Quantcast

Karinių oro pajėgų štabe padirbėjo restauratoriai

  • Teksto dydis:

Ne pirmus metus po centimetrą restauruojamuose buvusiuose Kauno tvirtovės komendanto, o dabar – Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų štabo rūmuose baigtas buvusio komendanto kabineto interjero konservavimas ir restauravimas.

Ne pirmus metus po centimetrą restauruojamuose buvusiuose Kauno tvirtovės komendanto, o dabar – Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų štabo rūmuose baigtas buvusio komendanto kabineto interjero konservavimas ir restauravimas. Atliktais darbais sustabdytas dekoro irimas, patalpai grąžinta jos autentiška išvaizda.

Anot paveldosaugininkų, aeatidėliotinas dekoro restauravimas buvo būtinas: matėsi atšokęs, skilęs ir nubyrėjęs tinkas, atskiri fragmentai buvo visai sunykę. Dalis lipdinių ir tapybos kadaise kareivių vykdytų remontų metu buvo uždažyti keliais aliejinių dažų sluoksniais. Autentiškų krosnių siūlės buvo ištrupėjusios, paviršius – apneštas dulkėmis, suodžiais, statybinėmis medžiagomis, o dalis koklių – nuskilinėję.

Restauratoriai Nijolė Būraitė, Arvydas Paulionis, Stasys Pocius, Marijona Kačinskaitė dekoro konservavimo ir restauravimo ėmėsi atlikę tyrimus ir likvidavę avarinę būklę. Lipdiniai nuvalyti nuo nešvarumų ir vėlesnių uždažymų, byrantys fragmentai pašalinti, kiti – sutvirtinti, o trūkstamos lipdinių dalys – atstatytos. Tapybinis dekoras atidengtas pašalinus vėlesnių uždažymų sluoksnius. Autentiška tapyba sutvirtinta, sutvarkytas tinkas, užtaisyti smulkūs plyšiai, retušuoti tapybos fragmentai. Sienos ir lubos padengtos apsauginėmis medžiagomis dekorui apsaugoti. Užtaisytos koklių krosnies išdaužos ir plyšiai tarp koklių, atkurtas dekoro reljefo vientisumas ir glazūros sluoksnis.

Buvusio komendanto kabineto konservavimo ir restauravimo darbams Kultūros paveldo departamentas iš Paveldotvarkos 2014 m. programos skyrė 180 tūkst. litų, dar beveik 160 tūkst. litų skyrė pastatą valdantis Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų štabas.

Departamento direktorė Diana Varnaitė pabrėžia Karinių oro pajėgų štabo darbuotojų indėlį vykdant restauravimo darbus. „Kariškių skiriamas dėmesys ir dedamos pastangos galėtų būti geras pavyzdys, kaip išsaugoti istorines vertybes. Komendanto rūmai yra vienas iš unikalių atvejų, kai pastato paskirtis ir toliau atlieka savo pirminę funkciją. Be abejo, šiems darbams reikėjo tikrai daug laiko, kantrybės. Atsakingas ir kruopštus restauratorių darbas taip pat neliko nepastebėtas“, – sakė D. Varnaitė.

Komendanto rūmai – dalis XIX a. statytos Kauno tvirtovės. Jos statyba buvo įspūdingas projektas: mieste įrengta daugybė gynybinės, reprezentacinės, gyvenamosios ir ūkinės paskirties pastatų, iš kurių žinomiausi – devyni fortai, kareivinių miesteliai, karo ligoninė, Įgulos soboras. Patys rūmai statyti 1890-1891 m. pagal karo inžinierių Popovo ir Nepliujevo projektą. Kaune esantys rūmai iš kitų carinės Rusijos laikais jos teritorijoje įrengtų karinių pastatų išsiskyrė savo puošnumu – polichromine interjerų tapyba bei auksuotais lipdiniais. Tarpukariu šiuose rūmuose Lietuvos Krašto apsaugos ministerija įkurdino Vyriausiąjį štabą.

Nuo 1940 metų čia šeimininkavo svetimų šalių kariniai daliniai ir tik 1993 m. rūmuose vėl įsikūrė nepriklausomos Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų štabas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių