Quantcast

Kaip at­ro­do kau­nie­čių sva­jo­nių būs­tas?

  • Teksto dydis:

Ki­tų mies­tų gy­ven­to­jai ga­lė­tų pa­vy­dė­ti kau­nie­čiams – Ne­mu­no ir Ne­ries san­ta­ko­je esan­tis mies­tas pla­čiai iš­si­dės­tęs – jo plo­tas di­des­nis net už Pa­ry­žiaus, tad Kau­no gy­ven­to­jai tu­ri pri­vi­le­gi­ją rink­tis, kur ir kaip gy­ven­ti.

Se­na­mies­ty­je, ža­lu­mos apsuptyje, nuo­ša­liau nuo mies­to šur­mu­lio ar ant upės kran­to – vi­sos šios ga­li­my­bės, apie ku­rias ki­ti ga­li tik pa­sva­jo­ti, kau­nie­čiui yra ran­ka pasiekiamos. Pa­si­rin­ki­mas iš tie­sų di­de­lis, o kam prio­ri­te­tą tei­kia pa­tys lai­ki­no­sios sos­ti­nės gy­ven­to­jai?

Jei ga­lė­tų rink­tis – gy­ven­tų prie upės ar­ba už­mies­ty­je

Vie­ta. Ren­kan­tis būs­tą Kau­no gy­ven­to­jui ji yra es­mi­nis krite­ri­jus. „Nors­tat LT“ vyk­dy­to­je ap­klau­so­je, ku­rio­je siek­ta iš­siaiš­kin­ti, pa­gal ko­kius kri­te­ri­jus gy­ve­na­mą­jį būs­tą renkasi lie­tu­viai, vie­tą pa­mi­nė­jo net 72 pro­c. res­pon­den­tų iš Kau­no. Kęs­tu­tis Vana­gas, ap­klau­są ini­ci­ja­vu­sios sta­ty­bų bend­ro­vės „YIT Kaus­ta“ va­do­vas, sako, kad vie­tos klau­si­mas yra pa­ra­dok­sa­lus, nes daž­niau­siai gy­ven­to­jams yra ge­riau­sia ta vie­ta, kur jie gy­ve­na ar kur ruo­šia­si įsi­gy­ti bu­tą.

„Žmo­nės daž­nai kaip vie­ną svar­biau­sių prio­ri­te­tų įvar­di­ja vie­tą, ta­čiau gal­vo­ja apie skir­tin­gus da­ly­kus. Vie­ni sa­ky­da­mi, kad jiems svar­biau­sia vie­ta, įsivaizduoja Pa­ne­mu­nę, ki­ti – Ža­lia­kal­nį, tre­ti – cent­ri­nę mies­to da­lį. Nors vi­si įvar­di­ja kaip svar­biau­sią kri­te­ri­jų ap­lin­ką, ta ap­lin­ka ga­li la­bai stip­riai skir­tis“, – sa­ko K.Va­na­gas.

Pap­ra­šy­ti pa­tiks­lin­ti, ko­kio­je vie­to­je no­rė­tų gy­ven­ti, kau­nie­čiai daž­niau­siai minėjo už­mies­tį (51 pro­c.) ir vie­tą prie van­dens tel­ki­nio (46 pro­c.) – upės ar ežero. Apie gy­ve­ni­mą prie miš­ko sva­jo­ja 37 pro­c. kau­nie­čių, mie­ga­ma­ja­me rajo­ne – 27 pro­c., mies­to cent­re – 18 pro­c., Se­na­mies­ty­je – 11 pro­c. Responden­tams bu­vo lei­džia­ma rink­tis ne vie­ną at­sa­ky­mą.

K.Va­na­gas sa­ko, kad toks gy­ven­to­jų pa­si­rin­ki­mas ne­ste­bi­na. Kau­nie­čiai ku­rį laiką spar­čiai ju­dė­jo iš mies­to į prie­mies­čius, ta­čiau vi­sai ne­se­niai at­ra­do nau­jus trau­kos cent­rus ir ju­dė­ji­mo kryp­tis pa­si­kei­tė: tai at­si­spin­di ir ap­klau­so­je.

„Jei to pa­ties mies­to gy­ven­to­jų prieš ke­lio­li­ka me­tų bū­tu­me pa­klau­sę, vy­rau­tų nuo­mo­nė, kad ge­riau­sia gy­ven­ti yra už­mies­ty­je. Tuo me­tu Kau­nui bu­vo bū­din­ga itin spar­ti prie­mies­čių plėt­ra. Da­bar nuo­mo­nės pa­si­skirs­čiu­sios apy­ly­giai. Per ke­le­rius me­tus ant upių kran­tų iš­ki­lę gy­ve­na­mų­jų na­mų kvar­ta­lai įti­ki­no, kad cent­ri­nė­je mies­to da­ly­je ga­li­ma gy­ven­ti ko­ky­biš­kai. Iš čia ne tik pa­to­gu per kelias mi­nu­tes pa­siek­ti svar­biau­sias mies­to vie­tas, bet ir nuo­lat mė­gau­tis gai­viu oru ir gy­ven­ti ap­sup­tam ža­lu­mos“, – tei­gia „YIT Kaus­ta“ va­do­vas.

Bend­ro­vė ša­lia upės vys­to ne vie­ną pro­jek­tą. Ša­lia Ne­mu­no šlai­to ir Panemunės ši­lo au­ga gy­ve­na­mų­jų na­mų kvar­ta­las „Ši­lo na­mai“, o de­ši­nė­je Neries pa­kran­tė­je, „Pi­lia­mies­ty­je“, prie­šais Kau­no pi­lį, jau iš­ki­lo pir­mie­ji du kvarta­lo dau­gia­bu­čiai.

Su­lau­kė po­pu­lia­ru­mo

„YIT Kaus­ta“ prie upės plė­to­ja­mo gy­ve­na­mų­jų na­mų kvar­ta­lo „Ši­lo na­mai“ statyba įsi­bė­gė­ja – šiuo me­tu vyk­do­mas jau penk­ta­sis sta­ty­bų eta­pas, ku­rio metu ša­lia Ne­mu­no iš­kils dar vie­nas kvar­ta­lo dau­gia­bu­tis. Pen­kių aukš­tų daugia­bu­ty­je bus įreng­ti 25 nau­ji dvie­jų ir tri­jų kam­ba­rių, 41–71 kv. m plo­to butai.

„Iš pra­kti­kos ga­liu pa­tvir­tin­ti, kad būs­tai, sta­to­mi ša­lia upių, par­kų ar miš­kų, sulau­kia ypa­tin­go klien­tų su­si­do­mė­ji­mo. Šio kvar­ta­lo tei­kia­ma pri­vi­le­gi­ja – galimy­bė gy­ven­ti ra­mio­je, šva­rio­je, ža­lu­mos ap­sup­to­je, ta­čiau stra­te­giš­kai patogio­je vie­to­je, iš ku­rios per ke­lio­li­ka mi­nu­čių ga­li­ma pa­siek­ti svar­biau­sias mies­to vie­tas“, – pa­sa­ko­jo K.Va­na­gas.

„Ši­lo na­mų“ te­ri­to­ri­jo­je su­kur­tos jau­kios ža­lio­sios zo­nos, pės­čių­jų ta­kai, vai­kų žai­di­mų aikš­te­lės. Gre­ta dau­gia­bu­čio bus įreng­ta 24 vie­tų po­že­mi­nė ir dar 20 vietų – ant­že­mi­nė – au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­lės. Iš vi­so „Ši­lo na­mų“ kvar­ta­lo plėt­rą nu­ma­ty­ta vyk­dy­ti 6–7 eta­pais.

Pro­jek­tas su­lau­kė ir tarp­tau­ti­nio pri­pa­ži­ni­mo. Šie­met „Ši­lo na­mai“ pa­skelb­ti vienu iš pen­kių ge­riau­sių Bal­ti­jos ša­lių gy­ve­na­mo­jo būs­to pro­jek­tų.

Ki­tas prie upės esan­tis vys­to­mas bend­ro­vės „YIT Kaus­ta“ – Pi­lia­mies­čio – kvarta­las plė­to­ja­mas 3,43 ha plo­to te­ri­to­ri­jo­je esan­čio­je Ne­ries pa­kran­tė­je. Čia į pir­muo­sius du dau­gia­bu­čius ar­ti­miau­siu me­tu įsi­kels 60 šei­mų. Ypač di­de­lio susi­do­mė­ji­mo ir išanks­ti­nių re­zer­va­ci­jų su­lau­kė ša­lia upės pa­sta­ty­tas še­šių aukš­tų dau­gia­bu­tis, iš ku­rio at­si­ve­ria pla­ti pa­no­ra­ma į Kau­no se­na­mies­tį ir Kauno pi­lį.

„Per trum­pą lai­ką Pi­lia­mies­tis vir­to trau­kos cent­ru ne tik čia ap­si­gy­ve­nu­siems, bet ir vi­siems kau­nie­čiams – su­tvar­kius kran­ti­nę, nu­tie­sus dvi­ra­čių ir pės­čių­jų ta­kus, ap­sau­gi­nio py­li­mo da­ly­je su­for­ma­vus am­fi­teat­rą, pa­vy­ko šią mies­to da­lį pa­vers­ti mo­der­naus mies­tie­čio gy­ve­ni­mo bū­dą ati­tin­kan­čia vie­ta. Ma­nau, to­dėl šis pro­jek­tas ir su­lau­kė to­kio po­pu­lia­ru­mo“, – sa­ko sta­ty­bų bend­ro­vės va­do­vas.

Pas­ta­ty­ti dau­gia­bu­čiai – tik pir­ma­sis Pi­lia­mies­čio plėt­ros eta­pas. Po pus­me­čio pla­nuo­ja­ma baig­ti dar du gy­ve­na­muo­sius na­mus: 32 bu­tų ke­tu­rių aukš­tų na­mą ir 30 bu­tų še­šių aukš­tų dau­gia­bu­tį. Iš vi­so per še­še­rius me­tus cent­ri­nė­je mies­to da­ly­je esan­čia­me kvar­ta­le nu­ma­ty­ta pa­sta­ty­ti 11 sta­ti­nių – gy­ve­na­mų­jų na­mų ir dau­gia­funk­cį pa­sta­tą su biu­rų ir pre­ky­bi­nė­mis pa­tal­po­mis.

Pir­miau­sia – pra­ktiš­ku­mas

Ko­kie ki­ti kri­te­ri­jai kau­nie­čiams yra svar­būs ren­kan­tis būs­tą? Iš ap­klau­sos paaiš­kė­jo, kad kau­nie­čiai – pra­ktiš­ki žmo­nės. Jie daž­niau­siai rin­ko­si tuos būs­to as­pek­tus, ku­rie pa­leng­vi­na bui­tį. 69 pro­c. gy­ven­to­jų tei­gė, kad jų sva­jo­nių būs­tą iš­lai­ky­ti tu­rė­tų kai­nuo­ti kuo ma­žiau.

Ne ma­žiau svar­bu – pa­to­gus su­si­sie­ki­mas: 68 pro­c. res­pon­den­tų nu­ro­dė, kad la­biau­siai no­rė­tų gy­ven­ti ten, iš kur ga­li­ma pa­pras­tai ir leng­vai pa­siek­ti pagrindines mies­to vie­tas. Tie­sa, nors ir sva­jo­nė, ta­čiau ji tu­ri bū­ti už priei­na­mą kai­ną, tei­gė 66 pro­c. kau­nie­čių.

Kaip pa­ste­bi K.Va­na­gas, ma­žiau dė­me­sio su­lau­kė tie būs­to as­pek­tai, ku­rie yra in­di­vi­dua­lūs ir ku­riuos ga­li lem­ti pa­ts žmo­gus. „Tar­ki­me, būs­to dy­dis bu­vo svarbus 37 pro­c. kau­nie­čių. Ne­ma­žai Kau­no gy­ven­to­jų dė­me­sį sky­rė ap­lin­kai. 44 pro­c. svar­bu gy­ven­ti ten, kur sau­gu ir ne­triukš­mau­ja­ma. Pa­na­šus pro­cen­tas (37 pro­c.) ak­cen­ta­vo ge­rus san­ty­kius su kai­my­nais ir drau­giš­kos bend­ruo­me­nės svar­bą. Na­mų ap­lin­ka tu­rė­tų bū­ti ne tik sau­gi, bet ir pa­to­gi: 42 pro­c. no­rė­tų gyven­ti ten, kur oriai ga­lė­tų įsi­kur­ti ne tik pa­tys gy­ven­to­jai, bet ir jų au­to­mo­bi­lis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Piliamiestis yra Vilijampoleje, Slabodkeje, cia dar nuo senoves darbininku rajonas, siame rajone gyvena dar labai gausi asocialiu asmenu.

ateičiai

ateičiai portretas
nesąžiningai ant nelegalios dambos pastatytas namas niekad nebus gražus

Anonimas

Anonimas portretas
Įdomu kur pėsčiųjų takas pas kurae piną ką kišenėje išeini pasivaikščioti ir dairausi kad ne numušti dviratis tad girtis n
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių