Quantcast

Kaip išsirinkti gerą namo administratorių?

Daugiabučius namus administruojančios bendrovės UAB Kauno komunalinio ir butų ūkio vadovai džiaugiasi įsigaliojusia tvarka, kai gyventojai bet kada savo nuožiūra gali keisti namo administratorių. Tačiau įspėja gyventojus būti atidžius ir primena rinktis tik oficialiame administratorių sąraše esantį juridinį asmenį.

Daugiabučius namus administruojančios bendrovės UAB Kauno komunalinio ir butų ūkio vadovai džiaugiasi įsigaliojusia tvarka, kai gyventojai bet kada savo nuožiūra gali keisti namo administratorių. Tačiau įspėja gyventojus būti atidžius ir primena rinktis tik oficialiame administratorių sąraše esantį juridinį asmenį.

Naudinga gyventojams

„Bus didesnė konkurencija, tokia tvarka kitus administratorius paskatins pasitempti, labiau atsižvelgti į gyventojų poreikius ir darbus atlikti kaip įmanoma pigiau“, –
įžvelgė daugybę pranašumų generalinis direktorius Virginijus Tamošiūnas.

Mažesniais nei kitų administratorių administravimo tarifais ir darbų atlikimo kainomis UAB Kauno komunalinis ir butų ūkis gali pasigirti jau senokai. Bendrovė iki šiol yra išsaugojusi techninę bazę ir kvalifikuotą personalą, tad daugelį remonto ir kitų darbų, prižiūrėdama daugiabučius, atlieka pati. Dėl to ir sąskaitos gyventojams būna kur kas kuklesnės, nei darbams samdant bendroves iš šalies.

UAB Kauno komunalinio ir butų ūkio išskirtinis statusas – savivaldybės kontroliuojama įmonė – garantuoja ir jų veiklos skaidrumą. Gyventojai yra supažindinami su visais jų namo finansiniais aspektais ir dokumentais. Bendrovė diegia naują pastatų ūkio valdymo sistemą, kuri leis teikti informaciją gyventojams dar operatyviau ir skaidriau.
Mažesnių sąskaitų garantas yra ir valstybės ribojama tokių bendrovių pelno marža. Ji tesudaro 5 proc.

Nepakėlė mokesčio

Bendrovės darbuotojai patys atlieka visų inžinerinių tinklų remonto ir avarijų likvidavimo darbus, tad nutikus įvairioms avarinėms situacijoms gyventojams nereikia blaškytis.
„Pakanka paskambinti mums ir koordinuojame reikiamos tarnybos darbą“, – pasakojo bendrovės generalinio direktoriaus pavaduotojas plėtrai ir pirkimams Marijus Zaborskas.
Bendrovė bendrojo naudojimo objektuose atlieka periodines apžiūras, nuolat stebi, organizuoja ir vykdo nuolatinę techninę priežiūrą – užtikrina pagrindinių namo konstrukcijų (sienų, stogo, pamatų, laiptų, balkonų) mechaninį patvarumą ir saugų bendrojo naudojimo inžinerinės įrangos (elektros, šildymo, karšto ir šalto vandens, nuotekų) naudojimą, butų savininkams skaičiuoja ir renka įvairius mokesčius.

Ištisą parą atliekami pastato vidaus inžinerinių tinklų (elektros, šalto ir karšto vandens, nuotekų, šildymo) avarijų lokalizavimo ir likvidavimo darbai.

Dalis darbų atliekama iš kas mėnesį renkamo techninės priežiūros mokesčio, kaip yra numatyta daugiabučių namų techninės priežiūros pagrindinių darbų sąraše. Pavyzdžiui, per metus be papildomo mokesčio pagal techninės priežiūros rekomendacijas profilaktiškai gali būti išvalomas ketvirtadalio pastato nuotakyno vamzdynas, pakeičiama iki 7 proc. langų stiklų, jei jie sudūžta ar įskyla, iki 5 proc. apšvietimo laidų ir pan.

Be to, galvodama apie gyventojus bendrovė vienintelė iš visų administratorių nepakėlė administravimo mokesčio nuo 2006 m.

Veiklos sutarties spąstai

Virginijus Tamošiūnas atkreipė gyventojų dėmesį ir į tai, kad pastaruoju metu suintensyvėjo įvairūs aktyvistai, kurie vaikščioja po gyvenamuosius namus ir neteisėtais būdais renka bei naudoja gyventojų asmeninius duomenis (vardą, pavardę, adresą, parašą), kurie gali būti ir dažnai yra panaudojami sudarant neteisėtas sutartis gyventojų vardu, tiek jungtinės veiklos, tiek paslaugų, dėl to gyventojai įtraukiami į teisminius ginčus.

Pavyzdžiui, viename UAB Kauno komunalinio ir butų ūkio administruojamame name neaiškiomis aplinkybėmis surinkti gyventojų asmens duomenys po metų buvo panaudoti Registrų centre įregistruojant to namo jungtinės veiklos sutartį, keli gyventojai, kurių parašai buvo panaudoti, tuo metu jau buvo mirę.

Įvairioms bendrovėms atstovaujantys asmenys bando pelnytis siūlydami gyventojams pasirašyti jungtinę veiklos sutartį, tačiau lyg netyčia pamiršdami, kad ją turi patvirtinti notaras ir tai, kad įgaliotu asmeniu gali būti tik vienas iš namo butų savininkų.

Taip gyventojai gražiais pažadais lengvai įviliojami į spąstus.

Notaro nepatvirtinta jungtinės veiklos sutartimi tokie „administratoriai“ gyventojus verčia mokėti mokesčius, tačiau patys neprivalo vykdyti savo, kaip administratoriaus, pareigų. Tokią sutartį labai sunku nutraukti. Gyventojai įtraukiami į varginančius teisinius maratonus.

Jungtinės veiklos sutartimis iš esmės siūlomos teikti paslaugos, kurių patys siūlytojai neteikia, o perka iš trečiųjų asmenų. Tokie „administratoriai“ ne visada patys turi atestuotų specialistų, galinčių tinkamai vykdyti įsipareigojimus.

Šiuo metu galiojantys teisės aktai, reglamentuojantys daugiabučių namų administravimą, techninės priežiūros atlikimą, šilumos ūkio priežiūrą, avarijų lokalizavimą bei likvidavimą, nurodo, kaip dažnai ir kaip atidžiai specialistai turi apžiūrėti ir įvertinti namą, o reikalui esant imtis remonto.

Gyventojams pasirinkus naująjį administratorių, senasis jam turi perduoti visus su namu susijusius dokumentus ir gyventojų sumokėtas bei nepanaudotas lėšas, todėl ir būtina tinkamai atlikti administratoriaus pakeitimo procedūrą.

Apdrausti 4 mln. litų

Administratoriai, kurie gali teikti daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų administravimo paslaugas Kauno miesto savivaldybės teritorijoje, skelbiami savivaldybės interneto svetainėje kaunas.lt ,skiltyje „Bendrojo naudojimo objektų administratoriaus atranka“.

UAB Kauno komunalinis ir butų ūkis šiame sąraše yra. Jis administruoja apie 400 daugiabučių visame Kaune. Daugiausia – Vilijampolėje, Panemunėje, Petrašiūnuose.
Bendrovės civilinis atsakomybės draudimas siekia 4 mln. litų. Jai atitinkamų ministerijų yra išduoti šie atestatai:

vykdyti daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų priežiūros administravimą;
verstis elektros įrenginių eksploatavimu ir atlikti pastatų elektros ūkio priežiūrą;
verstis šilumos įrenginių eksploatavimu ir atlikti pastatų šilumos ūkio priežiūrą;
atlikti pastatų vandentiekio ir nuotekų sistemų priežiūrą ir įrengimą;
atlikti statinio statybos (remonto) darbus ir statinių techninę priežiūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

haaa

haaa portretas
Tik ne butu uki ten dirba vien VAGYS !!!!!!!!

ž

ž portretas
o kauno policija ir prokuratūra nepradeda tyrimo dėl sukčiavimo

ž

ž portretas
o ko neparašot kur panaudoja privalomuosius mokesčius imamus iš gyventojų , pvz žaidas pradangina ir sukčiauja siūlant darbus ir juos atliekant o Kauno meras dar ir pritaria už sukčiavimą ir žalingus projektus
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių