Quantcast

Karo medikų misija – ukrainiečiai

Ne vienas gydytojas, dirbantis taikos sąlygomis, turi ir karo gydytojo licenciją. Vienas tokių – kaunietis chirurgas Jonas Andriuškevičius, neseniai lankęsis savo laisvę ginančioje Ukrainoje.

Tikslas – dalytis patirtimi

"Tai buvo trečia mano darbinė kelionė ligoninės delegacijos sudėtyje į Ukrainą per pastaruosius pusantrų metų", – Respublikinės Kauno ligoninės Dienos chirurgijos skyriaus vedėjas J. Andriuškevičius pristato, kad šios išvykos liudija ligoninės siekius bendradarbiauti su kuo daugiau medicinos įstaigų, pasikeisti profesiniu patyrimu.

Kelionių į Ukrainą tikslas – perduoti ukrainiečių medikams chirurgams Vakarų Europos klinikose įgytą didžiulę patirtį, skaityti pranešimus apie šiuolaikinės chirurgijos darbo organizavimą, naujausius laparoskopinės chirurgijos metodus.

"Taip vystomas ir medicininis turizmas. Anksčiau gautą neįkainojamą paramą iš Austrijos ir Vokietijos chirurgijos klinikų mes su malonumu atiduodame ukrainiečiams", – pastebėjo Respublikinės Kauno ligoninės generalinis direktorius docentas Linas Vitkus.

Nedrąsūs pirmi žingsniai

Pastarojo vizito Ukrainoje metu grupė Respublikinės Kauno ligoninės medikų dalyvavo tarptautiniame moksliniame medikų forume "Ukrainos medicina – europietiškas pasirinkimas".

Gydytojų Ukrainoje kol kas pakanka, jie kvalifikuoti, tačiau moderni aparatūra yra tik pavienėse ligoninėse, ja moka naudotis vos vienas kitas chirurgas.

"Renginį organizavo Ivano-Frankovsko nacionalinis medicinos universitetas ir apskrities administracija. Teko apsilankyti apskrities ir centrinėje klinikinėje ligoninėse, Prikarpatės onkologijos centre, Ivano Frankivsko regioniniame skubios pagalbos centre", – medicinos įstaigas vardijo mokslų daktaras J. Andriuškevičius.

Jis pasakojo, kad Ukrainos sveikatos sistema yra centralizuota, valstybės finansuojama ir kontroliuojama, visiems prieinama.

"Privačių gydymo įstaigų – vos kelios, draudiminė medicina nedrąsiai žengia pirmuosius žingsnius, nors Ukrainos vyriausybė siekia pereiti prie draudiminės medicinos modelio", – pastebėjo lietuvis, jau trečią kartą apsilankęs Ukrainoje.

Su ginklu nesiskiria

Ne kartą karštose pasaulio zonose lankęsis chirurgas J. Andriuškevičius pasakojo, kad už savo laisvę kovojančios Ukrainos karo zonose pirmenybė teikiama skubiai pagalbai.

Čia vystomas NATO projektas telemedicinos srityje, be to, ypač svarbus dėmesys skiriamas fizinei ir psichinei civilių ir karių reabilitacijai.

"Karo medicina orientuota į skubios, neatidėliotinos pagalbos teikimą. Pagal NATO dokumentus, išskirti keturi šios pagalbos-paramos lygiai. Pagalbos mastą nustato sistema "Rolė", – mokslų daktaras J. Andriuškevičius pabrėžė, kad karo medicina yra labiau struktūrizuota, tam tikru lygiu teikiama tam tikra pagalba.

Pavyzdžiui, "Rolė 1" teikiama pirmoji pagalba ir evakuacija iš mūšio lauko į "Rolė 2", kur atliekamos tik gyvybę gelbstinčios operacijos. Karo medikai turi nešiotis ginkluotę, apsaugos priemones ir jie visada yra pavojaus zonoje.

Trūksta daug ko

Respublikinės Kauno ligoninės medikai pastebėjo, kad Ukrainoje vaistų pakanka, bet jie ne visiems prieinami. Juolab dvigubai brangesni nei ES šalyse, o gyventojų atlyginimai dešimt kartų mažesni.

"Gydytojų Ukrainoje kol kas pakanka, jie kvalifikuoti, tačiau moderni aparatūra yra tik pavienėse ligoninėse, ja moka naudotis vos vienas kitas chirurgas", – J. Andriuškevičiui dabartinė situacija Ukrainos sveikatos sistemoje priminė tą, kokia buvo Lietuvoje 1995-1997 m.

Anot kauniečio, iš ukrainiečių reikia pasimokyti patriotiškumo, kantrybės, smalsumo, draugiškumo.

"Jiems reikia visko: medicinos instrumentų, tvarsliavos, reabilitacijos, vienkartinių priemonių", – vardijo chirurgas J. Andriuškevičius.

 

Jis ne kartą buvo misijose Afganistane ir pastebėjo, kad Ukraina yra civilizuotesnė už jį šalis. Čia geresnė infrastruktūra.

"Sužeisti kariai ar civiliai iš karo zonos Ukrainoje transportuojami į Kijevą, Ivano Frankivską, Lvovą, o Afganistano bekelėse išgelbėti sužeistą karį yra labai sunku", – prisiminė J. Andriuškevičius.

Su Afganistano pragaru palyginus kariaujančią Ukrainą, mokslų daktaras J. Andriuškevičius sako, kad pastaroji tampa panaši į kurortinę zoną. Naujos patirtys ir kilni misija dalytis skatina chirurgą bei jo kolegas padėti ne tik savo pacientams, bet ir visiems, kam reikia pagalbos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

monikahorakova

monikahorakova portretas
Nustokite leisti bankams diktuoti palūkanų normas. Esame pasirengę susitarti dėl mažiausių kainų rinkoje. Pratęskite būsto paskolą tinkamu laiku, raskite geriausią pasiūlymą. Optimizuokite savo kapitalą! Mes turime jums geriausius pasiūlymus. Jus atmetė daugelis bankų. Ar jums reikia skolos konsolidavimo finansavimo? Jeigu Jus domina solidžios derybos su tikru privačiu investuotoju, nedvejodami susisiekite su manimi, esu pasiekiamas 24 valandas per parą El. paštas: monikahorakova10@email.cz

BURIANOVA LUCIE

BURIANOVA LUCIE portretas
Půjčte si od 30 000 do 200 000 000 Kč Půjčte si od 30 000 do 200 000 000 Kč peníze od 1 000 Kč měsíčně , což můžete snadno spravovat . Je vždy k dispozici pro vaše výdaje a pro vaše nepředvídané události. Vyberete si částku, kterou potřebujete, a měsíční splátku, která odpovídá vašemu rozpočtu. Vaše měsíční platba zůstává pevná bez ohledu na použitou částku. Vaše peněžní rezerva je k dispozici bez dokladu o použití s ​​úrokovou sazbou 4 % ročně. Máte-li jakékoli dotazy, kontaktujte mou e-mailovou adresu: Telefon:+420 734 485 884 E-mail: Burianovalucie23@seznam.cz

Penuela waltz

Penuela waltz  portretas
Nabídka půjčky na peníze Jsem fyzická osoba, která nabízí peněžní půjčky od 50 000 Kč do 100 500 000 Kč komukoli, kdo potřebuje peníze. Přiveďte své projekty zpět k životu ve světě, zejména těm, kterým banka odmítá půjčit peníze. Jsem tu, abych vám pomohl vyřešit vaše malé problémy. Kontaktovat mě můžete mailem: penuelawaltz@seznam.cz nebo Whatsapp:+420604617576
VISI KOMENTARAI 78

Galerijos

Daugiau straipsnių