Quantcast

Karščio grimasos: oro kondicionieriais darbe turi pasirūpinti patys darbuotojai?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Nuo 10 iki 19 val. stogdengiams – poilsio metas. Tai vaizdas ne iš karštosios Ispanijos, o iš vienos Kauno statybų aikštelės. Alinantys karščiai į neviltį varo ne vieną dirbantį kaunietį, tačiau skundų dėl nepakenčiamų darbo sąlygų nesulaukta.

Pradeda 4 val. ryto

Sinoptikai perspėja: didelė tikimybė, kad karščio indeksas artimiausiu gali viršyti 45 laipsnius. Tokios prognozės kelia nerimą kauniečiams, jau ir dabar priverstus dirbti beveik pirties sąlygomis.

Kai kurios Kauno bendrovės dėl užklupusių karščių drastiškai pakeitė darbo grafikus.

"Šiuo metu mūsų bendrovės statybvietėse stogdengiai darbą pradeda 4–6 val. ryto. Nuo 10 val. iki 18–19 val. jie ilsisi. Kai tvyro toks karštis, ant stogo ilgai nepabūsi", – sakė "YIT Kausta" generalinis direktorius Kęstutis Vanagas. Vakare, orui kiek pravėsus, darbuotojai vėl susirenka ir triūsia iki 23 val. Statybininkai pastebi, kad per karščius ir technika dažniau genda.

"Palemono keramikos", kur kaitriose krosnyse gaminamos plytos, statybiniai blokai, direktoriaus pavaduotojas Romas Valčiukynas pripažino, kad karštis naudingas gamybai, bet ne darbuotojų savijautai.

"Vargstame visi", – neslėpė R.Valčiukynas. Cechuose šiomis dienomis, teigė pašnekovas, laikosi apie 25 laipsnių temperatūra. Prie keramikos gaminių kaitinimo krosnių – dar didesnė. Gerai nors tiek, kad prie jų tenka dirbti vos keliems žmonėms.

Per porą dienų, pasakojo pavaduotojas, per 100 darbuotojų kolektyvas darbe išgėrė apie 300 litrų mineralinio ir paprasto vandens.

Tarsi pirtyje

Vienos gamyklos darbuotojai "Kauno dienai" guodėsi, kad šią savaitę jų cechuose – nežmoniškas karštis, o jų darbas – ne iš lengvųjų. Paklausti, kodėl nesikreipia į Valstybinę darbo inspekciją, jie tik numoja ranka. "Nieko nepakeisi, o darbo vietos nesinori prarasti", – atkerta anonimais panorę likti darbininkai.

Gamyklos administracijos atstovai problemų nemato: ką padarysi, nuo karščio juk kenčia visa Lietuva.

Kitų gamyklų atstovai taip pat buvo nekalbūs. "Direktorius atostogauja, pavaduotojo nėra. Neturiu ką jums pasakyti. Mums ir taip pakanka problemų", – sulaukėme beveik identiškų atsakymų.

Vienos gamyklos atstovė tepridūrė, kad darbuotojams yra parūpinta šalto geriamojo vandens, o du kartus per savaitę jie gali atsigaivinti ir valgomaisiais ledais.

Lenda į dušą

Šiomis dienomis nesaldu ne tik kelininkams, statybininkams, bet ir virėjams, kepyklų darbuotojams.

Restorano "Bajorkiemis City" direktorė Neringa Kanarskaitė teigė, kad juos gelbėja tik galinga ventiliacijos sistema. Būtent dėl jos virtuvėje gana vėsu. Tačiau patekus į nedidelį koridorių, vedantį į restoraną, iš karto griebia tvankuma.

Restorane – vėl vėsa. Vis dėlto kai kurie daug judėti turintys darbuotojai net po kelis kartus per dieną gaivinasi nusimaudydami duše, įrengtame netoli virtuvės.

Niekas nesiskundžia

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) atstovai pasakojo, kad labiausiai kenčia dirbantieji lauke ir patalpose, kuriose kas nors yra kaitinama. Vis dėlto dėl karščio jokių skundų šiemet iš Kauno dar nesulaukta. Iniciatyvos tikrinti patys, ar darbo vietose esanti temperatūra atitinka normas, inspektoriai sakė irgi nesiėmę.

"Rengiame prevencinius reidus, bet šiuo laikotarpiu neturime galimybės – turime per mažai darbuotojų, be to, dalis jų atostogauja", – pareiškė VDI Kauno skyriaus vedėjo pavaduotoja Inesa Brundzienė.

Ar VDI bent nutuokia, kokiame karštyje tenka dirbti kai kuriems kauniečiams? "Nematavome, negalime pasakyti", – teigė I.Brundzienė. Ji pridūrė, kad jų tarnybos specialistai vyktų tikrinti tik sulaukę skundų.

Rekomenduojama didžiausia temperatūra, kuriai esant dar galima dirbti, yra 27 laipsniai. Jeigu darbas – fizinis, riba yra dar žemesnė.

"Kitu atveju darbdaviui rekomenduojame, kad darbuotojams suteiktų papildomų pertraukėlių, aprūpintų vandeniu. Sustabdyti darbų mes tikrai negalėtume", – kalbėjo I.Brundzienė.

Ne priežastis nedirbti

Jeigu darbdavys nevykdytų šių rekomendacijų, vienintelė išeitis saugančiam sveikatą darbuotojui – išeiti iš darbo? "Ne, juk karštis nėra pastovus dalykas. Žmonės juk supranta, kad ne visur yra galimybių sudaryti reikiamas sąlygas", – aiškino I.Brundzienė.

Anot jos, "per karšta" – netinkamas motyvas anksčiau laiko palikti darbo vietą arba išvis nepasirodyti. Tokiu atveju patartina kreiptis į gydytoją, kad jis įvertintų karščio sveikatai keliamą grėsmę.

Vienintelė galimybė atsisakyti dirbti, kai sveikatai ir gyvybei gresia akivaizdus pavojus.

"Reikia patiems šnekėti su darbdaviu, galima kreiptis ir į mus. Mes eitume, rašytume jam rekomendacijas, tartumėmės su juo. Gal įmanoma padaryti papildomą vėdinimo sistemą, įrengti ventiliatorius? Juk darbdaviai nori, kad ir darbuotojai dirbtų, ir kad gamyba vyktų", – kalbėjo vyriausioji darbo inspektorė.

Nėra reglamentuojama ir kokios turi būti suteikiamos pertraukėlės esant karščiui. Dėl jo apskritai nėra jokių konkrečių nurodymų. Konkrečiau apibrėžti tik reikalavimai dėl darbo šaltoje aplinkoje.

Šaltis – blogiau už karštį?

Pernai Kauno darbo inspektoriai skundų gavo ir dėl karščio, bet daugiau nepatenkintųjų buvo per šalčius. "Žiemą pagal skundą netgi teisme matavome temperatūrą – žmonės skundėsi, kad šalta", – prisiminė I.Brundzienė.

Skundėsi lankytojai

Šią vasarą dėl per aukštos temperatūros darbo vietose Valstybinė darbo inspekcija sulaukė dvylikos skundų ir pranešimų: Vilniaus apskrityje – 3, Klaipėdos – 3, Šiaulių – 1, Panevėžio – 1, Utenos – 1, Alytaus – 2, Telšių – 1.

"Pusė visų pranešimų gauta ne iš pačių darbuotojų, o iš lankytojų, klientų. Daugiausia skundžiamasi karščiu prekybos centruose ir jų patalpose įsikūrusiose smulkiose parduotuvėlėse, taip pat gamybos įmonėse, vienas anoniminis skundas – dėl gatvėje dirbančių darbininkų. Pasitvirtina maždaug du trečdaliai skundų", – sakė VDI Komunikacijos skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DINA

DINA portretas
GERAI ,KAD DIRBU TOKIOJE ĮSTAIFOJE ,KURI RŪPINASI SAVO DARBUOTOJAIS...PAS MUS KABINETUOSE VISUR SUDETI KONDICIONIERIAI..BET IRGI SU PROTU REIKIA JAIS NAUDOTIS-NES DVI KOLEGES ,,PERSALO'':)

Anonimas

Anonimas portretas
Kadangi vasaros darosi vis "įdomesnės", ir valstybinės institucijos turėtų koreguoti visokiu teisinius aktus - toks ir darbas, kai žmogus darbo dieną kankinasi tvankumoj, o paskui su baime laukia kelionės namo, pvz., troleibusu. Darbdaviai irgi galėtų pasiskaičiuot elektros sąnaudas, kai visuose kampuose prijungiama ventiliatorių, ir pasidaryt kažkokias išvadas ;)

ne visai taip

ne visai taip portretas
Kad ir kokia galinga vėdinimo sistema,per karščius ji nepagelbės,nes trauks iš patalpų karštą orą ir tieks į patalpas,kartais net dar karštesnį,orą iš lauko.Išgelbės tik vėdinimo sistema su kondicionavimo moduliu!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių