tarybos nariu taip pat tapo Kęstutis Mazurkevičius, kuris yra vadovavęs buvusiai Kauno Raudonojo Kryžiaus ligoninei. Trečiasis pagal sąrašą Petras Jakštas Kauno politinėje padangėje iki šiol nebuvo žinomas.

Pats K.Pūkas rinkimų rezultatų nebuvo linkęs vadinti sėkme. "Aš visai kitaip žiūriu. Einu dirbti žmonėms ir nežinau, ar tai sėkmė, ar ne", – svarstė radijo ir televizijos stočių savininkas.

Paklaustas, su kokia jėga jam būtų priimtinesnis darbas koalicijoje, K.Pūkas tikino kol kas apie tai nesvarstantis ir laukiantis mero rinkimų antrojo turo rezultatų. "Atėjęs į svečius, kol stikliukai nepripilti, aš taip pat sakau, kad negeriu", – bandė juokauti K.Pūkas.

Pasiteiravus, ar savo laidose ne kartą kritikavęs dabartinius valdančiuosius, galėtų dirbti vienoje komandoje su konservatoriais, K.Pūkas nuo tiesaus atsakymo išsisuko: "Ką čia kalbėti, kol stalas dar nepadengtas. Dirbti galiu su visais, tik ne su žulikais." Jis tikino, kad ir toliau ketina rengti laidas apie savivaldybę. Ar taip nebus pažeisti etikos principai, K.Pūkas galvos nesuka.

Kultūrininkų pajėgos

Šįkart Kauno rinkėjai buvo palankūs kultūros ir meno žmonėms. Septintą kadenciją miesto taryboje dirbs Kauno valstybinio choro vyriausiasis dirigentas ir meno vadovas prof. Petras Bingelis. Prie miesto valdžios prisijungė ir gerai žinomas operos dainininkas Liudas Mikalauskas.

Nors abu jokiai politinei partijai nepriklauso, bet kauniečiai už juos balsavo Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų sąraše.

"Vieningas Kaunas" į miesto tarybą atsiveda taip pat ne vieną žmogų iš kultūros ir meno srities. Tai šokių trenerė Jūratė Elena Norvaišienė, Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovas baritonas Benjaminas Želvys, Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto dekanė Teatrologijos katedros docentė Ina Pukelytė, architektas, Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekanas, profesorius Jonas Audėjaitis.

Liko už borto

Nemaža staigmena tapo tai, kad mandatų miesto taryboje šįkart negavo partija "Jaunoji Lietuva", Darbo partija bei "Tvarka ir teisingumas".

"Taip mūsų darbą įvertino rinkėjai. Nesugebėjome jų įtikinti, gal ir sąrašas buvo silpnokas. Kita vertus, aštuonerius metus dirbome opozicijoje, tad ir galimybių įrodyti savo pranašumą darbais nebuvo", – rezultatus vertino dabartinės Darbo partijos frakcijos miesto taryboje seniūnas Gintaras Jonas Furmanavičius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liudas

Liudas portretas
Pagaliau ir Kaunas turės apsukresnį merą, gal aplenksime ir Vilnių, o ne lyginsimės su Balbieriškiu. Sėkmės Matijošaičiui!!!

Spaudos konferencija

Spaudos konferencija portretas
Ką tik baigėsi Matijošaičio spaudos konferencija - puiki komanda ir jos lyderis - nedaugžodžiauja, protingas, kompententingas. TIKRAI Kaunas nepraloš išsirinkę meru Visvaldą. O įdomu KOKIE Kupčinskienės nuopelnai miestui, kad buvo taip "išreitinguota"?

samas

samas portretas
Šustauskas buvo vienintėlis meras neapsivoęs, todėl ir buvo visaip ujamas. Kad primyžo į palmės vazoną, tai dar nenusveria jo teigiamų veiksamų.
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių